Ενέργεια

Γερμανία: Η θέρμανση δεν μπορεί να γίνει 100% ηλεκτρική, λένε οι προμηθευτές

Γερμανία: Η θέρμανση δεν μπορεί να γίνει 100% ηλεκτρική, λένε οι προμηθευτές
Η κυβέρνηση  πρόκειται να ξεκινήσει πολιτικές για τη μείωση του CO2 στα κτίρια
Γερμανοί προμηθευτές συστημάτων θέρμανσης δήλωσαν ότι μπορούν να αναπτύξουν ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας για νοικοκυριά σε μεγάλη κλίμακα για να αντικαταστήσουν τους λέβητες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να προστατεύσουν το κλίμα, αλλά οι νομοθέτες πρέπει να είναι ευέλικτοι στις επιλογές για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του κλάδου.

«Η βιομηχανία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τους κυβερνητικούς στόχους για την εγκατάσταση 500.000 νέων αντλιών κάθε χρόνο από το 2024», δήλωσε την Πέμπτη ο Markus Staudt, διευθύνων σύμβουλος της ομοσπονδίας Γερμανικής Βιομηχανίας Θέρμανσης (BDH) ενω πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί αυξάνουν τις ικανότητες τους.

«Αλλά πρέπει να δώσουμε σε περίπου 11 εκατομμύρια παλιά και αναποτελεσματικά συστήματα θέρμανσης και σε αυτά που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια την ευκαιρία να συνεχίσουν να λειτουργούν εν μέρει με πράσινο αέριο», είπε σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της εμπορικής έκθεσης ISH που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Η κυβέρνηση του Βερολίνου πρόκειται να ξεκινήσει πολιτικές για τη μείωση του CO2 στα κτίρια, σε έναν τομέα που καταναλώνει πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και εκπέμπει το 15% του CO2.

Αλλά η απαγόρευση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου πολύ σύντομα θα ήταν τεχνικά και οικονομικά μη ρεαλιστική, πιστεύει η βιομηχανία.
«Δεν μπορούμε να στοιχηματίσουμε σε μια πλήρως ηλεκτρική λύση, η οποία θα απαιτούσε επείγουσα και τρελή επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Helmut Bramann, διευθύνων σύμβουλος  της ZVSHK.

Υβριδικά συστήματα

Μια απαγόρευση θα έκλεινε επίσης την πόρτα στα υβριδικά συστήματα που θα μπορούσαν σταδιακά να εισαγάγουν περισσότερη ηλιακή θερμική και φωτοβολταϊκή ενέργεια οικιακής παραγωγής και να γεμίσουν τους υπάρχοντες αγωγούς φυσικού αερίου με αέρια από ανανεώσιμες πηγές, πρόσθεσε.

Μεταξύ 980.000 νέων μονάδων θέρμανσης που τοποθετήθηκαν πέρυσι, οι 236.000 ήταν αντλίες θερμότητας, που εξάγουν θερμότητα από τον αέρα ή το έδαφος και των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 53%, σύμφωνα με τα στοιχεία της BDH.
Ωστόσο, περίπου 598.500 μονάδες που εγκαταστάθηκαν το 2022 εξακολουθούν να βασίζονται στο φυσικό αέριο και οι υπόλοιπες σε πετρέλαιο θέρμανσης και βιομάζα, όπως πέλλετ ξύλου από απόβλητα της βιομηχανίας πριονιστηρίων.

Ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck  σε άλλη εκδήλωση υποσχέθηκε οικονομική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό των σπιτιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης