Ενέργεια

EDF: Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη εθνικοποίηση - Γαλλικό εφετείο ακύρωσε προσφυγή

EDF: Ανοίγει ο δρόμος για πλήρη εθνικοποίηση - Γαλλικό εφετείο ακύρωσε προσφυγή
Το Εφετείο «απέρριψε όλα τα αιτήματα των εναγόντων», σύμφωνα με έγγραφο που συνοψίζει την απόφαση που είδε το Reuters.
Γαλλικό εφετείο απέρριψε την Τρίτη 2/5 καταγγελία που υποβλήθηκε από μετόχους μειοψηφίας κατά των όρων μιας κυβερνητικής εξαγοράς του κολοσσού ηλεκτρικής ενέργειας EDF, ανοίγοντας το δρόμο για την πλήρη εθνικοποίηση της εταιρείας.
Το Εφετείο «απέρριψε όλα τα αιτήματα των εναγόντων», σύμφωνα με έγγραφο που συνοψίζει την απόφαση που είδε το Reuters.

Στοίχημα... Macron

Η κυβέρνηση ξεκίνησε πέρυσι την εξαγορά μετοχών που δεν κατείχε ήδη στην EDF, με στόχο τη διαγραφή της από το χρηματιστήριο, συγκεντρώνοντας περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,9 δισεκατομμύρια δολάρια) για να πάρει τον πλήρη έλεγχο του χρεωμένου ομίλου.
Η εξαγορά αποτελεί μέρος του στοιχήματος του προέδρου Emmanuel Macron για την πυρηνική ενέργεια, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή τουλάχιστον έξι νέων αντιδραστήρων τα επόμενα χρόνια.

Η Ένωση για την Υπεράσπιση των Μετόχων Μειοψηφίας (ADAM) είχε αμφισβητήσει τους όρους της προσφοράς, λέγοντας ότι η τιμή εξαγοράς των 12 ευρώ ανά μετοχή ήταν πολύ χαμηλή.
Η επικεφαλής της, Colette Neuville, αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να κατανοηθεί πλήρως η απόφαση και οι πιθανές νομικές επιλογές, όπως και η EDF αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ίδιοι οικονομικοί όροι

Η προσφορά της κυβέρνησης θα ανοίξει ξανά με τους ίδιους οικονομικούς όρους από τις 4 έως τις 17 Μαΐου, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να πουλήσουν τις υπόλοιπες μετοχές και τα ομόλογά τους, μετά την οποία θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξαγοράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Η EDF υποχώρησε σε καθαρή ζημιά-ρεκόρ 17,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, λόγω ενός άνευ προηγουμένου αριθμού διακοπών στους αντιδραστήρες της.
Το γαλλικό κράτος κατέχει σήμερα το 95,82% του μετοχικού κεφαλαίου και τουλάχιστον το 96,53% των δικαιωμάτων ψήφου της EDF, αλλά η προσφορά τέθηκε σε αναμονή με την αγωγή της ADAM.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης