Ενέργεια

ESMA: Έλλειψη διαφάνειας στην ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων φυσικού αερίου

ESMA: Έλλειψη διαφάνειας στην ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων φυσικού αερίου

 Ο ετήσιος κύκλος εργασιών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ έφτασε τα 4,1 τρισ. ευρώ το 2022, με ανοικτές θέσεις περίπου 500 δισ. ευρώ

 

 Η ευρωπαϊκή αγορά παραγώγων φυσικού αερίου αξίας 4,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έχει γίνει λιγότερο διαφανής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και αντιμετωπίζει κινδύνους λόγω του μικρού αριθμού παραγόντων της αγοράς και της χαμηλής ρευστότητας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η υπηρεσία επιτήρησης κινητών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη εν μέσω υψηλής αστάθειας και σημαντικής επιδείνωσης της ρευστότητας μετά την εισβολή.
Η Ευρώπη έχει απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, και έχει μετατοπισθεί σε άλλους προμηθευτές.

«Η αγορά χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης συμμετεχόντων στην αγορά που δραστηριοποιούνται σε δραστηριότητες εκκαθάρισης και διαπραγμάτευσης και ορισμένες ενεργειακές εταιρείες κατέχουν σχετικά μεγάλες θέσεις παραγώγων», ανέφερε η ESMA σε μελέτη.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ΕΕ έφτασε τα 4,1 τρισεκατομμύρια ευρώ το 2022, με ανοικτές θέσεις μεταξύ των αντισυμβαλλομένων της ΕΕ να ανέρχονται συνολικά σε περίπου 500 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2022.

Ανησυχίες

"Η πρόσφατη μετάβαση ορισμένης δραστηριότητας συναλλαγών από διαπραγματεύσιμες σε χρηματιστήρια σε εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές παραγώγων (OCT) εγείρει ανησυχίες λόγω της πιο περιορισμένης διαφάνειας και των πιο εξατομικευμένων απαιτήσεων περιθωρίου και εξασφαλίσεων σε αυτό το τμήμα της αγοράς", ανέφερε η ESMA.
Το φυσικό αέριο αντιμετωπίζει περιορισμούς αποθήκευσης, καθιστώντας τις τιμές να εξαρτώνται περισσότερο από εξωτερικούς παράγοντες όπως τα γεωπολιτικά γεγονότα, ανέφερε.

"Στο μέλλον, η ανάλυση των κινδύνων στις αγορές παραγώγων φυσικού αερίου απαιτεί περαιτέρω εργασία για την αντιμετώπιση των κενών στοιχείων και του κατακερματισμού των δεδομένων. Σε αυτό το πλαίσιο, απαιτείται περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών αγορών."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης