Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Τρέχει» η Ισπανία για να προλάβει τους εθνικούς στόχους στα offshore αιολικά

«Τρέχει» η Ισπανία για να προλάβει τους εθνικούς στόχους στα offshore αιολικά
Ο Εθνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (MSP) ορίζει 19 μπλοκ για υπεράκτια αιολικά έργα σε τέσσερις περιοχές

Tο πρώτο βήμα προς τον στόχο για την εγκατάσταση 3 GW έως το 2030 έκανε η ισπανική κυβέρνηση τον Φεβρουάριο, ορίζοντας 5.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (km2) θαλάσσιων περιοχών για υπεράκτια αιολική ανάπτυξη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Εθνικός Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός (MSP) ορίζει 19 μπλοκ για υπεράκτια αιολικά έργα σε τέσσερις περιοχές: τον Βόρειο Ατλαντικό, την Ανδαλουσία, τις Κανάριες Νήσους και την Cataluna και τη Menorca.

Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να επικεντρωθεί στα Κανάρια Νησιά και θα ακολουθήσει ευρύτερη ανάπτυξη στα ανοικτά των ακτών της ηπειρωτικής Ισπανίας. Η συνολική υπεράκτια αιολική περιοχή στο MSP θα μπορούσε να φιλοξενήσει 20 GW.

Ο ρόλος της κυβέρνησης

Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να εγκρίνει τις διαδικασίες αδειοδότησης και ένα μοντέλο δημοπρασίας τους επόμενους μήνες για να διασφαλίσει ότι η δημοπρασία θα ξεκινήσει φέτος, δήλωσε ο Tomas Romagosa, τεχνικός διευθυντής της Ένωσης αιολικής βιομηχανίας της Ισπανίας (AEE).

Για να επιταχύνει την ανάπτυξη, η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαθέσει εκτάσεις μίσθωσης, επιδοτούμενες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας και συνδέσεις στο δίκτυο σε μια συνδυασμένη δημοπρασία.

12_235.jpg


Άμεση δράση

Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούν τους πρώτους πλωτούς διαγωνισμούς αιολικής ενέργειας. Η έλλειψη προηγούμενων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας στην Ισπανία σημαίνει ότι θα απαιτηθεί ταχεία ανάπτυξη κανονισμών παράλληλα με νέες υποδομές λιμανιών και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για την προσέλκυση επενδυτών θα απαιτηθούν τακτικοί πλειστηριασμοί τα επόμενα χρόνια

Η Ισπανία θα χρειαστεί να αναπτύξει 200 μεγάλες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες ισχύος 15 MW για να επιτύχει τον στόχο της για το 2030, απαιτώντας τη δημιουργία υποδομής λιμένων και αλυσίδας εφοδιασμού. Η Ισπανία διαθέτει δεκαετίες τεχνογνωσίας στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας, αλλά, όπως πολλές χώρες, έχει λίγα λιμάνια με επαρκή βάθη νερού για να χειριστεί τις τρέχουσες πλωτές τεχνολογίες αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης