Ενέργεια

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 2,5% - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ.το αργό

Πετρέλαιο: Άνοδος πάνω από 2,5% - Στα 75 δολ. κινείται το Brent, στα 70 δολ.το αργό

Αύξηση 15,4% στην απόδοση των κινεζικών διυλιστηρίων τον Μάιο

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν πάνω από 2,5% σε υψηλό εβδομάδας την Πέμπτη, καθώς το δολάριο υποχώρησε και τα στοιχεία έδειξαν άλμα στις εργασίες διυλιστηρίων στον κορυφαίο εισαγωγέα αργού στην Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυξήθηκαν 2,8%, στα 75,29 δολ. το βαρέλι στις 19:21 π.μ. ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 2,9%, στα 70,28 δολάρια.
Το Brent οδεύει προς το υψηλότερο κλείσιμό του από τις 8 Ιουνίου και το WTI από τις 9 Ιουνίου.

Μια μεγαλύτερη αύξηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης στις ΗΠΑ αύξησε το spread στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022.

Η αγορά πετρελαίου στηρίχθηκε από αναφορές που έδειχναν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Μάιο, οι αιτήσεις ανεργίας ήταν υψηλότερες από τις αναμενόμενες την περασμένη εβδομάδα και το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό ενός μηνός έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων.

Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που θα μπορούσε να τονώσει τη ζήτηση.

Τα στοιχεία της Πέμπτης έδειξαν επίσης ότι η απόδοση των κινεζικών διυλιστηρίων αυξήθηκε κατά 15,4% τον Μάιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φτάνοντας το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί.

Η κινεζική ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με εξασφαλισμένο ρυθμό κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Kuwait Petroleum Corp.

Επιτόκια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αύξησε τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών όπως αναμενόταν την Πέμπτη. Σηματοδότησε περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής, καθώς μάχεται τον υψηλό πληθωρισμό.

«Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Την Τετάρτη, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά σηματοδότησε αύξηση τουλάχιστον μισής ποσοστιαίας μονάδας μέχρι το τέλος του έτους.

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή αργού που εφαρμόστηκαν τον Μάιο από τον ΟΠΕΚ+, και τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο, θα στηρίξουν τις τιμές σε μια περίοδο έντονης ζήτησης.

Η UBS αναμένει έλλειμμα εφοδιασμού περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως (bpd) τον Ιούνιο και άνω των 2 εκατομμυρίων βαρελιών τον Ιούλιο.

«Μόλις αυτά τα ελλείμματα γίνουν ορατά στα αποθέματα πετρελαίου στην ξηρά, αναμένουμε ότι οι τιμές θα κινηθούν υψηλότερα», ανέφερε η τράπεζα.

Σε άλλες ειδήσεις για την προμήθεια, μια τουρκική αντιπροσωπεία θα συναντήσει ιρακινούς αξιωματούχους πετρελαίου στη Βαγδάτη στις 19 Ιουνίου για να συζητήσουν την επανέναρξη των εξαγωγών πετρελαίου του βόρειου Ιράκ, δήλωσε στο Reuters ο ιρακινός αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου αρμόδιος για υποθέσεις ανάντη, Μπασίμ Μοχάμεντ.

Η Τουρκία διέκοψε τα 450.000 bpd εξαγωγών του Ιράκ μέσω του αγωγού Ιράκ-Τουρκίας στις 25 Μαρτίου μετά από διαιτητική απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης