Ενέργεια

Bloomberg - Αποθήκευση αερίου στην Ουκρανία: Το ριψοκίνδυνο σενάριο που εξετάζει η ΕΕ, για τον χειμώνα

Bloomberg - Αποθήκευση αερίου στην Ουκρανία: Το ριψοκίνδυνο σενάριο που εξετάζει η ΕΕ, για τον χειμώνα
Η εγκατάσταση αποθήκευσης Bilche-Volytsko-Uherske στην Ουκρανία μπορεί να αποθηκεύσει 4 φορές περισσότερο φυσικό αέριο από τη μεγαλύτερη αποθήκη στη Γερμανία

Ένα νέο αρκετά ριψοκίνδυνο σενάριο εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα που δεν περιμένουν να είναι ήπιος όπως του 2022 - 2023: αποθήκευση αερίου σε μονάδα στην Ουκρανία περίπου 60 μίλια από τα σύνορα της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

Τοποθετημένη ανάμεσα σε αγροκτήματα και δάση, η εγκατάσταση αποθήκευσης Bilche-Volytsko-Uherske μπορεί να αποθηκεύσει 4 φορές περισσότερο φυσικό αέριο από τη μεγαλύτερη αποθήκη στη Γερμανία και συνδέεται εύκολα με τα δίκτυα της Ένωσης, δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι χρόνια τώρα  κόμβος αγωγών της διαδρομής μεταφοράς της ρωσικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Όμως η αποθήκευση ζωτικών καυσίμων σε μια χώρα που υφίσταται πυραυλικές επιθέσεις μπορεί να ακούγεται πολύ παρακινδυνευμένη, αν όχι τρελή ιδέα, που ωστόσο, κερδίζει υποστηρικτές, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι αρκετά μακριά από την πρώτη γραμμή για να θεωρηθούν ασφαλείς και ορισμένοι traders πιστεύουν ότι αξίζει ο κίνδυνος.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σκέφτονται τώρα εάν θα υποστηρίξουν συνδέσεις με την Bilche-Volytsko-Uherske και άλλες εγκαταστάσεις διάσπαρτες σε όλη την Ουκρανία - το σπίτι του μεγαλύτερου δικτύου υπόγειων σπηλαίων της ηπείρου- όπου μπορεί να αποθηκευτεί φυσικό αέριο για την περίοδο υψηλής ζήτησης το χειμώνα.

Λύσεις στα προβλήματα

Καθώς οι εγκαταστάσεις της ΕΕ έχουν ήδη πλησιάσει σε πλήρη κάλυψη - επί του παρόντος είναι γεμάτες κατά περισσότερο από 70% - η αποθήκευση του καυσίμου στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτρέψει προβλήματα επάρκειας τους επόμενους μήνες.

«Η ουκρανικές αποθήκες μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο δεδομένης της εξαιρετικής σύνδεσής τους με τις αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ», δήλωσε η γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας RWE, η οποία τις έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, στο Bloomberg.

Ωστόσο, για να καταστεί βιώσιμη η αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ουκρανία, οι τιμές θα πρέπει να πέσουν αρκετά χαμηλά για να δικαιολογήσουν το κόστος.
Η ΕΕ πιθανότατα θα χρειαστεί επίσης να παρέμβει για να παράσχει ένα backstop έναντι πιθανών απωλειών που σχετίζονται με την πολεμική σύγκρουση.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στις προσπάθειες αποφυγής του πανικού που οδήγησε σε ρεκόρ τιμών και κρατική παρέμβαση πέρυσι, όταν για να προστατεύσουν εταιρείες και καταναλωτές, οι κυβερνήσεις της ΕΕ διέθεσαν βοήθεια 646 δισ. ευρώ σύμφωνα με το think tank Bruegel, και δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια επανάληψη αυτής της κατάστασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης