Handelsblatt: Ο Lindner απορρίπτει ως «οικονομικά παράλογο» σχέδιο βιομηχανικής μετάβασης Habeck

Handelsblatt: Ο Lindner απορρίπτει ως «οικονομικά παράλογο» σχέδιο βιομηχανικής μετάβασης Habeck
Ο Lindner υποστήριξε ότι μια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια της βιομηχανίας θα ήταν άδικη, διότι θα έβγαινε σε βάρος άλλων καταναλωτών και φορολογουμένων
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner απέρριψε την Τρίτη 2/5 το σχέδιο του υπουργού Οικονομίας Robert Habeck για διαφορετική τιμολόγηση της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Μια τέτοια κίνηση θα ήταν «οικονομικά παράλογη» και θα αντέβαινε στις αρχές της αγοράς να βασιζόμαστε στην άμεση κρατική ενίσχυση ως μέσο για την επίτευξη βιομηχανικού μετασχηματισμού, έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε από την επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt.

Το υπουργείο είχε σχεδιάσει να εισάγει τιμολόγηση της βιομηχανικής ηλεκτρικής ενέργειας αυτή την εβδομάδα ως μέρος των κυβερνητικών προσπαθειών για τη στήριξη της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα, ωστόσο, ο Lindner υποστήριξε ότι μια ξεχωριστή τιμολόγηση για την ηλεκτρική ενέργεια της βιομηχανίας  θα ήταν άδικη, διότι θα έβγαινε σε βάρος άλλων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και φορολογουμένων, ενώ και ο καγκελάριος Olaf Scholz εξέφρασε σκεπτικισμό για το σχέδιο.

Καλό για έναν κακό για άλλους...

«Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας για κάποιους θα σήμαινε έτσι απώλεια ανταγωνιστικότητας για άλλους», έγραψε οLindner, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει περιθώριο στον ήδη τεταμένο προϋπολογισμό για αντίστοιχα υψηλές επιδοτήσεις».

«Δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την επιδότηση όλων όσων λαμβάνουν χώρα στην κανονική οικονομική δραστηριότητα μακροπρόθεσμα - ούτε θα πρέπει να συνηθίσουμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Scholz αργά τη Δευτέρα.

Πέρυσι το Βερολίνο εισήγαγε ανώτατα όρια στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου για να προστατεύσει τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, αλλά οι εταιρείες στη Γερμανία λένε ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ το υπουργείο Οικονομίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης