Ινδία: Tι κάνει για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογόνου

Ινδία: Tι κάνει για να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός υδρογόνου

Η Ινδία επεκτείνει την απαλλαγή από τα τέλη μεταφοράς για τις πράσινες εγκαταστάσεις υδρογόνου που θα δημιουργηθούν ως το 2031

Η Ινδία επέκτεινε την απαλλαγή από τα τέλη μεταφοράς για ΑΠΕ σε εργοστάσια παραγωγής υδρογόνου που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από τον Ιανουάριο του 2031, καθώς στοχεύει να γίνει ο φθηνότερος παραγωγός καυσίμου στον κόσμο, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, στο Reuters.

Μείωση κόστους πράσινου υδρογόνου

Η κίνηση αναμένεται να μειώσει το κόστος του πράσινου υδρογόνου - το υδρογόνο που παράγεται από τη διάσπαση του νερού με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - κατά ένα πέμπτο.
Η κίνηση θα καταστήσει περισσότερα έργα παραγωγής πράσινου υδρογόνου επιλέξιμα για την 25ετή παραίτηση από τα τέλη μετάδοσης, που προηγουμένως ήταν διαθέσιμα για έργα που είχαν δημιουργηθεί πριν από τον Ιούλιο του 2025, είπε η πηγή, υπό ανωνυμία.

Η κατασκευή μεγάλων έργων υδρογόνου και αμμωνίας διαρκεί τρία έως τέσσερα χρόνια και ήταν απίθανο πολλά να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2025, είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Ο στόχος της χώρας είναι να παράγει πράσινο υδρογόνο με τον χαμηλότερο κόστος στον κόσμο, από 1-1,50 δολάριο ανά κιλό, από 4-5 δολάρια ανά κιλό.

Ακριβή η μεταφορά

Η Reliance Industries και η Adani Enterprises έχουν ανακοινώσει στόχους κόστους 1 δολάριο ανά κιλό έως το 2030.
Larsen & Toubro, Indian Oil, NTPC, JSW Energy, ReNew Power και Acme Solar είναι μερικά άλλες εξέχουσες ινδικές εταιρείες που έχουν ανακοινώσει σχέδια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς, αποτελούν το 65%-70% του κόστους παραγωγής πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της βιομηχανίας.
Οι διακρατικές χρεώσεις μετάδοσης κυμαίνονται από 1-2 ρουπίες ανά μονάδα ισχύος που μεταδίδεται. Κάθε μείωση κατά μία ρουπία στο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μειώνει το κόστος του πράσινου υδρογόνου κατά 60 ινδικές ρουπίες (0,73 δολάρια), είπε ο αξιωματούχος.

Νέες επενδύσεις

Η αποστολή υδρογόνου της Ινδίας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις αξίας 8 τρισεκατομμυρίων ινδικών ρουπίων (98 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030, συμπεριλαμβανομένων 125 γιγαβάτ χωρητικότητας παραγωγής που δεν βασίζεται σε ορυκτά και νέες γραμμές μεταφοράς.
Η Ινδία σχεδιάζει επίσης να δώσει κίνητρα στους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου αξίας τουλάχιστον 10% του κόστους τους στο πλαίσιο ενός προγράμματος 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Η χώρα αντιτίθεται στην αραίωση του ορισμού του πράσινου υδρογόνου ώστε να συμπεριλάβει καύσιμο που παράγεται από ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως έχουν προτείνει ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες στις συνεδριάσεις της G20, δήλωσε πρόσφατα στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας R K Singh.
Το υπουργείο Νέων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν απάντησε αμέσως σε email που ζητούσε σχόλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης