Ενέργεια

Kpler: Σε χαμηλό διετίας οι εισαγωγές άνθρακα της Ευρώπης τον Ιούνιο

Kpler: Σε χαμηλό διετίας οι εισαγωγές άνθρακα της Ευρώπης τον Ιούνιο
Ο προβλεπόμενος όγκος θα είναι 41% χαμηλότερος από τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την Montel
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές άνθρακα φαίνεται ότι θα μειωθούν σχεδόν κατά ένα τέταρτο σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, εν μέσω επιβράδυνσης της ζήτησης υπηρεσιών κοινής ωφελείας και των υψηλών αποθεμάτων λιμένων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Kpler την Τρίτη 13/6, σύμφωνα με την Montel.

Επτά
ευρωπαϊκές χώρες – η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία – ήταν πιθανό να εισαγάγουν περίπου 5,1 εκατομμύρια τόνους όλων των ποιοτήτων άνθρακα αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας μείωση 22% από τον Μάιο και το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Ο προβλεπόμενος όγκος θα είναι 41% χαμηλότερος από τον Ιούνιο του 2022.

Η Ολλανδία – η έδρα των δύο μεγαλύτερων κόμβων εισαγωγών της περιοχής, το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ – εισήγαγε περίπου το μισό αυτόν τον μήνα σε σχέση με τον Μάιο, με 1,75 εκατομμύρια τόνους, ενώ η Γερμανία, η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας της ΕΕ, 41% λιγότερο σε 0,45 εκατ. τόνους.

Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει μια οριακή αύξηση 1,5% στις εισαγωγές άνθρακα της Ιταλίας σε λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο τόνους, ενώ οι εισαγωγές της Ισπανίας θα κέρδιζαν 39% σε 1,24 εκατ. τόνους.

Κάμψη ζήτησης

Οι συμμετέχοντες στην αγορά επεσήμαναν μια εποχική κάμψη της ζήτησης – που επιδεινώθηκε από αλλαγή από άνθρακα στο φυσικό αέριο – εν μέσω χαμηλών τιμών για το τελευταίο καύσιμο – καθώς και υψηλών αποθεμάτων σε εργοστάσια και λιμάνια.

Ωστόσο, τα αποθέματα άνθρακα στα τερματικά εισαγωγών της βορειοδυτικής Ευρώπης μειώθηκαν σε χαμηλό ενός μήνα λόγω της επιβράδυνσης των αφίξεων πλοίων και λόγω κάποιας ανάκαμψης των εξαγωγών, ανέφερε νωρίτερα η Montel.

Η υποτονική ζήτηση έχει επιβαρύνει τις τιμές του άνθρακα, με το συμβόλαιο για το πρώτο τρίμηνο του API 2 να αλλάζει τα χέρια κατά 2,37 δολάρια την ημέρα στα 107 δολάρια/τόνο στο Ice Futures.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης