Ενέργεια

Το σύνδρομο του ΠΑΣΧΑ ήλθε για να μείνει στην στοχαστικότητα των ΑΠΕ - Έντονος προβληματισμός στην αγορά

Το σύνδρομο του ΠΑΣΧΑ ήλθε για να μείνει στην στοχαστικότητα των ΑΠΕ - Έντονος προβληματισμός στην αγορά
ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ περιγράφουν ένα πρόβλημα «που ήρθε για να μείνει» και η διαχείρισή του δεν θα είναι εύκολη εάν δεν μπουν μαζικά στο δίκτυο συστήματα αποθήκευσης

Το σύνδρομο του Πάσχα επαναλαμβάνεται, όπως αναμενόταν στην αγορά ηλεκτρισμού, όπου η υπερπαραγωγή των ΑΠΕ, αφενός οδηγεί σε οριακές ελάχιστες τιμές, αφετέρου εκ των πραγμάτων η παραγωγή περιορίζεται για να μπορούν και οι συμβατικές μονάδες νε εισέρχονται υπό νορμάλ όπρους στο σύστημα, ώστε όταν η παραγωγή των ΑΠΕ διακόπτεται να μην αντιμετωπίστεί black out.

Σε ένα σενάριο υψηλής ηλιοφάνειας και ανέμων πέντε μποφόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΑΔΜΗΕ για να διατηρηθεί όρθιο το σύστημα μπορεί να χρειαστεί να περικοπεί και το 50% της παραγωγής των ΑΠΕ.


ΑΔΜΗΕ και ΡΑΕ περιγράφουν ένα πρόβλημα «που ήρθε για να μείνει» και η διαχείρισή του δεν θα είναι εύκολη εάν δεν μπουν μαζικά στο δίκτυο συστήματα αποθήκευσης. Όταν τα φορτία είναι χαμηλά και έχει ηλιοφάνεια , οι ΑΠΕ εκτοπίζουν τις συμβατικές μονάδες από το σύστημα καλύπτοντας υψηλά ποσοστά της ζήτησης. Τα προβλήματα ευστάθειας εμφανίζονται με το που βραδιάζει και αρχίζει να πέφτει απότομα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Για να αντιμετωπιστούν θα πρέπει να μπορεί να ανέβει άμεσα η παραγωγή ευέλικτων συμβατικών μονάδων , κάτι που δεν είναι εύκολο. Γι αυτό οι περικοπές φορτίων ΑΠΕ κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση και να διασφαλιστεί η ευστάθεια.

Και ενώ το σύστημα πετάει απ έξω τις θερμικές μονάδες σε συνθήκες χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ, δεν μπορεί να σταθεί όρθιο χωρίς να δουλεύουν στο φουλ σε συνθήκες που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα, όπως συνήθως συμβαίνει σε περιόδους καύσωνα. Αυτή είναι μια νέα κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται εδώ και δύο χρόνια και έχει φτάσει πλέον στα όριά της από άποψη διαχείρισης.


Η αγορά αναζητεί τις νέες ισορροπίες

Όπως αναφέρει η αναλυση της  Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή της Κυριακής 7/5 για το ζήτημα,  «υπάρχει μια τάση στην κοινωνία να μιλάει για πολλά πράγματα και να νομίζουμε ότι έχουν γίνει κιόλας» τόνισε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ κ.Ανδρέας Σιάμισιης στο Delphi Forum , μιλώντας για τα καύσιμα του μέλλοντος και ανέφερε για παράδειγμα το υδρογόνο και την ηλεκτροκίνηση , τεχνολογίες που όπως είπε θα πάρουν χρόνια για να αναπτυχθούν. Το μεγάλο θέμα που πρέπει να λυθεί συνολικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ¨πως παντρεύονται οι παραδοσιακές μονάδες βάσης φυσικού αερίου με τις ΑΠΕ ώστε να έχουμε μια ασφαλή ενεργειακή μετάβαση».


«Οι αγορές ενέργειας πρέπει να επανασχεδιαστούν
. Αν δεν επανασχεδιαστούν θα δούμε πράγματα που δεν θα μας αρέσουν. Υπάρχουν τα εργαλεία και οι τρόποι. Απλά όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά, κυβερνήσεις, ρυθμιστικές αρχές, επενδυτές, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να συνεργαστούν για να φτιάξουμε όλοι μαζί το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα...» τόνισε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας της Mytilineos κ. Ιωάννης Καλαφατάς. Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον ίδιο τόσο σε επίπεδο Ευρώπης όσο και χώρας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι έχει πλέον διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά και το τι συμβαίνει στην κάθε χώρα έχει σχετική σημασία πια.

Το ερώτημα είναι κατά πόσο η Ευρώπη στους σχεδιασμούς της το λαμβάνει υπόψη της αυτό ,ώστε να μην φτάσουμε σε ένα σημείο απόλυτης ανισορροπίας, τόνισε και σε ότι αφορά την Ελλάδα σημείωσε ότι οι σχεδιασμοί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και το εντελώς διαφορετικό μοντέλο αγοράς που έχει διαμορφωθεί. Στην πλευρά της παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Καλαφατά, το ηλεκτρικό σύστημα αφήνει πίσω του τα ορυκτά καύσιμα και θα κυριαρχεί η στοχατσικότητα των ΑΠΕ αφού οι τεχνολογίες αποθήκευσης έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους για να ωριμάσουν. Από την άλλη θα υπάρξει μια μεγάλη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, η οποία επίσης θα χαρακτηρίζεται από στοχαστικότητα, κάτι που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα.

«Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για να πάμε από τη μια μέρα στην άλλη στην ενεργειακή μετάβαση. Χρειαζόμαστε ένα ενεργειακό hub που θα περιλαμβάνει και φυσικό αέριο και υδρογόνο και απε και δέσμευση άνθρακα» σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Σωληνουργία Κορίνθου, θυγατρικής της Cenergy Holdings κ. Ηλία Μπεκίρο, ο οποίος έθεσε με έμφαση το ζήτημα της ασφάλειας εφοδιασμού. ¨Πρέπει να υποστηριχτεί η εφοδιαστική αλυσίδα. Μπορεί να γίνονται πολλές προκηρύξεις, να πέφτουν πολλά γιγαβάτ ΑΠΕ από τον ουρανό, αλλά χωρίς τις κατάλληλες υποδομές, τις κρίσιμες πρώτες ύλες και την παραγωγή, δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι που ανακοινώνονται” τόνισε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης