Ιντρακάτ: Στα 350 MW εγκατεστημένης ισχύος AΠE στοχεύει στην τριετία - Τα σχέδια μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

Ιντρακάτ: Στα 350 MW εγκατεστημένης ισχύος AΠE στοχεύει στην τριετία - Τα σχέδια μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

Ο Όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αδειών για έργα ΑΠΕ 1,8 GW και αποθήκευσης ισχύος 0,7 GW

 

Προχωρά κανονικά το επενδυτικό πλάνο της Ιντρακάτ για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με τον όμιλο να θέτει ως στόχο εγκατεστημένη ισχύ 350 MW σε βάθος τριετίας. Η ισχυροποίηση της θέση του Ομίλου στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας με την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, έναντι 100 εκατ. ευρώ, αναδιατάσσει τον κλάδο χωρίς να επηρεάζει τις επενδύσεις σε βασικούς τομείς ανάπτυξης όπως οι ΑΠΕ, αλλά και το real estate.


Όπως σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ιντρακάτ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης, «το businessplan προχωρά κανονικά, ασχολούμαστε με την ανάπτυξη της ισχύος που έχουμε ήδη. Μακάρι να βρεθούμε στην ευχάριστη θέση να θεωρούμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες άδειες για να φτιάξουμε περισσότερα πάρκα ΑΠΕ». Σήμερα, ο Όμιλος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW. «Προσβλέπουμε κι επιδιώκουμε να έχουμε μια εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 350 MW στην επόμενη τριετία, είναι στόχος αλλά όχι βεβαιότητα», ανέφερε.

Όσον αφορά δε στη χρηματοδότηση του businessplan των ΑΠΕ, υπάρχει ένα ομολογιακό δάνειο, ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και κάποια equities που έχουν ήδη προβλεφθεί. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, για την Ιντρακάτ αναμένεται θετικό cashflow για την επόμενη τριετία.

Δεν χρειάζεται ΑΜΚ για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ

Ο επικεφαλής της Ιντρακάτ ξεκαθάρισε ότι η συναλλαγή για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ είναι πλήρως καλυμμένη και δεν θα χρειαστεί Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ). Η χρηματοδότηση της συναλλαγής θα κινηθεί σε δύο σκέλη, το πρώτο αφορά αθροιστικά 57 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν προκύψει από τα 50 εκατ. ευρώ της πρόσφατης ΑΜΚ που κατευθύνονταν ούτως ή άλλως σε εξαγορές, καθώς και από αδιάθετα 7 εκατ. ευρώ της προηγούμενης ΑΜΚ. Τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα προέλθουν, όπως σημείωσε ο κ. Εξάρχου, από τραπεζικό δανεισμό.

Εξάλλου, βάσει των εκτιμήσεων που έχουν γίνει από τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία της ΑΚΤΩΡ, αλλά και την ανάλυση των έργων που συνθέτουν σήμερα το ανεκτέλεστο της εταιρείας, ύψους 2 δισ. ευρώ, οι αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες θα καλυφθούν από το cashflowτης ΑΚΤΩΡ. Όσον αφορά ειδικότερα τα 114 εκατ. ευρώ του ενδοομιλικού δανεισμού της ΑΚΤΩΡ, αυτά εξασφαλίζονται από τη συμφωνία των δύο μερών. Εκτιμάται πως θα καταβληθούν από τη δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ. Εφόσον όμως απαιτηθεί μία «ένεση» από το θετικό πια cash flow της Ιντρακάτ, ξεκαθαρίστηκε πως τα κεφάλαια για να στηριχθεί η συναλλαγή υπάρχουν.

Ως προς την ΑΚΤΩΡ, και μέχρι την ολοκλήρωση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί πάνω από ένα τρίμηνο, η συμφωνία προβλέπει την παρουσία ενός παρατηρητή επί ημερήσιας βάσεως, ενώ ξεκάθαρη εικόνα για την εταιρεία και τα επόμενα βήματα αναμένεται περί τους δύο μήνες αργότερα.


Πώς θα λειτουργούν οι δύο εταιρείες

Στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εξετάζονται τα διαφορετικά σενάρια με τα οποία η ΑΚΤΩΡ θα «κουμπώσει» στο σχήμα της Ιντρακάτ (πχ. συγχώνευση, απορρόφηση, διατήρηση θυγατρικής). Επί του παρόντος και μέχρι να δοθεί το πράσινο φως, οι δυο εταιρείες θα λειτουργούν ανταγωνιστικά. Σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι υπάρχει πρόβλεψη συνεργασίας της ΑΚΤΩΡ με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις (παραμένει στον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ), αλλά όχι δεσμευτική, ούτε αποκλειστική. Αυτό σημαίνει πως η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, που διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο, θα καλεί την ΑΚΤΩΡ όταν θα χρειάζεται τεχνική υποστήριξη, με την έννοια της κατασκευαστικής δραστηριότητας και θα συζητείται το εκάστοτε έργο ανά περίπτωση και από τις δύο πλευρές.

Ως προς τα οφέλη για την Ιντρακάτ, όπως εξήγησε ο κ. Εξάρχου, θα αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνική επάρκεια, ώστε να μην αναγκάζεται να την «αγοράζει» στο πλαίσιο των διαγωνισμών για έργα στους οποίους συμμετέχει. Εξάλλου, με το ανεκτέλεστο του κλάδου να έχει εκτιναχθεί και τον Όμιλο Ιντρακάτ να βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, με ανεκτέλεστο 1,5 δισ., χρειάζεται επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό, μηχανήματα, εμπειρία. Αυτά εξασφαλίζονται σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία.

Όσον αφορά δε στα έργα, το ενδιαφέρον του Ομίλου κινείται τόσο στο μεγάλο πακέτο των δημόσιων έργων και ΣΔΙΤ, όσο και σε ιδιωτικά έργα. Ο κ. Εξάρχου επιβεβαίωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ιντρακάτ για την Αττική Οδό, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επηρεάζεται η υφιστάμενη συμφωνία με την πορτογαλική Brisa. Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο η συμμαχία να διευρυνθεί με κάποιο fundπου σήμερα δεν συμμετέχει. «Έχουμε τη δέσμευση και τη συμφωνία μας με τον συνεταίρο μας που είναι οι Πορτογάλοι, με αυτούς θα κατέβουμε και θα διεκδικήσουμε το έργο», είπε χαρακτηριστικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης