Ενέργεια

Σουηδός εισαγγελέας: Τον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε ποιο κράτος ή ομάδα ανατίναξε τους Nord Stream

Σουηδός εισαγγελέας: Τον Σεπτέμβριο θα γνωρίζουμε ποιο κράτος ή ομάδα ανατίναξε τους Nord Stream
Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας είπε ο Σουηδός εισαγγελέας στο ραδιόφωνο, σύμφωνα με το Reuters

Η Σουηδία θα μπορέσει να προσδιορίσει ποιος βρισκόταν πίσω από τη δολιοφθορά του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε ο εισαγγελέας που ηγείται της έρευνας της χώρας στο σουηδικό ραδιόφωνο και μεταφέρει το Reuters.

Ο Mats Ljungqvist, ο εισαγγελέας που ηγείται της σουηδικής έρευνας, είπε στο Σουηδικό Ραδιόφωνο ότι είχε συναντήσει τον Γερμανό εισαγγελέα και ότι συνεργάζονταν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

"Ελπίζω ότι τουλάχιστον αυτό το φθινόπωρο θα μπορέσουμε να πάρουμε μια απόφαση σχετικά με τις κατηγορίες, τουλάχιστον αυτή είναι η φιλοδοξία όπως έχουν τα πράγματα τώρα", δήλωσε ο Ljungqvist στον σουηδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό SR.

«Πιστεύω, στην πραγματικότητα, με τον καιρό, θα φανεί στο φως (ποιος έκανε το σαμποτάζ)».
Ο Ljungqvist δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε ότι οι ανακριτές της πραγματοποίησαν έφοδο σε πλοίο τον Ιανουάριο που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ανατίναξη των αγωγών.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το σκάφος θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιηθεί από μια μικρή ουκρανική ή φιλοουκρανική ομάδα.
Ο Ljungqvist είπε στο Reuters τον Απρίλιο ότι το κύριο σενάριο ήταν ότι ένα κράτος ή μια υποστηριζόμενη από το κράτος ομάδα βρισκόταν πίσω από την επίθεση.

Κράτος ή ομάδα στηριζόμενη από κράτος πίσω από την επίθεση

«Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση έχει ενισχυθεί κατά τη διάρκεια της έρευνας», είπε στον SR.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, αρκετές ανεξήγητες υποβρύχιες εκρήξεις έσπασαν τον αγωγό Nord Stream 1 και τους πρόσφατα κατασκευασμένους αγωγούς Nord Stream 2 που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας και οι δύο χώρες λένε ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, αν και δεν έχουν ακόμη ξεχωρίσει ποιος ήταν υπεύθυνος.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο στο πολιτικό προσκήνιο και η καταστροφή των αγωγών Nord Stream επιτάχυνε τη μετάβαση του μπλοκ σε άλλους προμηθευτές ενέργειας.

Το Nord Stream 1 και το Nord Stream 2, το καθένα αποτελούμενο από δύο σωλήνες, κατασκευάστηκαν από την κρατικά ελεγχόμενη Gazprom της Ρωσίας (GAZP.MM) για την άντληση 110 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως στη Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης