Ενέργεια

Η Πολωνία προσφεύγει κατά της ευρωπαϊκής οδηγίας Fit for 55 για τους κινητήρες

Η Πολωνία προσφεύγει κατά της ευρωπαϊκής οδηγίας Fit for 55 για τους κινητήρες
Η Πολωνία «προσφεύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ για αυτό και πολλά άλλα έγγραφα του Fit For 55», είπε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με την Euractiv
Η Πολωνία θα προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ κατά του νόμου για τη σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Anna Moskwa, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης από το 2035 είναι ασύμφορη για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, σύμφωνα με την Euractiv.

Σύμφωνα με το πακέτο Fit for 55 και τον κανονισμό που ψηφίστηκε την άνοιξη, η ΕΕ θα απαγορεύσει την πώληση νέων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Στις διατάξεις αυτές αντιτίθεται η πολωνική κυβέρνηση, ακόμη και αν η Βαρσοβία συμφώνησε το 2020 με τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας για το 2050.

«Οι λύσεις σχετικά με την απαγόρευση των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης από το 2035 είναι ασύμφορες για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες», δήλωσε η Moskwa στο Radio Zet, επικαλούμενη την έλλειψη επαρκούς ανάλυσης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων του νέου νόμου.

Η Πολωνία «προσφεύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ για αυτό και πολλά άλλα έγγραφα του Fit For 55», είπε, προσθέτοντας ότι η προσφυγή θα προετοιμαστεί τις επόμενες ημέρες και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμμετάσχουν και άλλες χώρες.

H Πολωνία θέλει το ΔΕΕ να κρίνει τον νόμο άκυρο

Σύμφωνα με τη Moskwa, η Πολωνία στηρίζεται στο ΔΕΕ ώστε να κρίνει τον νόμο άκυρο λόγω λανθασμένης νομικής και τυπικής βάσης της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο, αντί για ομόφωνη, δεδομένου ότι ανήκε σε έναν ευρύτερο συνασπισμό χωρών, με την Γερμανία, που εξέφρασε επιφυλάξεις κατά της απαγόρευσης των πωλήσεων νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης.

Παρόλα αυτά, το Βερολίνο ζητούσε κυρίως να γίνει εξαίρεση για τους κινητήρες ηλεκτρονικών καυσίμων, αίτημα στο οποίο τελικά συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Πολωνία ήταν η μόνη χώρα που ψήφισε κατά του νόμου, καθώς η Βουλγαρία, η Ιταλία και η Ρουμανία, που ζητούσαν παρόμοια εξαίρεση για τα βιοκαύσιμα, απείχαν από την ψηφοφορία.

Η προσφυγή της Πολωνίας δεν θα αναστείλει τη νομοθεσία της ΕΕ και έχει λίγες πιθανότητες επιτυχίας, σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Grzeszczak από το Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. «Πρόκειται για ένα βήμα που έχει εσωτερικούς σκοπούς», υποστήριξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης