Η Ευρώπη διεκδικεί «μερίδα του λέοντος» των έργων πράσινου υδρογόνου της Αφρικής

Η Ευρώπη διεκδικεί «μερίδα του λέοντος» των έργων πράσινου υδρογόνου της Αφρικής
Η πρόσβαση της ηπείρου στη γη, το χαμηλό κόστος εργασίας και το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει προσελκύσει την προσοχή από πιο μακριά, με τη Γερμανία να υπογράφει συμφωνίες εξαγοράς με τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική
Η υποσαχάρια Αφρική κατέχει μια εξαιρετικά στρατηγική θέση για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης πράσινης οικονομίας υδρογόνου.
Μέρος του πρόσφατα δημοσιευμένου Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να προωθήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου σε ολόκληρη την Αφρική, όπως αναφέρει το oilprice.
Η συνολική ανακοινωθείσα δυναμικότητα αγωγών ηλεκτρολύτη της Αφρικής έφτασε τα 114 γιγαβάτ (GW), με το 61% αυτής να συνδέεται με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με την ανάλυση της Rystad Energy.
Αυτή η αφρικανική περιοχή έχει ήδη ανακοινώσει έναν αγωγό ηλεκτρολύτη περίπου 70 GW, με τη Μαυριτανία να καλύπτει το 50% του συνόλου, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια.
Η υποσαχάρια Αφρική κατέχει μια εξαιρετικά στρατηγική θέση για την ανάπτυξη μιας επιτυχημένης πράσινης οικονομίας υδρογόνου, καθώς η Νότια Αφρική βρίσκεται στο 90% περίπου των παγκόσμιων αποθεμάτων μετάλλων της ομάδας πλατίνας, που είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή ηλεκτρολυτών με μεμβράνη πολυμερών ηλεκτρολυτών (PEM).

Το κύριο εμπόδιο για την κατασκευή αυτών των μεγάλων έργων και των συναφών υποδομών θα είναι οι επενδύσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα της Rystad Energy, μόλις 13 μεγαβάτ (MW) από τα προγραμματισμένα 114 GW έχουν καταλήξει στις τελικές αποφάσεις των επενδύσεων.
Η πρόσβαση της ηπείρου στη γη, το χαμηλό κόστος εργασίας και το δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει προσελκύσει την προσοχή από πιο μακριά, με τη Γερμανία να υπογράφει συμφωνίες εξαγοράς με τη Ναμίμπια και τη Νότια Αφρική.
Η Νορβηγία έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση παρέχοντας χρηματοδότηση 8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Scatec, μια νορβηγική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την ανάπτυξη έργων πράσινου υδρογόνου στην Αίγυπτο.

Αυτές οι αρχικές κινήσεις πρόκειται να επιταχυνθούν καθώς η Ευρώπη παλεύει με μια συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση και αναζητά νέους εταίρους.
Μέρος του πρόσφατα δημοσιευμένου Πράσινου Βιομηχανικού Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκει να προωθήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου σε ολόκληρη την Αφρική, με στόχο τη σύναψη συμφωνιών διευκόλυνσης βιώσιμων επενδύσεων για την προσέλκυση και επέκταση περιφερειακών επενδύσεων.

Οι διεκδικήσεις της Γερμανίας

Η Γερμανία από μόνη της σκοπεύει να εισάγει το 50% έως 70% του υδρογόνου της για να τροφοδοτήσει την εγχώρια ζήτηση μέχρι το 2030, με πολλά να προέρχονται από την Αφρική.
Με σχέδια κατασκευής 17 GW έως 21 GW σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο έτοιμο για υδρογόνο έως το 2030, η δέσμευση της Γερμανίας στην πράσινη οικονομία υδρογόνου είναι σημαντική.
Για τη διευκόλυνση των εισαγωγών, η Γερμανία ξεκίνησε πρόσφατα ένα πρόγραμμα δημοπρασίας 900 εκατομμυρίων ευρώ (957 εκατομμυρίων δολαρίων) που ονομάζεται H2Global, εξασφαλίζοντας εγγυήσεις αγοράς αποκλειστικά για παραγωγούς υδρογόνου εκτός Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Rystad Energy, τα αφρικανικά κράτη βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη θέση να προμηθεύουν πράσινο υδρογόνο στις ποσότητες που απαιτεί η Ευρώπη.
«Η παγκόσμια πράσινη οικονομία υδρογόνου αρχίζει να διαμορφώνεται, με την Αφρική και την Ευρώπη να γίνονται τα... «δυναμό» παραγωγής και χρήσης.
Τα απαράμιλλα αποθέματα ορυκτών της Αφρικής είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ηλεκτρολύτη και το φανταστικό δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της περιοχής σε συνδυασμό με τους τεράστιους στόχους παραγωγής και εισαγωγής της Ευρώπης δεν θα αλλάξουν απλώς τις ροές ενέργειας, αλλά θα τις δημιουργήσουν εκ νέου», λέει ο Rajeev Pandey, αναλυτής καθαρής τεχνολογίας στη Rystad Energy.

Αίγυπτος και Μαρόκο

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αφρική έχουν ανακοινωθεί συνολικά 52 έργα πράσινου υδρογόνου.
Η καμπύλη παραγωγής παρουσιάζει απότομη αύξηση μετά το 2025, όταν αυτά τα έργα αρχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή και φθάνουν τους 7,2 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος του 2035.
Τα περισσότερα από τα έργα που ανακοινώθηκαν θα παράγουν αμμωνία ως τελικό προϊόν για εξαγωγή στην Ευρώπη.
Η μοναδική γεωγραφική θέση της Αιγύπτου στο σταυροδρόμι Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας, καθώς και ο έλεγχος της Διώρυγας του Σουέζ, τοποθετούν τη χώρα σε στρατηγική θέση για να γίνει παγκόσμιος κόμβος πράσινης ενέργειας.

Με 21 έργα στα σκαριά, η Αίγυπτος βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις πράσινες χώρες παραγωγής υδρογόνου στην Αφρική.
Η Scatec σύναψε συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης πράσινης αμμωνίας που παράγει έως και 3 εκατομμύρια τόνους ετησίως (tpa), η οποία θα εξάγεται κυρίως σε ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές. Ένα άλλο έργο που αναζητά εξαγωγική αγορά στην Ευρώπη είναι το έργο Masdar Ain-Sokhna, το οποίο θα αναπτυχθεί από τον όμιλο Masdar και Hassan Allam Holding χρησιμοποιώντας μια μονάδα ηλεκτρολύτη 4 GW στην SCZONE (Οικονομική Ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ), η οποία θα παράγει 2,3 εκατομμύρια tpa αμμωνίας.

Ομοίως, η Globeleq ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ένα έργο ηλεκτρολύτη 3,6 GW στο SCZONE, που θα παράγει αμμωνία για εξαγωγή στην Ευρώπη και την Ασία.
Άλλα μεγάλα έργα πράσινου υδρογόνου είναι το έργο ACME πράσινης αμμωνίας (400.000 tpa), το έργο Fortescue-Egypt-gH2 (300.000 tpa) και το έργο SCZONE-ReNew Power (200.000 tpa).
Το έργο Amun του Μαρόκου, με ετήσια χωρητικότητα υδρογόνου 900.000 tpa και αναπτύχθηκε από την CWP Global μαζί με τον παίκτη EPC της Βόρειας Αμερικής Bechtel, είναι το μεγαλύτερο στο Μαρόκο.
Το έργο Guelmim-Oued Nour, που ανακοινώθηκε από την Total Eren, θα είναι ικανό να παράγει 710.000 tpa πράσινου υδρογόνου.
Άλλα έργα που συμβάλλουν στο πράσινο υδρογόνο στο Μαρόκο περιλαμβάνουν το έργο Hevo Ammonia Morocco (31.000 tpa), το έργο Masen Green Hydrogen (8.400 tpa) και το έργο Ben Guerir (125 tpa).

Μαυριτανία

Η γεωγραφική εγγύτητα στο λιμάνι βαθέων υδάτων της Μαυριτανίας Nouadhibou και η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά εξαγωγών καθιστούν το έργο πράσινου υδρογόνου στη Μαυριτανία δυνητικά πολύ προσοδοφόρο.
Στη χωρητικότητα του αγωγού της Μαυριτανίας συμβάλλουν το έργο Aman (με παραγωγή 1,7 εκατομμυρίων tpa), το έργο Nour Electrolyzer (1,2 εκατομμύρια tpa) και το έργο πράσινου υδρογόνου Masdar-Infinity-Conjuncta (1,36 εκατομμύρια tpa).
Το έργο πράσινου υδρογόνου Aman αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναπτύσσεται από την CWP Global και είναι το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στην Αφρική.
Θα έχει χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 15 GW, που θα τροφοδοτείται από 30 GW συνδυασμένης ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Το έργο Nour που αναπτύχθηκε από τον μεταβατικό ενεργειακό όμιλο Chariot Limited και την Total Eren με επίκεντρο την Αφρική είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στη Μαυριτανία με δυνατότητα ηλεκτρόλυσης έως και 10 GW
Το έργο πράσινου υδρογόνου Masdar-Infinity-Conjuncta, αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναμένεται να παράγει 8 εκατομμύρια tpa παραγώγων υδρογόνου χρησιμοποιώντας μια χωρητικότητα ηλεκτρολύτη 10 GW.
Το έργο θα έχει μια ισχυρή σύνδεση με τη Γερμανία από την άποψη τόσο ενός παρόχου τεχνολογίας όσο και ενός πιθανού κατασκευαστή.

Ωστόσο, δεδομένου του μεγέθους τους, εάν κάποιο από αυτά τα έργα καθυστερήσει, ο στόχος της Μαυριτανίας μπορεί να αμφισβητηθεί.
Επίσης, η Socieetee Nationale Industrielle et Mianieere της Μαυριτανίας υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την ArcelorMittal για τη δημιουργία μιας μονάδας παλετοποίησης και μιας μονάδας παραγωγής απευθείας μειωμένου σιδήρου (DRI) στη χώρα για την παραγωγή 2,5 εκατομμυρίων τόνων πράσινου χάλυβα ετησίως.

Ναμίμπια

Με τα ανακοινωθέντα έργα Tsau Khaeb 3 GW και Tumoneni 2,5 GW, η Ναμίμπια κερδίζει δυναμική στην πράσινη οικονομία υδρογόνου.
Με βασικό παίκτη την Namibia Hyphen Hydrogen Energy θα αναπτύξει το Tsau Khaeb, στοχεύοντας σε σταδιακή παραγωγή περίπου 300.000 tpa με εκτιμώμενη επένδυση 9,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι απαραίτητες διαδικασίες σκοπιμότητας, μηχανικής και αδειοδότησης βρίσκονται σε εξέλιξη, με την ελπίδα να καταστεί δυνατή η έναρξη της κατασκευής τον Ιανουάριο του 2025 και η έναρξη λειτουργίας της πρώτης φάσης αναμένεται μέχρι το τέλος του 2026.

Το έργο Daures Green Hydrogen Village ισχύος 42 MW εξασφάλισε επιχορήγηση 15 εκατομμυρίων δολαρίων από το Γερμανικό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας για την υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου κατά τη διάρκεια 18 μηνών.
Επίσης, η γαλλική ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ενέργειας HDF Energy στοχεύει να κατασκευάσει το έργο Swakopmund ισχύος 50 MW - το πρώτο ολοκληρωμένο έργο ηλιακής ενέργειας-υδρογόνου της Αφρικής.
Ο κατασκευαστής ανέθεσε στην SLR Environmental Consulting την εργασία εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η Ναμίμπια εξετάζει επίσης την ανάπτυξη τριών κοιλάδων υδρογόνου που θα βρίσκονται στο Kharas, στο λιμάνι Walvis Bay και στο Kunene, αντίστοιχα, όπου στόχος είναι η παραγωγή πράσινης αμμωνίας ως τελικό προϊόν προς εξαγωγή.

Τζιμπουτί, Νότια Αφρική και άλλα κράτη

Το Τζιμπουτί έχει καλούς ηλιακούς, αιολικούς και γεωθερμικούς πόρους.
Η CWP Global υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση για την ανάπτυξη ενός κόμβου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου ισχύος 10 GW.
Με αυτό το έργο, η CWP Global γίνεται ο μεγαλύτερος προγραμματιστής στην Αφρική.
Η Fortescue Future Industries υπέγραψε επίσης μια συνεργασία με την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για τη διεξαγωγή μελετών για την ανάπτυξη πράσινου υδρογόνου σε δύο τοποθεσίες – μία στο βόρειο Goubet και μία στο Obock.

Στη Νότια Αφρική, τα έργα που επικεντρώνονται στα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα (SAF) προσελκύουν σημαντική προσοχή.
Η Sasol και μια κοινοπραξία που αποτελείται από τις Linde, Enertrag και Navitas Holdings συνεργάστηκαν για την παραγωγή SAF με την υποστήριξη της γερμανικής κυβερνητικής πλατφόρμας δημοπρασιών H2Global.
Η Sasol διερευνά μια μελέτη σκοπιμότητας στο εργοστάσιο Secunda Synfuel και ευκαιρίες για πιθανή εξαγωγή στη Γερμανία.

Η Hive Hydrogen ανακοίνωσε ένα εργοστάσιο πράσινης αμμωνίας αξίας 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 780.000 tpa με αποκλειστικό τροφοδοτικό στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Coega παράλληλα με το λιμάνι Ngqura.
Η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης επιδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ για την εταιρεία χημικών Linde για τη χρηματοδότηση του έργου ανανεώσιμου υδρογόνου HySHiFT στην Mpumalanga, το οποίο επιδιώκεται σε συνεργασία με τις Sasol, Enertrag και Hydrogen Energy.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να κατασκευάσουν μια εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρονικής κηροζίνης χρησιμοποιώντας μια μονάδα ηλεκτρολύτη 200 MW.
Άλλες χώρες της υποσαχάριας περιοχής έχουν επίσης ανακοινώσει έργα πράσινου υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης πράσινης αμμωνίας 300 MW της Αγκόλα που αναπτύσσεται από τη Sonangol που θα εξάγει περίπου 280.000 tpa πράσινης αμμωνίας στη Γερμανία και της πράσινης αμμωνίας 300 MW και της εγκατάστασης πράσινου λιπάσματος της Κένυας που τροφοδοτείται από την υπάρχουσα γεωθερμική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης