Ενέργεια

Σιάμισιης: Επενδύσεις για ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων – Εκτεταμένο πρόγραμμα για τις ΑΠΕ

Σιάμισιης: Επενδύσεις για ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων – Εκτεταμένο πρόγραμμα για τις ΑΠΕ
Ο κ. Σιάμισιης μίλησε μάλιστα για λήψη επενδυτικής απόφασης έως το τέλος του έτους για έργα που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων

Συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ προανήγγειλε ο διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Helleniq Energy Ανδρέας Σιάμισιης μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου του Ασπροπύργου.

Ο κ. Σιάμισιης μίλησε μάλιστα για λήψη επενδυτικής απόφασης έως το τέλος του έτους για έργα που θα εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτονομία των διυλιστηρίων, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια υπήρξαν προκλήσεις για την διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ομαλής λειτουργίας των εγκαταστάσεων λόγω μη σταθερής τροφοδοσίας από το δίκτυο στις περιόδους κακοκαιρίας αλλά και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών του προηγούμενου καλοκαιριού.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδύσεις της Helleniq Energy τα επόμενα χρόνια έως το 2030, είναι προγραμματισμένα ανέλθουν σε 4 δις. ευρώ, σημαντικό μέρος των οποίων θα κατευθυνθούν σε έργα ΑΠΕ.

Μάλιστα, ο κ. Σιάμισιης διευκρίνισε ότι προτεραιότητα του Ομίλου δεν είναι η εξαγορά των υφιστάμενων έργων αλλά η ανάπτυξη νέων.Τα λειτουργούντα έργα ΑΠΕ του Ομίλου αυτή τη στιγμή είναι 340 MW, ενώ το χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 3 GW.

13_16.png



O κ. Σιάμισιης τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, καθώς η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ έχει φτάσει στο κομβικό σημείο της ανάγκης να διακόπτεται η παροχή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος Σε ότι αφορά τη βασική δραστηριότητα του Ομίλου, δηλαδή τα υγρά καύσιμα, ο κ.  Σιάμισιης τόνισε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται καθώς και ότι θα αυξηθούν οι εξαγωγές προς νέες αγορές. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, το 50% της δραστηριότητας σε ότι αφορά τα καύσιμα, είναι εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2022, ήταν έτος ρεκόρ αποτελεσμάτων για την Helleniq Energy, τα EBITDA της οποίας ανήλθαν σε 1.601 εκατ. ευρώ έναντι 401 εκατ. το 2021. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 890 εκατ. ευρώ έναντι 337 εκατ. ευρώ το 2021.Η απόδοση της μετοχής του Ομίλου έφτασε το 37%, ενώ το σύνολο του διανεμόμενου μερίσματος ανήλθε σε 351 εκατ. ευρώ ή 1,15 ευρώ/μετοχή. Επίσης, για το 2022 πληρώνει 500 εκατ. φόρους εκ των οποίων τα 300 εκατ. είναι η έκτακτη εισφορά που αρχίζει να καταβάλλεται το επόμενο διάστημα.

Ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι στα εξαιρετικά αυτά αποτελέσματα, σημαντική ήταν η συμβολή του διεθνούς περιβάλλοντος και των υψηλών περιθωρίων διύλισης που ανήλθαν σε 10,7 δολ/βαρέλι, προβλέποντας ότι το 2023 τα αποτελέσματα δεν θα είναι τόσο υψηλά.


14_5.png



Τέλος, σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων, ο  διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου σημείωσε ότι οι σεισμικές έρευνες διενεργήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και ότι θα χρειαστούν 18-24 μήνες ώστε να κλείσει ο κύκλος της ερμηνείας των δεδομένων και της λήψης απόφασης για το αν θα πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση, μια ή περισσότερες, γεγονός που θα εξαρτηθεί κυρίως από την οικονομικότητα των κοιτασμάτων.

Ομιλία Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννη Παπαθανασίου

Αγαπητοί Μέτοχοι,
Το 2022 ήταν άλλη μια κομβική χρονιά για την HELLENiQ ENERGY στην πορεία που διανύει για την επίτευξη βιώσιμης, σταθερής και ισχυρής ανάπτυξης, σε βάθος χρόνου. Εν μέσω πρωτόγνωρων προκλήσεων σε διεθνές επίπεδο που ταλάνισαν και τη χώρα μας, προχωρήσαμε σε πολύ σημαντικές τομές και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, με επιτυχία, την 1η φάση του στρατηγικού μας πλάνου “VISION 2025”. Ενός ολοκληρωμένου σχεδίου μετεξέλιξης της εταιρίας μας σε έναν καθετοποιημένο οργανισμό, που θα ηγείται στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας και θα παρέχει αξιόπιστες και σύγχρονες υπηρεσίες, περιορίζοντας δραστικά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

Θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε την HELLENiQ ENERGY μια εταιρία - πρότυπο για την ενεργειακή μετάβαση στην ευρύτερη περιοχή. Μια εταιρία που θα έχει ένα ευκρινές στίγμα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γιατί θα είναι δυνατή, εύρωστη, εξωστρεφής, θα καινοτομεί και θα αγκαλιάζει το μέλλον της Ενέργειας.

Φίλες και Φίλοι,

ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου διακυβέρνησης,
η ολοκλήρωση της εταιρικής αναδιάρθρωσης,
ο επανακαθορισμός προτεραιοτήτων με έμφαση στην πράσινη ενέργεια,
η αλλαγή της εταιρικής ταυτότητας και η μετονομασία της Εταιρίας μας σε HELLENiQ ENERGY,

αποτέλεσαν κινήσεις ουσίας, που υλοποιήθηκαν ήδη. Ήταν τα αναγκαία βήματα, στην προσπάθεια που καταβάλουμε για να επιτύχουμε τους επιχειρηματικούς μας στόχους. Η σχεδόν καθολική αποδοχή αυτών των αλλαγών, από τις αγορές, τους μετόχους και τους
εργαζόμενους, σίγουρα επιβραβεύει τη στρατηγική κατεύθυνση που χαράξαμε. Πρωτίστως όμως, μας δημιουργεί νέες ευθύνες. Έχουμε τη δύναμη και θα προχωρήσουμε μπροστά, γιατί οφείλουμε να ηγηθούμε των εξελίξεων και να ενδυναμώσουμε τον Όμιλό μας. Ισχυρή παρακαταθήκη στην κατεύθυνση αυτή, είναι και τα αποτελέσματα που πετύχαμε σε λειτουργικό επίπεδο. Η HELLENiQ ENERGY είχε το 2022 τα καλύτερα αποτελέσματα από την ίδρυσή της, με κερδοφορία που κινήθηκε σε ιστορικά υψηλά σε όλες τις επιμέρους εταιρίες
και θυγατρικές του Ομίλου.

997.png



Αυτή η πορεία δεν οφείλεται μόνο στο διεθνές περιβάλλον.

Γιατί εξίσου σημαντικό είναι πως μπορέσαμε να διαχειριστούμε αποφασιστικά την ενεργειακή κρίση. Να εξασφαλίσουμε εγκαίρως τις αναγκαίες ποσότητες αργού και προϊόντων πετρελαίου. Να συνάψουμε συμφωνίες με χώρες-παραγωγούς, διεθνείς εταιρίες και traders.
Και να εγγυηθούμε την ενεργειακή επάρκεια, σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Υλοποιήσαμε επενδύσεις για την αναβάθμιση των διυλιστηρίων μας, Αξιοποιήσαμε την υψηλή τους συνθετότητα και ευελιξία για την βέλτιστη επεξεργασία διαφορετικών τύπου αργού.
Αυξήσαμε την παραγωγή και τις εξαγωγές, έχοντας συναλλαγές με περισσότερες από 20 αγορές. Η προσπάθεια που καταβάλλαμε για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς μας, ήταν και είναι συνεχής.

Αυτές οι επιλογές που κάναμε, σε συνδυασμό με την προσπάθεια που κατέβαλε το ανθρώπινο δυναμικό μας, μπόρεσαν να φέρουν τα πολύ θετικά αποτελέσματα και, παράλληλα, απέδειξαν ξανά τη δυναμική του Ομίλου μας, σε άλλη μια δύσκολη συγκυρία.
Δεν πάψαμε, ταυτόχρονα, να εστιάζουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μας, καθώς και στην κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου – με περισσότερες από 460 δράσεις το 2022, από τις οποίες ωφελήθηκαν πάνω από 800.000
συμπολίτες μας κάθε ηλικίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

86.png


Κυρίες και Κύριοι Μέτοχοι,

Προχωράμε αποφασιστικά στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, με άξονα το «Vision 2025». Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα διασφαλίσει την ευημερία και την περαιτέρω ενδυνάμωση της Εταιρίας μας.

Μετασχηματιζόμαστε ολοταχώς, σε έναν δυναμικό Όμιλο παραγωγής και εμπορίαςόλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας.
Εκσυγχρονίζουμε τη βασική μας δραστηριότητα, για την παραγωγή πιο καθαρών υγρών καυσίμων.
Αναπτύσσουμε τη θέση μας σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας.
Αγκαλιάζουμε το αύριο της «έξυπνης» ενέργειας, των εναλλακτικών πηγών και της οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων

Με στοχευμένες επενδύσεις και ολοκληρωμένο πλάνο δράσης, διασφαλίζουμε την επιτυχή μετάβασή μας σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Απαντάμε στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της ενεργειακής κρίσης, με ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Ενσωματώνουμε καινοτομίες, αξιοποιούμε νέες τεχνολογίες, επενδύουμε σε προηγμένη τεχνογνωσία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Διαβλέπουμε τις σημαντικές ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται και χαράσσουμε τη δική μας
πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Υλοποιούμε επενδυτικό πρόγραμμα 4 δισ. Ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Και μέχρι το 2030, θα μειώσουμε στο μισό το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Είμαστε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα σε νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών και διαθέτουμε τη μεγαλύτερη ισχύ φωτοβολταϊκών εν λειτουργία. Μέσα σε 18 μήνες αυξήσαμε 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ, φτάνοντας στα 341 MW. Το συνολικό χαρτοφυλάκιό μας ξεπερνά ήδη τα 3 GW και υλοποιούμε καινοτόμα έργα, εθνικής σημασίας, όπως το πάρκο Φ/Β στη Κοζάνη.

Αξιολογούμε ευκαιρίες που παρουσιάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα η Κύπρος, όπου ανακοινώσαμε την απόκτηση 2 φωτοβολταϊκών πάρκων, ενώ προχωράμε και σε ίδρυση εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Αγαπητές Φίλες και αγαπητοί Φίλοι,

Η εποχή μας θέτει επιτακτικά διλήμματα και απαιτεί, όσο ποτέ άλλοτε, τεκμηριωμένες απαντήσεις και ακόμη πιο αποφασιστικές κινήσεις. Η ταχεία υλοποίηση του ”Vision 2025” ισχυροποιεί τις προοπτικές βιωσιμότητάς της Εταιρία μας, εξασφαλίζει ένα ευδιάκριτο και σταθερό μέλλον. Δημιουργεί αξία για όλους μας. Συμβάλει στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί.

Δεν εφησυχάζουμε, γιατί οι διαδοχικές κρίσεις που βιώσαμε και οι συνθήκες αβεβαιότητας που συνεχίζουν να επικρατούν, καθιστούν αναγκαιότητα την ενεργειακή μας μετάβαση. Παραμένουμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων και βάζουμε τα θεμέλια για να οδηγήσουμε
την HELLENiQ ENERGY στη νέα εποχή της Ενέργειας και σε ένα πιο ασφαλές μέλλον ανάπτυξης. Συνεχίζουμε να υπηρετούμε το ρόλο που αναλογεί σε μια κορυφαία επιχείρηση της Ελλάδας. Μια επιχείρηση με ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτύπωμα, με ισχυρή εθνική και κοινωνική συνείδηση.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, λοιπόν, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή για τον τρόπο λειτουργίας της Εταιρίας. Για τα αποτελέσματα που πέτυχε σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία, αλλά και για τα υψηλά πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, που εφαρμόζει με
συνέπεια. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Παρακαλώ να προχωρήσουμε με τα υπόλοιπα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης