Συνύπαρξη PPAs και CFDs για την απανθρακοποίηση προτείνουν οι Ιταλοί - Το Montel θέτει τα ζητήματα των νέων αγορών

Συνύπαρξη PPAs και CFDs για την απανθρακοποίηση προτείνουν οι Ιταλοί - Το Montel θέτει τα ζητήματα των νέων αγορών
«Αν θέλουμε να φτάσουμε στους όγκους παραγωγής από ΑΠΕ που απαιτούνται για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από εκπομπές CO2 τα PPAs δεν αρκούν, δήλωσε ο Luca Bragoli, τα CFDs είναι το κύριο μέσο».
Με επιφυλακτικότητα αντίστοιχη με αυτή που ισχύει και στην Ελλάδα φαίνεται ότι αντιμετωπίζεται στην Ιταλία η υπόθεση των PPAs, δηλαδή της σύναψης μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων προμήθειας ηλεκτρισμού μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και μεγάλων καταναλωτών. Το κυριότερο πρόβλημα που αναδεικνύεται και στις δυο χώρες είναι η αδυναμία πρόβλεψης της εξέλιξης των τιμών για διάστημα 10-15 ετών, με αποτέλεσμα τα πιθανά συμβόλαια, είτε να κινδυνεύουν α αθετηθούν είτε να καθίστανται πολύ ακριβά για να καλύψουν το ρίσκο και άρα να είναι ασύμφορα.

Έτσι τα PPAs εάν δεν συνοδεύονται από έναν μηχανισμό στήριξης όπως το Green Pool, που έχει υποβάλει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ελληνική κυβέρνηση, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν. Αυτό άλλωστε υποστηρίζουν και παράγοντες της Ιταλίας οι οποίοι τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε συνέδριο στο Μιλάνο. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Green Pool αναμένεται να έχει εγκριθεί έσω το τέλος του έτους και η λειτουργία του ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις στους προβληματισμούς των μεγάλων καταναλωτών στην Ελλάδα και ανοίξει το δρόμο για τη σύναψη μακροχρόνιων PPAs.

Όπως γράφει το Montel, η ιταλική εταιρία ΑΠΕ, ERG υποστηρίζει πως η Ιταλία βασίζεται στα CFDs (συμβόλαια επί της διαφοράς) για την απανθρακοποίηση της οικονομίας της λόγω της έλλειψης PPAs (συμφωνίες αγοράς ενέργειας) που συνδέονται με έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «Αν θέλουμε να φτάσουμε στους όγκους παραγωγής από ΑΠΕ που απαιτούνται για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από εκπομπές CO2 τα PPAs δεν αρκούν, δήλωσε ο Luca Bragoli, στέλεχος της ERG σε συνέδριο για το Υδρογόνο και τις ΑΠΕ. Τα CFDs είναι το κύριο μέσο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Μαρτίου ως μέρος των μεταρρυθμίσεων της αγοράς ενέργειας πρότεινε στις εθνικές κυβερνήσεις να προσφέρουν σχήματα εγγυήσεων επί των τιμών αγοράς για να βοηθήσουν στη μείωση των πιστωτικών κινδύνων που συνδέονται με τα ιδιωτικά PPAs. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μικρότερων καταναλωτών για την προστασία τους από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια των τιμών.

Αξιοπιστία μόνο στους μεγάλους καταναλωτές

«Τα PPAs είναι ένα καλό συμπλήρωμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα, αλλά δεν είναι το κύριο μέσο και δεν μπορούν, προς το παρόν, να είναι το σωστό εργαλείο» για την Ιταλία, είπε ο Bragoli «Είναι μια διαδικασία, ίσως στο μέλλον να υπάρξει περισσότερη εμπιστοσύνη».
Πρόσθεσε δε ότι η ιταλική βιομηχανία περιλαμβάνει πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα είχαν δυσκολίες στη διαχείριση της πολυπλοκότητας των συμβάσεων PPAs, οι οποίες χρειάζονταν προσεκτική θεώρηση και διαπραγματεύσεις. Τα PPAs επί του παρόντος και ως επί το πλείστων είναι διαθέσιμα μόνο σε μεγάλους καταναλωτές ενέργειας σε πολύ λίγες χώρες της ΕΕ, αφού ο κίνδυνος αθέτησης από τον καταναλωτή ενός συμβολαίου διάρκειας 10-15 ετών είναι το σημαντικότερο εμπόδιο.

«Για την Ιταλία, θα είναι απαραίτητο να υπάρξει μια διαδικασία με δημόσιες εγγυήσεις που να υποστηρίζει κάποιο είδος συνεργασίας μεταξύ των εταιριών», πρόσθεσε.
Πέρυσι, η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα με το οποίο η κρατική εταιρεία υπηρεσιών GSE θα προσφερόταν να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία μέσω PPA με διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών. Πάντως παρά το γεγονός ότι υφίσταται το ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με ειδικούς της αγοράς δεν φαίνεται να έχουν υπάρξει συγκεκριμένες ενέργειες μέχρι στιγμής.

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Paolo Grossi, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής της Galileo Green Energy, δήλωσε ότι χαιρετίζει τη συνύπαρξη PPA και CFD στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της ΕΕ, καθώς είναι χρήσιμα εργαλεία για την απόκτηση μακροπρόθεσμης ορατότητας.
«Ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές, ζητάμε σαφήνεια σχετικά με την προβλεψιμότητα των επενδύσεων μας και ο συνδυασμός CFD και PPA δίνει περισσότερες δυνατότητες αντιστάθμισης μακροπρόθεσμα και επίσης βελτιστοποιεί τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα.

Δημόσιο χρήμα για CFDs

Ως μέρος των προτάσεων μεταρρύθμισης της αγοράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν CFDs εάν διαθέτουν δημόσιο χρήμα για τη στήριξη νέων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνικά.

Αυτά τα CFDs θα πρέπει να περιλαμβάνουν κατώτατη και ανώτατη τιμή, και τα τυχόν πλεονάζοντα έσοδα από τις τιμές της αγοράς να αναδιανέμονται σε όλους τους τελικούς χρήστες ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το μερίδιό τους στη ζήτηση.  Η Ιταλία εφαρμόζει ένα αμφίδρομο σύστημα δημοπρασιών για CFDs, με διαφορετικά καλάθια τεχνολογίας. Ωστόσο, η πλειονότητα των πρόσφατων δημοπρασιών δεν προσέλκυσε ενδιαφέρον. Μάλιστα στον τελευταίο διαγωνισμό τον Ιανουάριο, κατανεμήθηκε μόνο το 6% ή 144,7 MW της προσφερόμενης ισχύος ΑΠΕ.

Ο Bragoli της ERG αποδίδει τα αδύναμα αποτελέσματα της δημοπρασίας σε κακή ευθυγράμμιση μεταξύ της βασικής τιμής με το τρέχον κόστος της τεχνολογίας.
Σημειώνεται ότι στην Ιταλία τα υπογεγραμμένα PPAs αφορούν μόλις 0,5 GW, έναντι 26,2 GW στο σύνολο της Ευρώπης και 5,2 GW στην Ισπανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης