Ενέργεια

Χρηματιστήρια Ενέργειας προς Κομισιόν: Ξεχάστε τα σχέδια για ενιαία οντότητα λειτουργίας των αγορών

Χρηματιστήρια Ενέργειας προς Κομισιόν: Ξεχάστε τα σχέδια για ενιαία οντότητα λειτουργίας των αγορών
Τι ζητά η Επιτροπή Nemo για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
Τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια Ενέργειας αντιτάχθηκαν σθεναρά την Τετάρτη στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία μιας ενιαίας νομικής οντότητας λειτουργίας των βραχυπρόθεσμων αγορών και την προτρέπουν να εγκαταλείψει το σχέδιο, ανακοίνωσε η Επιτροπή Nemo, που εκπροσωπεί τα χρηματιστήρια spot.

Η πρόταση της Κομισιόν θα «στερούσε από τη Nemos [διαχειριστές τοπικών αγορών] τη λειτουργία τους και θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την ανθεκτικότητα της αγοράς», επεσήμανε η επιτροπή σε ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Montel η πρόταση δημιούργησε σοβαρή ανησυχία για την αντιανταγωνιστική διάταξη και επισημάνθηκε ότι «θα πρέπει να διαγραφεί από την υπό συζήτηση πρόταση μεταρρύθμισης του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Η επιτροπή τόνισε επίσης ότι η πρόταση έχει υποβληθεί χωρίς προηγούμενη διαβούλευση και «χωρίς καμία ανάλυση κόστους-οφέλους και χωρίς να ληφθούν υπόψη οι καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό».

Μεταρρύθμιση

Στα μέσα Μαρτίου, η Κομισιόν υπέβαλε μια σειρά προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο προτού οι μεταρρυθμίσεις καταστούν δεσμευτικές.

Επί του παρόντος, η σύζευξη στις αγορές ενδοημερήσιας και επόμενης ημέρας γίνεται μέσω της συνεργασίας μεταξύ των χρηματιστηρίων ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να διασφαλισθεί η πολυμερής και αποκεντρωμένη συνεργασία, επιτυγχάνοντας παράλληλα την ενοποίηση «αποτελεσματικά», ανέφερε η επιτροπή.

Τα χρηματιστήρια ηλεκτρικού ρεύματος Nord Pool και Epex είχαν επίσης επικρίνει τη σύσταση μιας ενιαίας οντότητας για τη διαχείριση των αγορών, καθώς θεωρήθηκε «de facto μονοπώλιο».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης