Ενέργεια

Ρωσία - Ινδία εγκαταλείπουν το Brent: Ποιο σημείο αναφοράς για καθορισμό τιμής πετρελαίου θα χρησιμοποιούν

Ρωσία - Ινδία εγκαταλείπουν το Brent: Ποιο σημείο αναφοράς για καθορισμό τιμής πετρελαίου θα χρησιμοποιούν
Ο CEO της Rosneft, Igor Sechin, είχε δηλώσει από τον Φεβρουάριο ότι η τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα καθοριστεί εκτός Ευρώπης, καθώς η Ασία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με το Reuters
Η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Rosneft και η κορυφαία εταιρεία διύλισης της Ινδίας Indian Oil Corp συμφώνησαν να χρησιμοποιούν στο εξής, το σημείο αναφοράς για την τιμή του πετρελαίου του Ντουμπάι, στην τελευταία τους συμφωνία για την παράδοση ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν τη συμφωνία, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters.

Η απόφαση των δύο ελεγχόμενων από το κράτος εταιρειών να εγκαταλείψουν το κυρίαρχο στην Ευρώπη σημείο αναφοράς Brent, αποτελεί μέρος μιας μετατόπισης των πωλήσεων πετρελαίου της Ρωσίας προς την Ασία, αφού η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στο ρωσικό πετρέλαιο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πριν από περισσότερο από ένα χρόνο και στον απόηχο της μείωσης της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 bpd ως το τέλος του 2023..
Και οι δύο δείκτες αναφοράς εκφράζονται σε δολάρια και ορίζονται από την S&P Platts, μια μονάδα της S&P Global Inc με έδρα τις ΗΠΑ, αλλά το Brent χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον από ευρωπαϊκές
μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και εμπόρους, ενώ το Ντουμπάι επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο πετρελαίου της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

Καθορισμός τιμής εκτός Ευρώπης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, Igor Sechin, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα καθοριστεί εκτός Ευρώπης καθώς η Ασία έχει αναδειχθεί ως ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου από τη στιγμή που η Δύση επέβαλε σταδιακά αυστηρότερες κυρώσεις στις εξαγωγές.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, που ανακοινώθηκε στις 29 Μαρτίου, η Rosneft θα διπλασιάσει σχεδόν τις πωλήσεις πετρελαίου στην Indian Oil Corp , δήλωσαν δύο από τις πηγές στο Reuters.
Ο ΔΟΕ και η Rosneft δεν απάντησαν αμέσως στα email του Reuters που ζητούσαν σχόλια σχετικά με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίες δεν έχουν αναφερθεί προηγουμένως.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak άλλωστε δήλωσε ότι οι πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία αυξήθηκαν 22 φορές πέρυσι, αλλά δεν διευκρίνισε τον όγκο πωλήσεων.
Η Rosneft θα πουλά έως και 1,5 εκατομμύρια τόνους (11 εκατομμύρια βαρέλια) κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προαιρετικών ποσοτήτων, στη ΔΟΕ το νέο οικονομικό έτος από την 1η Απριλίου, ανέφεραν οι δύο πηγές.

Είπαν ότι το 2022/2023, ο ΔΟΕ είχε μια συμφωνία για την αγορά 3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου Urals με δυνατότητα να διπλασιάζεται η ποσότητα κάθε μήνα με διαφορικές τιμές σε σχέση με το Brent με ημερομηνία παράδοσης.
Το νέο συμβόλαιο περιλαμβάνει αργό Urals, που αποστέλλεται από τα ευρωπαϊκά λιμάνια της Ρωσίας Primorsk, Ust-Luga και Novorossiysk, και πετρέλαιο Sokol που εξάγεται από τη Sakhalin, το οποίο θα πωλείται με έκπτωση 8-10 $ ανά βαρέλι σε τιμές του Ντουμπάι σε βάση παράδοσης, τρεις πηγές είπε.

Στενεύουν συνεχώς οι δεσμοί Ρωσίας - Ινδίας

Οι μεγαλύτεροι όγκοι και η αλλαγή στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου υπογραμμίζουν τους στενότερους δεσμούς μεταξύ της Μόσχας και της Ινδίας, η οποία έχει γίνει πλέον ο μεγαλύτερος αγοραστής θαλάσσιου αργού από τη Ρωσία.
Τα ινδικά διυλιστήρια σπάνια αγόραζαν ρωσικό πετρέλαιο στο παρελθόν λόγω του υψηλότερου κόστους μεταφοράς σε σύγκριση με την Ευρώπη, αλλά μετά την πτώση των τιμών του Urals στα ιστορικά χαμηλά, η Ρωσία έχει πλέον αντικαταστήσει το Ιράκ ως κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από εμπορικές πηγές.

Η Ρωσία μεταφέρει τον ενεργειακό της εφοδιασμό από τις παραδοσιακές αγορές της Ευρώπης προς την Ασία, κυρίως την Ινδία και την Κίνα, από τότε που η Δύση επέβαλε ευρείες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.
Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σταμάτησαν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο από τις 5 Δεκεμβρίου και οι χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) προσχώρησαν στην ΕΕ επιβάλλοντας ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό 60 δολάρια το βαρέλι.
Η κίνηση είχε ως στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η Ινδία ήταν ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού αργού πετρελαίου αναφοράς Urals τον Μάρτιο.
Οι παραδόσεις στην Ινδία θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% όλων των θαλάσσιων εξαγωγών των Ουραλίων τον περασμένο μήνα, με την Κίνα στη δεύτερη θέση.
Η Κίνα, η οποία αγοράζει ρωσικό Urals σε τιμές συνδεδεμένες είτε με το Brent είτε με το ICE Brent, διπλασίασε τις αγορές πετρελαίου Urals το πρώτο εξάμηνο του Φεβρουαρίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με τους traders και τα στοιχεία της Refinitiv Eikon.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης