Ενέργεια

Ανδρ. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Κλείνουν δύο νέα deal τις επόμενες εβδομάδες

Ανδρ. Σιάμισιης (Helleniq Energy): Κλείνουν δύο νέα deal τις επόμενες εβδομάδες

 Κοντά στην λήψη τελικής απόφασης για την επένδυση σε «πράσινο» υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας

 

Σχετικά Άρθρα
Δύο εξαγορές κατά πάσα πιθανότητα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας οι οποίες θα οριστικοποιηθούν εντός των επομένων εβδομάδων, προανήγγειλε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ), Ανδρέας Σιάμισιης, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 στους αναλυτές.

Εκτιμάται ότι η μια εκ των δυο συμφωνιών αφορά μονάδα ΑΠΕ στην Κύπρο, ενώ όπως είπε ο κ. Σιάμισιης η μία από αυτές θα έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στα οικονομικά του ομίλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος HelleniQ Energy στο πλαίσιο του στρατηγικού μετασχηματισμού του έχει δώσει μεγάλη έμφαση στον τομέα της πράσινης ενέργειας διαθέτοντας πλέον 341 MW εγκατεστημένης ισχύος καθώς και χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης που φθάνει πλέον στα 3,1 GW. Στον μετασχηματισμό του ομίλου εξάλλου εντάσσεται και οι επενδύσεις του στην παραγωγή βιοκαυσίμων, πράσινου, αλλά και μπλε υδρογόνου

Έτσι σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη η HelleniQ Energy βρίσκεται κοντά στην λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης σε ότι αφορά την πιλοτική επένδυση σε «πράσινο» υδρογόνο στο διυλιστήριο της Ελευσίνας, ενώ τα έργα για παραγωγή βιοκαυσίμων (HVO, SAF) στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης έχουν εισέλθει σε φάση υλοποίησης.
Παράλληλα, αξιολογείται η επένδυση σε τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) σε υφιστάμενη μονάδα του διυλιστηρίου της Ελευσίνας με στόχο την παραγωγή «μπλε» υδρογόνου. Για το έργο αυτό, πρόσφατα υποβλήθηκε αίτηση χρηματοδότησης στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Καινοτομίας. Πάντως όπως είπε ο κ. Σιάμισιης, παρότι πρόκειται για μία σχετικά δοκιμασμένη τεχνολογία, η HelleniQ Energy προτεραιοποεί το πιλοτικό έργο για το πράσινο υδρογόνο, δεδομένου του θεσμικού πλαισίου.

Αποθήκευση και διαχείριση ενέργειας

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στην ανάπτυξη λύσεων αποθήκευσης αλλά και διαχείρισης ενέργειας, με σημαντικές συνέργειας με το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο του ομίλου.
Εξάλλου σε ότι αφορά τις εταιρίες του τομέα ενέργειας στις οποίες συμμετέχει με σημαντικό ποσοστό η HelleniQ Energy, δηλαδή τη ΔΕΠΑ και την Elpedison κ. Σιάμισιης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συνεισφορά τους στα οικονομικά του ομίλου.
Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ η συνεισφορά αυτή ανήλθε σε 9 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2023 έναντι 5 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Το σύνολο των EBIDTA της ΔΕΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε σε 37 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ κέρδη μετά από φόρους σε 27 εκατ. ευρώ έναντι 13 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Για την Elpedison το trading του φυσικού αερίου κυρίως προς τη Βουλγαρία αλλά και τη Βόρεια Μακεδονία ενίσχυσε σημαντικά τα αποτελέσματα της και μάλιστα η εταιρία συνεισέφερε στην HelleniQ Energy, 20 εκατ ευρώ, έναντι 15 εκατ ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η Elpedison είναι μικτή εταιρία με την Edison. Τα EBITDA της Elpedison κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ, υποστηριζόμενα από την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, τη λειτουργική ευελιξία και την εκμετάλλευση των ευκαιριών εμπορίας φυσικού αερίου.

Σε ότι αφορά τις έρευνες υδρογονανθράκων ο κ. Σιάμισιης διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις για ερευνητική γεώτρηση εντός του 2023. Στη φάση αυτή αξιολογούνται τα αποτελέσματα των δισδιάστατων σεισμικών καταγραφών (2D) στα δύο θαλάσσια οικόπεδα (Δυτικά - Νοτιοδυτικά Κρήτης), που έγιναν σε συνεργασία με την ExxonMobil, καθώς και των τρισδιάστατων σεισμικών καταγραφών που υλοποιήθηκαν στα οικόπεδα Block 2, Block Ionio και Block 10.

Έρχεται δύσκολο τρίμηνο

Για την πορεία της αγοράς ο κ. Σιάμισιης, είπε ότι η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και των διεθνών περιθωρίων διύλισης τον Απρίλιο και τον Μάρτιο προοιωνίζονται ένα δυσκολότερο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2023, ωστόσο η αύξηση της ζήτησης καυσίμων λόγω της τουριστικής περιόδου αναμένεται να συμβάλει θετικά. Αναμένεται πάντως βελτίωση στο τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο.
Πάντως παραμένουν, οι ανησυχίες για τη δυναμική της παγκόσμιας ζήτησης και την ομαλοποίηση της προσφοράς σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, όπου οι τιμές είχαν επηρεαστεί ανοδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ζήτηση καυσίμων κίνησης βελτιώθηκε κατά 5%, ως αποτέλεσμα κυρίως της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας και της επέκτασης της τουριστικής περιόδου, ενώ η ζήτηση αεροπορικών καυσίμων έκανε ένα άλμα 25%. Αντίθετα η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων υποχώρησε κατά 2% σημείωσε η κατανάλωση ναυτιλιακών καυσίμων. Σημαντικά αυξημένες ήταν οι εξαγωγές, στο 60% του όγκου πωλήσεων, ενώ στην εγχώρια αγορά οι συνολικές πωλήσεις καυσίμων διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, καθώς οι ήπιες καιρικές συνθήκες οδήγησαν στη μείωση των αναγκών για πετρέλαιο θέρμανσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης