Περιβάλλον

Έως 3.000 τόνοι CO2 ετησίως: Το όφελος για το περιβάλλον από την προστασία έναντι στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Έως 3.000 τόνοι CO2 ετησίως: Το όφελος για το περιβάλλον από την προστασία έναντι στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων
Τα προϊόντα της Kaspersky απέτρεψαν 202.540.954 απόπειρες παράνομης χρήσης συσκευών για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων

Η Kaspersky αποκαλύπτει νέα στοιχεία σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη από την παρεμπόδιση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων. Οι λύσεις της Kaspersky απέτρεψαν περισσότερες από 200 εκατομμύρια προσπάθειες παράνομης εξόρυξης κρυπτονομισμάτων, εξοικονομώντας με αυτήν τη διαδικασία το πιθανό ενεργειακό ισοδύναμο της τάξης των έως και 3.000 τόνων εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα το 2022.

Η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων είναι μια επιχείρηση που καταναλώνει ενέργεια. Για παράδειγμα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για την παραγωγή bitcoin είναι ίση με την ετήσια κατανάλωση ενέργειας της Σουηδίας. Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος της παραγωγής κρυπτονομισμάτων συμβάλλει στην αυξανόμενη δημοτικότητα της κακόβουλης εξόρυξης ή cryptojacking - απειλών που διεισδύουν στη συσκευή ενός χρήστη για κρυφή εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Το θύμα μπορεί να μην γνωρίζει καν ότι κάποιος χρησιμοποιεί τους πόρους επεξεργασίας της συσκευής του για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, καθώς το κακόβουλο λογισμικό δρα με κρυφή λειτουργία.

Η υψηλή ισχύς που καταναλώνεται κατά το cryptojacking μπορεί όχι μόνο να οδηγήσει σε μείωση της απόδοσης της συσκευής, αλλά έχει και αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Το 2019, η Kaspersky ανέπτυξε και εισήγαγε μια ειδική μεθοδολογία που επιτρέπει στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να αξιολογούν τις επιπτώσεις της παράνομης εξόρυξης στο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ανακαλύψαμε ότι η ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται κατά την εξόρυξη μπορεί να φτάσει τις 1,67 GWh - αρκετή ανάλογη ετήσια ενέργεια για να τροφοδοτήσει μια πόλη ή να φορτίσει 15.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Σύμφωνα με τα νέα στατιστικά στοιχεία, η τάση αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας από την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων παραμένει.

Το 2022, τα προϊόντα της Kaspersky απέτρεψαν 202.540.954 απόπειρες παράνομης χρήσης συσκευών για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Για να υπολογίσουμε την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας που εξοικονομείται από τον αποκλεισμό κακόβουλων εξορύξεων χρησιμοποιήσαμε τον τύπο από τη μελέτη του 2019 όπως φαίνεται παρακάτω.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η τιμή αυτή είναι 4,28 ± 2,67 GWh. Εάν μετατραπούν σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στον παγκόσμιο μέσο όρο με βάση την εκτίμηση του Independent Energy Think Tank Ember, αποτρέπονταν οι εκπομπές μεταξύ 700 και 3.000 τόνων αερίων θερμοκηπίου (CO2) στην ατμόσφαιρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης