Ενέργεια

Simson: Xώρες και εταιρείες να μην υπογράφουν νέες συμφωνίες LNG με την Ρωσία

Simson: Xώρες και εταιρείες να μην υπογράφουν νέες συμφωνίες LNG με την Ρωσία

 Η Επιτροπή θα προτείνει επέκταση, έως τον επόμενο χειμώνα, toy στόχου για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%

 

Οι χώρες και οι εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να υπογράψουν νέες συμβάσεις για την αγορά ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας του μπλοκ να τερματίσει την ενεργειακή του εξάρτηση από τη Μόσχα, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.

Η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη πέρυσι μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας ενεργειακή κρίση με συμπίεση των προμηθειών και τιμές ρεκόρ. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να σταματήσει τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027 και αντικατέστησε περίπου τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου πέρυσι.
Ωστόσο, ενώ η Μόσχα μείωσε τις ροές φυσικού αερίου στους αγωγούς, οι παραδόσεις ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν πέρυσι - στα 22 bcm, από περίπου 16 bcm το 2021, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

«Μπορούμε και πρέπει να απαλλαγούμε από το ρωσικό αέριο εντελώς το συντομότερο δυνατό, έχοντας πάντα κατά νου την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», είπε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson σε συνάντηση των βουλευτών της ΕΕ την Πέμπτη.
«Ενθαρρύνω όλα τα κράτη μέλη και όλες τις εταιρείες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικό LNG και να μην υπογράφουν νέα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία όταν λήξουν τα υπάρχοντα », είπε η Simson, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να καθησυχάσει άλλους προμηθευτές φυσικού αερίου με τους οποίους προσπαθεί να διαπραγματευτεί η Ευρώπη.

Μείωση κατανάλωσης

Οι όγκοι LNG ήταν πολύ χαμηλότεροι από τα 155 bcm φυσικού αερίου που έστελνε η Μόσχα στην Ευρώπη κάθε χρόνο πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η Ευρώπη αντικατέστησε τους περισσότερους από αυτούς τους όγκους με LNG από εναλλακτικούς προμηθευτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση ενέργειας.

Καθώς οι χώρες της ΕΕ ξεκινούν τις προετοιμασίες για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού για τον επόμενο χειμώνα, η Simson είπε ότι η Επιτροπή θα προτείνει στις χώρες της ΕΕ να επεκτείνουν, έως τον επόμενο χειμώνα, έναν εθελοντικό στόχο για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%.
Η ΕΕ φαίνεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτόν τον χειμώνα, αφού μείωσε τη χρήση φυσικού αερίου κατά 19,3% από τον Αύγουστο έως τον Ιανουάριο, σε σύγκριση με τα τελευταία χρόνια.

Ενώ η Ευρώπη φαίνεται έτοιμη να αποφύγει τις έντονες ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, η ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου παραμένει ευαίσθητη.

Η Ρωσία εξακολουθεί να στέλνει λίγο φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας, αρκετό για να φτάσει συνολικά τα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος, εάν οι τρέχουσες ροές παραμείνουν σταθερές.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι εάν η Μόσχα κόψει αυτές τις παραδόσεις, η Κίνα αγοράζει περισσότερο LNG από τις παγκόσμιες αγορές και ο επόμενος χειμώνας είανι ασυνήθιστα κρύος, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις καυσίμων - καθιστώντας ζωτικής σημασίας τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης