Κόσοβο: Ηλιακή φάρμα χρησιμοποιεί πρόβατα για να κόβουν τα χόρτα

Κόσοβο: Ηλιακή φάρμα χρησιμοποιεί πρόβατα για να κόβουν τα χόρτα
Οι εργαζόμενοι σε μια φάρμα ηλιακής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο βρήκαν τρόπο να γλιτώνουν εργατοώρες και καύσιμα: έβαλαν ένα κοπάδι προβάτων και βόσκουν τα χόρτα σύμφωνα με το Reuters
Περισσότερα από 100 πρόβατα και κατσίκες βόσκουν δύο φορές την εβδομάδα στην ηλιακή φάρμα Rogane κοντά στη μικρή πόλη Kamenica στο ανατολικό Κοσσυφοπέδιο, όπου είναι εγκατεστημένα περισσότερα από 12.000 φωτοβολταϊκά πάνελ, όπως αναφέρει το Reuters.
Οι εργαζόμενοι σε μια φάρμα ηλιακής ενέργειας στο Κοσσυφοπέδιο βαρέθηκαν να σπαταλούν εργατοώρες και ενέργεια κόβοντας τα χόρτα γύρω από τα ηλιακά πάνελ τους και στράφηκαν σε μια πιο πράσινη και πολύ πιο ισχυρή μηχανή κοπής: ένα κοπάδι προβάτων!

«Οι εργάτες συνειδητοποίησαν ότι το κούρεμα των χωραφιών ήταν πολύ δύσκολο, με ρώτησαν αν μπορούσα να φέρω τα πρόβατά μου», είπε ο 72χρονος βοσκός Rexhep Rrudhani καθώς διέταξε τα τσοπανόσκυλά του να κάνουν ελιγμούς στο κοπάδι που βοσκούσε κάτω από τα πάνελ.
"Τα πρόβατα τρώνε κάθε είδους χόρτο εδώ, καλό ή κακό, και καθαρίζουν τα πάντα.
Όλοι ωφελούμαστε."

Το Κόοβο διαθέτει από 12-14 δισεκατομμύρια τόνους αποθέματα λιγνίτη χαμηλής ποιότητας, τα 5α μεγαλύτερα στον κόσμο με περισσότερο από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της να παράγεται από άνθρακα, το υπόλοιπο από ΑΠΕ, κυρίως αιολική και ηλιακή, που στοχεύει να καταργήσει σταδιακά έως το 2050.
«Δεν ξοδεύουμε βενζίνη για χλοοκοπτικά», είπε ο Arber Maliqi, διευθυντής του ηλιακού εργοστασίου.
«Το να παράγεις ενέργεια από τον ήλιο και να κόβεις γρασίδι με πρόβατα σημαίνει ότι τα πράγματα εδώ θα πρασινίσουν δύο φορές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης