Ενέργεια

Bloomberg: «Λουκέτο» στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης

Bloomberg: «Λουκέτο» στο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Ευρώπης
Το κοίτασμα του Gronigen αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

H ανακοίνωση της Ολλανδίας περί κλεισίματος της μεγαλύτερης μονάδας φυσικού αερίου της Ευρώπης μέσα στη χρονιά, έχει βάλει κυριολεκτικά «φωτιά» στις τιμές του TTF.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, το κλείσιμο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να αποφασίσει επίσημα αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σημειώνεται ότι το κοίτασμα αποτελεί βασική πηγή φυσικού αερίου για μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης, καθώς και ραχοκοκαλιά των δημόσιων οικονομικών της Ολλανδίας, από τότε που ξεκίνησε η παραγωγή το 1963.

6433.png


Παράλληλα, τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι σκοπεύει να κλείσει το κοίτασμα το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024 ανάλογα με τη «γεωπολιτική κατάσταση». Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί σημαντικά από τις κορυφές του περασμένου καλοκαιριού μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Το ράλι στις τιμές

Πιθανώς η εξέλιξη αυτή να  έχει επηρεάσει και κερδοσκοπικά τις τιμές φυσικού αερίου. H τιμή για τα συμβόλαια Ιουλίου διαπραγματεύεται στα 39,305 ευρώ/MWh με υψηλό ημέρας τα 49 ευρώ . Στα 39,6 ευρώ βρίσκεται το συμβόλαιο TTF για τον Αύγουστο και  στα 57,38 ευρώ/MWh το Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Και όλα αυτά μάλιστα, ενώ τις πρώτες ώρες της ημέρας κυμαινόταν στα 36,9 ευρώ.

Τα κέρδη και οι αντιδράσεις της κοινωνίας

Μισό αιώνα μετά την εκμετάλλευση του, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 450 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγώγιμου αερίου σε αποθέματα — αξία που υπολογίζεται σε περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.Τα τελευταία 60 χρόνια η Ολλανδία είχε συνολικά κέρδη 428 δισεκατομμυρίων ευρώ από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, από τα οποία το ολλανδικό κράτος έλαβε 363,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ισχυροί σεισμοί στην κοινωνία

Το μεγάλο εμπόδιο για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος, είναι η σθεναρή αντίδραση των κατοίκων που αναγκάζουν την κυβέρνηση να λάβει μια τέτοια απόφαση εν όψη ενός δύσκολου, ενεργειακά χειμώνα για την Ευρώπη.

Το Γκρόνινγκεν κατέγραψε τις πρώτες μικρές δονήσεις του το 1986. Από τότε, έχουν σημειωθεί εκατοντάδες άλλοι. Αν και οι περισσότερες δονήσεις είναι μικρές, το 2012 έναν σεισμός μεγέθους 3,6 βαθμών έπληξε την επαρχία, με αποτέλεσμα χιλιάδες αξιώσεις για υλικές ζημιές.

Από τα περίπου 327.000 σπίτια στην περιοχή, τουλάχιστον 127.000 έχουν αναφέρει ζημιές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ζημιών Μεταλλείων του Γκρόνινγκεν.Περισσότερα από 3.300 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί στην περιοχή από το 2012 επειδή οι σεισμοί τα έχουν καταστήσει επικίνδυνα, σύμφωνα με το ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο NOS.Ο Ρούτε απηύθυνε δημόσια συγγνώμη ενώπιον του κοινοβουλίου το 2019, ωστόσο η ολλανδική κυβέρνηση εξακολουθεί να κατηγορείται ότι δεν ήταν ευαίσθητη απέναντι στους πολίτες και προτίμησε το μεγάλο κέρδος.

Από το 2014, η ολλανδική κυβέρνηση έθεσε ολοένα αυστηρότερα όρια για την εξόρυξη φυσικού αερίου μειώνοντας την από 54 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2013 σε μόλις 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης