Ενέργεια

Εντός Ιουνίου οι πρώτες παραδόσεις αερίου μέσω της κοινής πλατφόρμας - Τα στοιχεία για τις ελληνικές εισαγωγές

Εντός Ιουνίου οι πρώτες παραδόσεις αερίου μέσω της κοινής πλατφόρμας -  Τα στοιχεία για τις ελληνικές εισαγωγές

 Ανοίγει 26 Ιουνίου η πλατφόρμα AggregateEU για τον δεύτερο γύρο

 

Εντός του Ιουνίου παραδίδονται οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που αγοράσθηκαν μέσω της κοινής ευρωπαϊκής πλατφόρμας προμηθειών της ΕΕ

Σε νέα ανοδική τροχιά έχουν εισέλθει κι πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου TTF οι οποίες την 1η Ιουνίου έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυο ετών δηλαδή στα 23,1 ευρώ/MWh για να ανέλθουν στις 5 Ιουνίου στα 28,4 ευρώ/MWh και χθες να κλείσουν στα 26,7 ευρώ/MWh.

Οι κινήσεις αυτές προοιωνίζουν νέα άνοδο των τιμών του καυσίμου τους επόμενους μήνες ενισχύοντας τις ανησυχίες παραγόντων της αγοράς, αλλά και τις εκτιμήσεις αναλυτών όπως η Goldman Sachs, ότι το καλοκαίρι οι τιμές του φυσικού αερίου θα διαμορφωθούν στο επίπεδο των 70 ευρώ/MWh και τον επόμενο χειμώνα θα ξεπεράσουν τα 90 ευρώ/MWh.

Την ίδια ώρα η ζήτηση της Κίνας που θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών δείχνει να αυξάνεται αφού οι εισαγωγές της Κίνας σε φυσικό αέριο αγωγού αλλά και LNG τον Μάιο, αυξήθηκαν κατά 17,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022 και ανήλθαν σε 10,64 εκατ. τόνους, έναντι 9,07 εκατ. τόνους πέρυσι.


Στόχος των Βρυξελλών είναι μέσω της πλατφόρμας να εξασφαλιστεί η προμήθεια του 15% των ετήσιων αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο

Μέσα σε αυτό το μάλλον ρευστό περιβάλλον ως προς την διαθεσιμότητα αλλά και τις τιμές φυσικού αερίου η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει εντός του Ιουνίου τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου που αγόρασαν ευρωπαϊκές εταιρίες, συμπεριλαμβανομένων και ελληνικών, μέσω της κοινής ευρωπαϊκής πλατφόρμας προμηθειών της ΕΕ.

Οι παραδόσεις, που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν σε αέριο μέσω αγωγών και λιγότερο σε φορτία LNG θα συνεχιστούν ως τον Μάιο του 2024, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστές οι τιμές.

Παράλληλα προγραμματίζεται ο δεύτερος γύρος υποβολής αιτημάτων για τη δέσμευση ποσοτήτων φυσικού αερίου, μέσω της κοινής αγοράς της ΕΕ. Συγκεκριμένα οι ευρωπαϊκές εταιρίες καλούνται να δηλώσουν τις ποσότητες που επιθυμούν να προμηθευτούν το διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2025, στην πλατφόρμα AggregateEU, η οποία θα ανοίξει εκ νέου στις 26 Ιουνίου.

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο κύκλο προσφορών, που ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και ολοκληρώθηκε τον Μάιο, η πλατφόρμα είχε συγκεντρώσει 10,9 bcm και οι οποίες αφορούν παραδόσεις από τον Ιούνιο έως τον Μάιο του 2024.

Στόχος των Βρυξελλών είναι μέσω της πλατφόρμας να εξασφαλιστεί η προμήθεια του 15% των ετήσιων αποθεμάτων ασφαλείας σε φυσικό αέριο. Στη πρώτη δημοπρασία της ΕΕ για τις κοινές προμήθειες που έγινε τον Μάιο, συμμετείχαν 25 διεθνείς προμηθευτές αερίου και περισσότερες από 110 εταιρίες, που εκδήλωσαν την πρόθεση να αγοράσουν 11,6 δισ. κμ αερίου, σύμφωνα με την έκθεση του RePower EU.

Οι ελληνικές εισαγωγές


Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, όπου η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά την κρίσιμη περίοδο Αυγούστου 2022- Μαρτίου 2023 μειώθηκε κατά 22%, έναντι μέσης μείωσης 18% στην Ευρώπη και 15% του στόχου της Κομισιόν, το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών το 2022 αφορούσε σε υγροποιημένο αέριο (LNG) που προέρχεται από τις ΗΠΑ, την Αλγερία, τη Νιγηρία και το Ομάν.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η Ελλάδα εισήγαγε και 0,1 δισ. κ.μ ρωσικού LNG, όσο είχε προμηθευτεί και το 2022.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ προκύπτει ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, η εγχώρια κατανάλωση μειώθηκε κατά 33,92%, υποχωρώντας στις 12,39 TWh, από 18,74 TWh κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι εισαγωγές φορτίων LNG μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας κάλυψαν πάνω από το 1/2 της ζήτησης, το 54,96% των συνολικών εισαγωγών. Εκφορτώθηκαν περίπου 9,51 TWh υγροποιημένου αερίου από 13 δεξαμενόπλοια προερχόμενα από 5 διαφορετικές χώρες. Το 41,82% της ποσότητας LNG προήλθε από τις ΗΠΑ, (σχεδόν 3,98 TWh), έναντι 4,11 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο (2,51 TWh) και στη συνέχεια οι εισαγωγές από την Αλγερία (1,46 TWh), τη Ρωσία (1,05 TWh) και την Ισπανία (0,51 TWh).


Τα μερίδια

Ως προς τις υπόλοιπες ποσότητες, που αφορούν εισαγωγές αερίου μέσω αγωγών, ο αγωγός ΤΑΡ κάλυψε το 21,6% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης (3,90 TWh). Απο το σημείο εισόδου στο Σιδηρόκαστρο (ελληνο-βουλγαρικά σύνορα) , απ΄ όπου διέρχεται ρωσικό αέριο η ποσότητα μειώθηκε κατά 56,71% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, στις 3,39 ΤWh που αντιστοιχούν στο 18,78% επί των συνολικών εισαγωγών.

Ας σημειωθεί ότι το 2021, το ρωσικό αέριο καλυπτε το 41% της εγχώριας ζήτησης, που αντιστοιχούσε σε 2,6 δισ. κυβικά μέτρα (στοιχεία έτους). Από τους Κήπους Έβρου (ελληνοτουρκικά σύνορα) καλύφθηκε το 6,60% των εισαγωγών (0,50 TWh).

Τέλος, σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν οι εξαγωγές, που έφθασαν σε περίπου 5,68 ΤWh, σημειώνοντας υπερδιπλάσια αύξηση (+120,05%) συγκριτικά με την αντίστοιχη ποσότητα του α’ τριμήνου 2022 (2,58 TWh), ποσότητα που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο (31,32%) της συνολικά διακινηθείσας ποσότητας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης