Shell: «Ρίχνει» 10-15 δισ. δολ. την επόμενη 2ετία στην απανθρακοποίηση

Shell: «Ρίχνει» 10-15 δισ. δολ. την επόμενη 2ετία στην απανθρακοποίηση
Οι ενεργειακές λύσεις περιλαμβάνουν βιοκάυσιμα, υδρογόνο, ηλεκτροκίνηση και CCS

Ο ενεργειακός κολοσσός Shell, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να εντείνει τις προσπάθειές του για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές ενισχύοντας τις δραστηριότητές του σε ενεργειακές λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα με επενδύσεις 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα δύο χρόνια. Όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής  μετασχηματισμού της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας, αναμεταδίδει το offshore-energy.biz.

Η Shell εργάζεται ενεργά για τον περιορισμό των εκπομπών όχι μόνο από τις δραστηριότητές της αλλά και από τα καύσιμα και άλλα ενεργειακά προϊόντα που πουλά στους πελάτες της σε μια προσπάθεια να γίνει μια ενεργειακή επιχείρηση καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Αυτός ο παγκόσμιος στόχος για το κλίμα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο 2020. Τον Οκτώβριο του 2021, η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία έθεσε νέο στόχο να μειώσει στο μισό τις εκπομπές της στο Πεδίο 1 και 2 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016 έως το 2030.

Στο σήμερα

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο πετρελαϊκός κολοσσός γνωστοποίησε ότι βρισκόταν «στου δρόμου τα μισά» για την επίτευξη του στόχου της μείωσης κατά 50% έως το 2030 για τις εκπομπές Πεδίου 1 και 2 έως το τέλος του 2022. Εκείνη την εποχή, η εταιρεία εκτίμησε ότι είχε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα του πεδίου 1 και 2 υπό επιχειρησιακό έλεγχο κατά 16% σε σύγκριση με το 2021 και 31% σε σύγκριση με το 2016.

Όσον αφορά τα σχέδιά της να επενδύσει 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2023 έως το 2025, αυτό αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη ενεργειακών λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των βιοκαυσίμων, του υδρογόνου, της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS).

Ο Wael Sawan, Διευθύνων Σύμβουλος της Shell, παρατήρησε: «Επενδύουμε για να παρέχουμε την ασφαλή ενέργεια που χρειάζονται οι πελάτες σήμερα και για πολύ καιρό ακόμη, μετατρέποντας παράλληλα τη Shell να κερδίζει σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι επιδόσεις, η πειθαρχία και η απλούστευση θα είναι οι κατευθυντήριες αρχές μας».


Τα επόμενα βήματα

Επιπλέον, η εταιρεία θα αυξήσει το μέρισμα ανά μετοχή κατά ένα αναμενόμενο 15%, με ισχύ από το ενδιάμεσο μέρισμα του δεύτερου τριμήνου 2023, καταβλητέο τον Σεπτέμβριο, και θα ξεκινήσει αγορές μετοχών ύψους τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με την επιφύλαξη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να δημιουργούμε κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να κλιμακωθούν με ρυθμό ώστε να επηρεάσουν πραγματικά την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος.Θα επενδύσουμε στα μοντέλα που λειτουργούν – αυτά με τις υψηλότερες αποδόσεις που ανταποκρίνονται στις δυνάμεις μας», τόνισε ο Sawan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης