Ενέργεια

Reuters: Άφαντοι 2,5 τόνοι ουρανίου από αποθήκες στη Λιβύη

Reuters: Άφαντοι 2,5 τόνοι ουρανίου από αποθήκες στη Λιβύη
Επιθεωρητές του ΙΑΕΑ,  διαπίστωσαν πως δέκα βαρέλια με περίπου 2,5 τόνους συμπυκνωμένου φυσικού μεταλλεύματος ουρανίου (UOC, «yellow cake»), «δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχε δηλωθεί από τις αρχές», αποκάλυψε ο Rafael Grossi 

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αποκάλυψε πως έχουν «εξαφανιστεί» 2,5 τόνοι φυσικού ουρανίου, αποθηκευμένοι σε εγκατάσταση η οποία δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λιβύης, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του το Reuters.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους την Τρίτη 14/3, επιθεωρητές του ΙΑΕΑ,  διαπίστωσαν πως δέκα βαρέλια με περίπου 2,5 τόνους συμπυκνωμένου φυσικού μεταλλεύματος ουρανίου (UOC, «yellow cake»), «δεν βρίσκονταν εκεί όπου είχε δηλωθεί από τις αρχές», αποκάλυψε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Rafael Grossi σε επιστολή του προς τα κράτη μέλη.

Έρευνες

Ο ΙΑΕΑ διευκρίνισε πως ξεκίνησε «συμπληρωματικές» έρευνες για να «εξακριβώσει τις περιστάσεις της εξαφάνισης αυτού του ραδιενεργού υλικού και το πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».
Η επιθεώρηση επρόκειτο να γίνει πέρυσι, αλλά αναβλήθηκε λόγω «της κατάστασης ασφαλείας» στη χώρα, όπως εξήγησε ο Οργανισμός.
Στο κείμενο του κ. Grossi δεν δίνεται καμιά λεπτομέρεια για την τοποθεσία της εγκατάστασης.

Το πρόγραμμα της Λιβύσης

Υπενθυμίζεται πως η Λιβύη εγκατέλειψε το 2003 το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, επί των ημερών του καθεστώτος του Muammar Gaddafi.
Την πτώση του το 2011 έπειτα από 42 χρόνια δικτατορία ακολούθησε χάος και μείζων πολιτική κρίση, με δυο αντίπαλες κυβερνήσεις στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας, μια μυριάδα παραστρατιωτικές οργανώσεις, μισθοφόρους διασκορπισμένους στη χώρα, με φόντο την ανάμιξη ξένων δυνάμεων.
Δυο κυβερνήσεις συνεχίζουν να διεκδικούν την εξουσία, η μια με έδρα την Τρίπολη, στη δυτική Λιβύη, με αναγνώριση του ΟΗΕ, η άλλη στην ανατολική Λιβύη, με την υποστήριξη του στρατάρχη Khalifa Haftar.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης