Ενέργεια

Montel: «Μεγάλος κίνδυνος» για τις Βαλτικές Δημοκρατίες η ενεργειακή σύνδεση - εξάρτηση από το ρωσικό δίκτυο

Montel: «Μεγάλος κίνδυνος» για τις Βαλτικές Δημοκρατίες η ενεργειακή σύνδεση - εξάρτηση από το ρωσικό δίκτυο
Η πιθανότητα η Ρωσία να διακόψει τις φυσικές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την περιοχή ήταν επί του παρόντος η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βαλτική
Τα κράτη της Βαλτικής αντιμετωπίζουν «μεγάλους κινδύνους» καθώς συνδέονται ακόμη με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας και ενώ θα μπορούσαν ενδεχομένως να αποσυνδεθούν εντός ωρών, μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε την ασφάλεια του εφοδιασμού και θα είχε υψηλό κόστος, δήλωσε η εταιρία TSO Elering της Εσθονίας στη Montel.

Η πιθανότητα η Ρωσία να διακόψει τις φυσικές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας με την περιοχή ήταν επί του παρόντος η μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας στην Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, δήλωσε ο Jarmo Ling της TSO στη Φινλανδική Ημέρα Ενέργειας της Montel στο Ελσίνκι την Πέμπτη 15/6.

«Είμαστε ακόμη μέρος του ρωσικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που σημαίνει ότι βασιζόμαστε σε αυτές για υπηρεσίες σταθερότητας συστήματος.
Αλλά αυτό ενέχει έναν πραγματικά μεγάλο κίνδυνο για εμάς γιατί βασιζόμαστε σε κάποιον στον οποίο δεν θέλουμε να βασιστούμε».

Διακοπή το 2025;

Οι χώρες είχαν προαναγγείλει σχέδια να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και να συγχρονιστούν με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έως το τέλος του 2025, αν και αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν η Ρωσία διακόψει τη σύνδεση, πρόσθεσε ο Ling.

«Αλλά στο τέλος της ημέρας θα είναι μια πολιτική απόφαση αν θέλουμε να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο ή αν βρούμε τον κίνδυνο να παραμείνουμε μέρος του ρωσικού συστήματος [για άλλα δύο χρόνια] υψηλότερο», είπε.

Η Λιθουανία δήλωσε χθες ότι οι χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για αποσυγχρονισμό από το ρωσικό δίκτυο το συντομότερο το επόμενο έτος, αφού μια μελέτη από το Πολωνικό Ινστιτούτο Ηλεκτρομηχανικής είπε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης