Ενέργεια

ΕΕ: Διαφωνίες για την εξαίρεση της αμμωνίας από τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

ΕΕ: Διαφωνίες για την εξαίρεση της αμμωνίας από τον νόμο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ συζήτησαν την Τετάρτη μια πρόταση για εξαίρεση ορισμένων μονάδων αμμωνίας από τους στόχους, επιτρέποντάς τους να στραφούν σε καύσιμα που παράγονται με χρήση πυρηνικής ενέργειας

Οι χώρες της ΕΕ διχάζονται για το αν θα προσθέσουν μια διάταξη που επιτρέπει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στην παραγωγή αμμωνίας σε έναν νόμο ορόσημο για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Reuters, μετά από πιέσεις από κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Μια ομάδα υπό την ηγεσία της Γαλλίας ανέστειλε την έγκριση των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πιέζοντας για ευνοϊκότερη μεταχείριση της πυρηνικής ενέργειας χωρίς CO2 και εξαίρεση για τις μονάδες αμμωνίας που ενδέχεται να δυσκολεύονται να αλλάξουν από το φυσικό αέριο.

Οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ συζήτησαν την Τετάρτη μια πρόταση για εξαίρεση ορισμένων μονάδων αμμωνίας από τους στόχους, επιτρέποντάς τους να στραφούν σε καύσιμα που παράγονται με χρήση πυρηνικής ενέργειας, η οποία δεν περιέχει CO2 αλλά δεν είναι ανανεώσιμη.

Οι χώρες θα συναντηθούν ξανά την Παρασκευή για να αποφασίσουν για την πρόταση, είπαν διπλωμάτες, αλλά ορισμένες είχαν ήδη εκφράσει ανησυχίες για την τροποποίηση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μια συμφωνία των κρατών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου φέτος.


Δεσμεύσεις

Αυτή η συμφωνία, η οποία χρειάστηκε μήνες για να διαπραγματευτεί, υποτίθεται ότι ήταν οριστική. Ο Μάρκους Πίπερ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είπε ότι οι νομοθέτες δεν ήθελαν επίσης να ανοίξουν ξανά τη συμφωνία - αυξάνοντας την πιθανότητα να μην περάσει η σχεδιαζόμενη διάταξη ακόμα κι αν οι χώρες την υποστήριζαν.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ουσιαστικά αντίθετο στο άνοιγμα του κειμένου", είπε ο Πίπερ, προσθέτοντας ότι θα ήταν υπέρ μιας ξεχωριστής γραπτής δήλωσης για το θέμα, για να αποφευχθεί η εκ νέου άνοιγμα του νόμου.

Εάν ψηφιστεί, ο νόμος θα δεσμεύσει την ΕΕ να λαμβάνει το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι η στροφή της Ευρώπης προς την πράσινη ενέργεια θα απαιτήσει υδρογόνο που παράγεται τόσο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και από πυρηνικά, και η νομοθεσία της ΕΕ θα πρέπει να αντικατοπτρίζει το δικαίωμα των κρατών μελών να επιλέγουν το δικό τους ενεργειακό μείγμα.

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, υποστηρίζουν ότι η ανάμειξη των πυρηνικών στη νομοθεσία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα υπονόμευε τις προσπάθειες για μαζική επέκταση της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας.

Ένα προσχέδιο που είδε το Reuters, ανέφερε ότι ορισμένες μονάδες αμμωνίας θα μπορούσαν να αποκλειστούν εφόσον σχεδιάζουν να μειώσουν τη χρήση υδρογόνου με βάση τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε αυτά τα εργοστάσια να στραφούν προς το υδρογόνο που παράγεται από την πυρηνική ενέργεια, αντί να απαιτείται να ανταλλάσσουν ανανεώσιμα καύσιμα όπως είχε προγραμματιστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης