Ενέργεια

Στα 145 - 150 ευρώ/ΜWh το πλαφόν της χονδρικής για την παράταση των εκτάκτων μέτρων - Τι εξετάζει το ΥΠΕΝ για την επιστροφή της κρίσης

Στα 145 - 150 ευρώ/ΜWh το πλαφόν της χονδρικής για την παράταση των εκτάκτων μέτρων - Τι εξετάζει το ΥΠΕΝ για την επιστροφή της κρίσης

Στις Βρυξέλλες ο κ. Κάπρος για το νέο κανονισμό που προβλέπει, ότι η διαφορά μεταξύ της συμβασιοποιημένης τιμής στο CfD και της αγοραίας τιμής, θα πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία

Με άνοδο 2,59% στα 39,3 ευρώ/MWh έκλεισε τελικώς χθες η τιμή του φυσικού αερίου για συμβόλαια Ιουλίου στο Ολλανδικό hub TTF, ωστόσο η μεγάλη άνοδος που καταγράφηκε στη διάρκεια της ημέρας με την τιμή να αγγίζει και πάλι τα 50 ευρώ/MWh έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και νευρικότητα στην αγορά.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τα forward του Νοεμβρίου έκλεισαν στα 54 ευρώ/MWh και του Δεκεμβρίου, του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου πάνω από τα 57,3 ευρω/MWh. Μάλιστα οι αναλυτές θεωρούν ότι ο κίνδυνος έλλειψης εφοδιασμού συνεχίζει να υπάρχει και ενδέχεται ο Μάρτιος του 2024 να βρει την Ευρώπη με άδειους αποθηκευτικούς χώρους σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι βαρύς και η ζήτηση στην Ασία συνεχίσει να αυξάνεται.

Η άνοδος των τελευταίων ημερών στις τιμές του φυσικού αερίου αποδίδεται στη μείωση της παραγωγής στη Νορβηγία, ενώ έντονη ήταν και η ανησυχία που προκάλεσε η γνωστοποίηση της πρόθεσης της Ολλανδίας να διακόψει από τον Οκτώβριο, την παραγωγή στη μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου της Ευρώπης στο Gronigen.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον οι ανησυχίες εντείνονται και στην ελληνική αγορά τόσο του φυσικού αερίου, όσο και του ηλεκτρισμού, το κόστoς παραγωγής του οποίου επιβαρύνεται και από την άνοδο των τιμών των ρύπων.
Από την αρχή του Ιουνίου, λόγω της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου αλλά και του ηλεκτρισμού, αλλά και μετά την ανακοίνωση από την Κομισιόν ότι έχει επέλθει το τέλος της κρίσης, στην ελληνική αγορά προεξοφλήθηκε η πλήρης άρση των έκτακτων μέτρων από την 1η Οκτωβρίου.


Τι λέει το ΥΠΕΝ για το νέο όριο


Όπως επισημαίνουν παράγοντες του ΥΠΕΝ, παρά το γεγονός ότι οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του αερίου δεν φαίνεται επί του παρόντος να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, η επιφυλακτικότητα θα πρέπει να χαρακτηρίζει όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως την επόμενη πολιτική ηγεσία. Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι η υπουργική απόφαση του Κώστα Σκρέκα για την παράταση των έκτακτων μέτρων έως τον Σεπτέμβριο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και λήξη του συναγερμού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι εμμέσως πλην σαφώς έχει τεθεί ένα όριο ως προς την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το οποίο θα πρέπει να υπάρχει συναγερμός. Το όριο αυτό είναι τα 145-150 ευρώ/MWh, γεγονός που σημαίνει ότι εαν η τιμή ξεπερνά στη χονδρική αγορά το όριο αυτό για κάποιες ημέρες, τότε θα πρέπει να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα δηλαδή το πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών στην χονδρική αγορά και οι επιδοτήσεις των τελικών καταναλωτών.

Έτσι θεωρείται μάλλον πρόωρο να «κηρυχθεί» το τέλος της κρίσης και το βέβαιο είναι πως η επόμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Άλλωστε όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ ακόμη και η ανακοίνωση της Κομισιόν για άρση των έκτακτων μέτρων είναι μια απλή δήλωση χωρίς νομική ισχύ. Και στις Βρυξέλλες παρακολουθούν και αναλόγως θα κινηθούν.

Στις Βρυξέλλες ο κ. Κάπρος για το νέο κανονισμό

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Κανονισμός που συζητείται τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Ενέργειας Παντελής Κάπρος, αφορά παρεμβάσεις στην αγορά των ΑΠΕ δίνοντας έμφαση στα ΡΡΑs και στα CfDs. Ο κανονισμός προβλέπει η διαφορά μεταξύ της συμβασιοποιημένης τιμής στο CfD και της αγοραίας τιμής, θα πρέπει να διαχέεται στην κοινωνία και ιδιαίτερα υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών.

Με άλλα λόγια προβλέπει και για την ελληνική πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι η διαφορά της τιμής των CfDs θα μπορεί να τροφοδοτεί το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη στήριξη των τελικών καταναλωτών αναλόγως των εξελίξεων στην χονδρική αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης