Ενέργεια

Reuters: Η Πολωνία θέτει όρο συνεργασίας, να «ξεφορτωθεί» η Γερμανία την Rosneft από το Schwedt

Reuters: Η Πολωνία θέτει όρο συνεργασίας, να «ξεφορτωθεί» η Γερμανία την Rosneft από το Schwedt
H Βαρσοβία έθεσε ως όρο, την απομάκρυνση της Rosneft από την ιδιοκτησιακή δομή του διυλιστηρίου ως προϋπόθεση για την συνεργασία

Η Γερμανία πρέπει να επιταχύνει την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ρωσικού ενεργειακού ομίλου Rosneft στο διυλιστήριο Schwedt, προκειμένου η Πολωνία να παραδώσει πλήρως μια κρίσιμη συμφωνία προμήθειας για το διυλιστήριο, δήλωσε την Πέμπτη 15/6 ο υπουργός Κλίματος της Πολωνίας σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

Το διυλιστήριο PCK Schwedt, παραδοσιακά προμήθευε το 90% των καυσίμων που χρησιμοποιούνταν στην πρωτεύουσα της Γερμανίας Βερολίνο, λειτουργούσε με δυναμικότητα 50-60% αυτή την άνοιξη, αφού η Γερμανία διέκοψε τις προμήθειες πετρελαίου από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τον Δεκέμβριο, Πολωνία και Γερμανία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την προμήθεια του Schwedt μέσω αγωγών από το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ, ενώ το πολωνικό διυλιστήριο PKN Orlen εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά του διυλιστηρίου.

Η συνεργασία και ο όρος

Όμως, η Βαρσοβία έθεσε ως όρο, την απομάκρυνση της Rosneft από την ιδιοκτησιακή δομή του διυλιστηρίου ως προϋπόθεση για τις μακροπρόθεσμες αποστολές πετρελαίου.
Η Γερμανία ενέκρινε τον Απρίλιο έναν νόμο που θα επέτρεπε τη γρήγορη πώληση του μεριδίου της Rosneft στο διυλιστήριο, αλλά δεν είναι σαφές πότε και πώς μπορεί να συμβεί αυτό.

Η Rosneft μήνυσε το Βερολίνο τον Οκτώβριο για τον έλεγχο της γερμανικής της μονάδας και το δικηγορικό της γραφείο είπε τον Απρίλιο ότι οι ενέργειες της γερμανικής κυβέρνησης ισοδυναμούσαν με «απαλλοτρίωση».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck «έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να απαλλαγεί από τους Ρώσους και πιστεύω πολύ ότι η αποφασιστικότητά του είναι αληθινή, αλλά αυτή η διαδικασία διαρκεί πολύ  και αυτό δεν είναι ικανοποιητικό», δήλωσε η Anna Moskwa στο Reuters.

Επίσπευση

«Πιστεύω ότι αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να αποδειχθεί από τον ρυθμό της διαδικασίας και αυτό είναι που περιμένουμε, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα από την πολωνική πλευρά».

Στο μεταξύ, η Πολωνία προσφέρει μόνο ακανόνιστες χρονοθυρίδες για δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν μη ρωσικό πετρέλαιο για το Schwedt στον τερματικό σταθμό στο Γκντανσκ και το γερμανικό διυλιστήριο δεν μπορεί να λειτουργήσει με πλήρη δυναμικότητα.

"Έχουμε σύγχρονη υποδομή και επεκτείνεται και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε, αλλά προφανώς χωρίς Ρώσους", δήλωσε η Moskwa.
Άλλοι μέτοχοι της Schwedt είναι οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου Shell και Eni.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης