Περιβάλλον

Bloomberg: Εντός 2023 ο οδικός χάρτης των τραπεζών για καθαρό μηδέν ως το 2050

Bloomberg: Εντός 2023 ο οδικός χάρτης των τραπεζών για καθαρό μηδέν ως το 2050
Το 2023 θα είναι «η χρονιά του σχεδίου μετάβασης» για τις τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg Green

Όσον αφορά τη δράση για το κλίμα, οι τράπεζες έχουν αναφερθεί εκτενώς στο «τι» θα κάνουν (θα μειώσουν τις καθαρές εκπομπές στο μηδέν), στο «γιατί» θα το κάνουν (γιατί είναι καλό για τον πλανήτη και για τις επιχειρήσεις) και ακόμη και για το «πότε» θα το κάνουν (θα επιτύχουν το καθαρό μηδέν το αργότερο ως το 2050), όμως, ελάχιστα έχουν πει σχετικά με το «πώς» θα το κάνουν, μια παράλειψη που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους επενδυτές που αναζητούν greenwashing, το σύμφωνα με το Bloomberg Green.

Φέτος, μερικές μεγάλες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Citigroup Inc., της ισπανικής Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA (BBVA) και της NatWest Group Plc στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν δημοσιεύσει τα λεγόμενα σχέδια μετάβασης.
Δεκάδες άλλες αναμένεται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους πριν από το τέλος του έτους.

Το 2023 θα είναι «η χρονιά του σχεδίου μετάβασης»

Στην πραγματικότητα, ο Tony Rooke, επικεφαλής της χρηματοδότησης της μετάβασης στον μεγαλύτερο συνασπισμό χρηματοδότησης για το κλίμα στον κόσμο, τη Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), λέει ότι αναμένει το 2023 να είναι «η χρονιά του σχεδίου μετάβασης».
Αντί να προσθέτουν περισσότερα λόγια σε μια συνεχώς διευρυνόμενη σειρά αποκαλύψεων βιωσιμότητας, τα σχέδια μετάβασης υποτίθεται ότι εξηγούν λεπτομερώς πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι 30 ετών. 

Προορίζονται να παρέχουν σκληρά δεδομένα για τους επενδυτές που αξιολογούν εάν μια εταιρεία μπορεί πραγματικά να κρατήσει τον λόγο της.
Για τον Val Smith, τον επικεφαλής βιωσιμότητας της Citigroup, το σχέδιο μετάβασης είναι το επόμενο βήμα για τις τράπεζες στον δρόμο για το καθαρό μηδέν.
Η Citi δήλωσε σε έκθεσή της τον περασμένο μήνα ότι ενημερώνει τα αρχικά της σχέδια μετάβασης, ενώ παράλληλα αξιολογεί την ετοιμότητα των πελατών της για έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Οι τράπεζες εκσυγχρονίζονται

«Είμαστε μόλις τώρα στο σημείο όπου τα σχέδια μετάβασης των τραπεζών εκσυγχρονίζονται», λέει ο Smith με έδρα τη Νέα Υόρκη.
«Μπορείτε να δείτε πώς χτίζεται αυτό: Πρώτα ορίζετε την μηδενική δέσμευση, μετά δημιουργείτε δομές διακυβέρνησης και αναπτύσσετε ένα αρχικό σύνολο μετρήσεων και στόχων γύρω από την απεξάρτηση του χαρτοφυλακίου δανείων και μετά κάνετε ένα σχέδιο για το πώς θα εφαρμόσετε. ή πως θα λειτουργήσουν, αυτές οι δεσμεύσεις».

Εν τω μεταξύ, η BBVA δημοσίευσε την αρχική έκδοση του σχεδίου της για την κλιματική μετάβαση νωρίτερα αυτό το μήνα.
Η τράπεζα λέει ότι το έγγραφο καταδεικνύει τη «στρατηγική της σε σχέση με την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα που λαμβάνονται».
Ο Ισπανός δανειστής λέει ότι παρακολουθεί τις στρατηγικές απαλλαγής από τον άνθρακα των πελατών και τις ενσωματώνει στα εργαλεία αξιολόγησης κινδύνου.

«Ο καθορισμός ενός πλήρους σχεδίου μετάβασης είναι μια διαδικασία μάθησης.»

«Θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Αλλά είναι κρίσιμο να ξεκινήσετε το συντομότερο δυνατό εάν έχετε θέσει στόχους», λέει ο Antoni Ballabriga, παγκόσμιος επικεφαλής υπεύθυνων επιχειρήσεων της BBVA.
«Τα σχέδια μετάβασης μαζί με την αποκάλυψη κάθε χρόνο σχετικά με τις επιδόσεις έναντι των στόχων θα είναι θεμελιώδη για τον μετριασμό των κινδύνων πράσινης έκπλυσης».

Ο Ben Caldecott είναι καθηγητής βιώσιμων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνεπικεφαλής της γραμματείας της Taskforce του Σχεδίου Μετάβασης του Ηνωμένου Βασιλείου, ή TPT, μιας πρωτοβουλίας που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση για την «ανάπτυξη του χρυσού κανόνα για τα σχέδια για την κλιματική μετάβαση του ιδιωτικού τομέα».
Λέει ότι τα σχέδια μετάβασης είναι πολύτιμα γιατί θα αποκαλύψουν τις καθυστερήσεις και θα αυξήσουν τα πρότυπα.

Θέμα αξιοπιστίας

«Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες έχουν αναλάβει φιλόδοξες δεσμεύσεις για ευθυγράμμιση με τη Συνθήκη του Παρίσι όπου ορίστηκε ο στόχος net zero, ή καθαρό μηδέν.
Και όμως σε πολλές περιπτώσεις, δεν έχουν αξιόπιστο σχέδιο με σχετικές μετρήσεις και πρακτικές διακυβέρνησης για να εκπληρώσουν αυτές τις δεσμεύσεις», λέει ο Caldecott.
«Υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα της αντιληπτής έλλειψης αξιοπιστίας εδώ και ένα απαίσιο πολύ πράσινο πλύσιμο.
Επομένως, ο καθορισμός της εμφάνισης ενός καλού σχεδίου και η καθιέρωση αυτής της καλής πρακτικής ως πρότυπο της αγοράς είναι ουσιαστική δουλειά».

Η προσπάθεια του TPT, η οποία επικεντρώνεται σε όλες τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, θεωρείται ευρέως ότι θέτει τις βάσεις για να γίνει υποχρεωτικός ο σχεδιασμός της μετάβασης, όπως νομικά απαιτείται η κοινοποίηση των κινδύνων για το κλίμα σε ορισμένες δικαιοδοσίες.
Και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ως μέρος της Στρατηγικής Πράσινης Χρηματοοικονομικής της ότι θα διαβουλευτεί για να ζητήσει από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για την κλιματική μετάβαση.

Δεν είναι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επικεντρώνονται στον σχεδιασμό της μετάβασης.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την υιοθέτηση επιστημονικών σχεδίων μετάβασης από τις χρηματοπιστωτικές εταιρείες, ενώ το διεθνές Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του για το 2023 είναι ο τρόπος με τον οποίο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σχέδια για τη διαχείριση κινδύνων που σχετίζονται με τη μετάβαση στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Η GFANZ δημοσίευσε οδηγίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες και οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες μπορούν να διαρθρώσουν σχέδια μετάβασης.

Η Citigroup και η BBVA, μέλη της διευθύνουσας επιτροπής της Net Zero Banking Alliance, μιας υποομάδας GFANZ, δήλωσαν και οι δύο ότι χρησιμοποίησαν την καθοδήγηση σχεδιασμού μετάβασης που συνέστησε ο όμιλος του κλάδου.
Ο Rooke αναμένει «δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες» σχέδια μετάβασης από τα μέλη του GFANZ φέτος, παρότι πολλά από αυτά μπορεί να είναι απλώς ενημερώσεις υπαρχόντων εγγράφων ή πρώτα drafts, που δεν θα προμηνύουν απαραίτητα μια νέα εποχή διαφάνειας - ούτε θα αποκαλύπτουν εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν θέσει ρεαλιστικούς στόχους

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης