Ενέργεια

Αύξηση 16% στην αποατολή ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba τον Ιούνιο

Αύξηση 16% στην αποατολή ρωσικού πετρελαίου μέσω του αγωγού Druzhba τον Ιούνιο
Ο νότιος κλάδος του αγωγού Druzhba τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία

Η παροχή από τη Ρωσία αργού πετρελαίου Urals στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω του νότιου αγωγού Druzhba τον Ιούνιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 16% σε σύγκριση με τον Μάιο, καθώς τα διυλιστήρια της ΕΕ προσπαθούν να εξασφαλίσουν περισσότερο πετρέλαιο εν μέσω φόβων για διακοπές κατά τη διέλευση μέσω Ουκρανίας, ανέφεραν δύο πηγές.

Οι προμήθειες πετρελαίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό αγωγό αποκλείονται από το εμπάργκο της ΕΕ, αλλά η διαδρομή διασχίζει την Ουκρανία και βρίσκεται υπό συνεχή κίνδυνο διακοπής.
Ο νότιος κλάδος του αγωγού Druzhba τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Η ουγγρική MOL, ο κύριος αγοραστής αργού Urals στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, αναμένεται να αγοράσει περίπου 900.000 τόνους πετρελαίου Urals μέσω Druzhba τον Ιούνιο, από 750.000 τόνους τον Μάιο, ανέφεραν στο Reuters πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
"Η πρόσφατη κλιμάκωση στην Ουκρανία, οι ζημιές σε μεγάλα αντικείμενα υποδομής ανησυχούν... είναι καλή ιδέα να παραγγείλετε περισσότερα τώρα", είπε μια από τις πηγές, αναφερόμενη συγκεκριμένα στην καταστροφή αυτής της εβδομάδας του υδροηλεκτρικού φράγματος Kakhovka.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό.

Αγορές πετρελαίου

Το διυλιστήριο Unipetrol της Τσεχικής Δημοκρατίας - ο μοναδικός αγοραστής της χώρας που ανήκει στην Πολωνική PKN Orlen - θα αγοράσει έως και 430.000 τόνους Urals τον Ιούνιο, έναντι 400.000 τόνωντον Μάιο, ανέφεραν οι πηγές.

«Το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να φτάνει αδιάκοπα στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού Druzhba και δεν αναμένουμε καθυστερήσεις τους επόμενους μήνες», δήλωσε εκπρόσωπος της MOL, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις μηνιαίες αγορές.

Η PKN Orlen είπε επίσης ότι δεν σχολιάζει ποτέ τις αγορές πετρελαίου και τις συμβατικές λεπτομέρειες.

Η ΕΕ επέβαλε εμπάργκο στις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω θαλάσσιων οδών από τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, επετράπη στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία να συνεχίσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως κρίσιμη πρώτη ύλη. Θα ήταν δύσκολο γι' αυτούς να εξασφαλίσουν αρκετό πετρέλαιο για τα διυλιστήρια τους εάν ανασταλεί η Druzhba.

Οι προμήθειες πετρελαίου μέσω τμήματος του νότιου αγωγού Druzhba ανεστάλησαν προσωρινά τον Νοέμβριο μετά τον βομβαρδισμό ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε ένα αντλιοστάσιο.

Τμήματα του αγωγού δέχθηκαν επίσης επίθεση από drones στο εσωτερικό της Ρωσίας, σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, αλλά οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό.

Ο αγωγός Druzhba διασχίζει τη Λευκορωσία και την Ουκρανία και παραμένει πηγή εισοδήματος και για τις δύο χώρες που λαμβάνουν τέλη διαμετακόμισης. Το Κίεβο και το Μινσκ ζήτησαν σημαντικές αυξήσεις στα τέλη μεταφοράς, καθιστώντας τη διαδρομή λιγότερο βολική για τους Ευρωπαίους αγοραστές που πληρώνουν για μεταφορές.

Εκπρόσωπος της MOL είπε στο Reuters ότι η εταιρεία "συνεχίζει να προμηθεύεται αργό πετρέλαιο μέσω των αγωγών Druzhba και Adria, παρά τα τέλη διέλευσης που είναι σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με τις τιμές της αγοράς".

Η MOL άρχισε να πραγματοποιεί πληρωμές στην Ukrtransnafta για απευθείας διαμετακόμιση εν μέσω ζητημάτων σχετικά με τις πληρωμές της ρωσικής Transneft στον ουκρανικό φορέα εκμετάλλευσης αγωγών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης