Ενέργεια

Πολωνία: Ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον τερματικό σταθμό LNG Swinoujscie

Πολωνία: Ζώνη αποκλεισμού γύρω από τον τερματικό σταθμό LNG Swinoujscie

Δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες του τερματικού σταθμού

 

Η Πολωνία θα εισαγάγει μια προσωρινή ζώνη αποκλεισμού 200 μέτρων γύρω από τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου Swinoujscie (LNG) την Πέμπτη, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών την Τετάρτη, επικαλούμενος ανησυχίες για ρωσική κατασκοπεία.

Η ζώνη αποκλεισμού δεν θα επηρεάσει τις λειτουργίες του τερματικού σταθμού, δήλωσε ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού φυσικού αερίου της Πολωνίας σχετικά με το εργοστάσιο που βρίσκεται στις ακτές της Βαλτικής.

Έντονος σύμμαχος της Ουκρανίας και κόμβος για τις παραδόσεις όπλων στις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου, η Πολωνία λέει ότι έχει βρεθεί τακτικά στόχος των ρωσικών προσπαθειών για αποσταθεροποίηση της χώρας.

Τον Μάρτιο η Πολωνία είπε ότι διέλυσε ένα ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας που όπως υποσυτηρίζει προετοίμαζε πράξεις δολιοφθοράς και παρακολουθούσε σιδηροδρομικές διαδρομές προς την Ουκρανία.

Υποδομές

«Λαμβάνονται ενέργειες για την ενίσχυση της προστασίας της υποδομής ζωτικής σημασίας, στην οποία ο τερματικός σταθμός LNG στο Swinoujscie κατέχει στρατηγική θέση», δήλωσε ο Mariusz Kaminski σε δήλωση.

«Οι εμπειρίες των περασμένων μηνών, συμπεριλαμβανομένης της ζημιάς στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream... σημαίνει ότι πρέπει να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πολωνικού κράτους και των Πολωνών», πρόσθεσε.

Η Iwona Dominiak, εκπρόσωπος της εταιρείας αγωγών Gaz-System, είπε στο Reuters ότι η ανακοίνωση δεν είχε κανένα αντίκτυπο στις λειτουργίες του τερματικού σταθμού και ότι τα τάνκερ αντιμετωπίζονταν όπως είχε προγραμματιστεί.

Η Πολωνία έχει στραφεί στο θαλάσσιο LNG που παραδίδεται στη Swinoujscie για να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Έχει επίσης αρχίσει να λαμβάνει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία μέσω της Δανίας και της Βαλτικής Θάλασσας.

Η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία τον Απρίλιο του περασμένου έτους, όταν η Πολωνία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια.

www.worldenegynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης