Ενέργεια

Η Barclays μειώνει τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου το 2023 για την ανθεκτική ρωσική παραγωγή

Η Barclays μειώνει τις προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου το 2023 για την ανθεκτική ρωσική παραγωγή
Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500.000 έως 600.000 bpd το 2023
Η Barclays μείωσε τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου για το 2023 την Τετάρτη, εν μέρει λόγω της πιο ανθεκτικής παραγωγής από τη Ρωσία από ό,τι αναμενόταν, και τις εκτιμήσεις ότι η αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε έλλειμμα το δεύτερο εξάμηνο του έτους λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην Κίνα.

Η τράπεζα μείωσε τις μέσες προβλέψεις της για τους δείκτες αναφοράς Brent και West Texas Intermediate (WTI) κατά 6 $ ανά βαρέλι (/b) και $ 7/b, αντίστοιχα, σε $92/b και $87/b.
Προβλέπει επίσης ότι το Brent θα είναι κατά μέσο όρο 97 $/β το επόμενο έτος και το WTI $92/b.

Η αγορά θα μπορούσε να μετατραπεί σε έλλειμμα 500.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους καθώς «ωριμάζει» το άνοιγμα της Κίνας από τους περιορισμούς της πανδημίας και καθώς η αύξηση της προσφοράς εκτός του ομίλου παραγωγών του ΟΠΕΚ+ επιβραδύνεται, πρόσθεσαν οι αναλυτές.

Η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 500.000 έως 600.000 bpd το 2023, δήλωσε ο Haitham Al Ghais, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC), την Τρίτη στη διάσκεψη CERAWEEK, με την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται κατά 2,3 εκατομμύρια bpd. το 2023.

Η Barclays, εν τω μεταξύ, αναθεώρησε την εκτίμηση της ζήτησης για το 2023 κατά 150.000 bpd υψηλότερα, εν μέρει λόγω της κάπως βελτιωμένης προοπτικής ανάπτυξης για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Βλέπει αύξηση 900.000 bpd στην κινεζική ζήτηση φέτος.

Η Ομάδα των Επτά, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο στα τέλη του περασμένου έτους, με στόχο να στερήσουν τη Μόσχα από κεφάλαια για τον πόλεμο στην Ουκρανία.Η Barclays εκτιμά ότι ο κίνδυνος επιβράδυνσης της ευρύτερης οικονομικής δραστηριότητας παραμένει λόγω της σταθερής βιομηχανικής δραστηριότητας και της συνεχιζόμενης αυστηροποίησης των νομισματικών συνθηκών.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 0,1% στα 83,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 0,1% στα 77,49 δολάρια το βαρέλι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης