Ενέργεια

Γαλλία: Ανάκαμψη στην πυρηνική παραγωγή το 2023

Γαλλία: Ανάκαμψη στην πυρηνική παραγωγή το 2023

Αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 290 έως 320 τεραβατώρες (TWh)

Η γαλλική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να ανακάμψει από τη χαμηλή πυρηνική παραγωγή το 2022, επιστρέφοντας τη χώρα στο ρόλο του καθαρού εξαγωγέα, αν και το πρόγραμμα συντήρησης και η τρέχουσα χαμηλή διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας αποτελούν ανησυχίες καθώς οδεύουμε προς τους θερμότερους μήνες.

Ο γαλλικός πυρηνικός εφοδιασμός αναμένεται να ανέλθει συνολικά σε 290 έως 320 τεραβατώρες (TWh) το 2023, γεγονός που θα μειώσει τις ανάγκες εισαγωγών αρκετά ώστε να επιστρέψει η χώρα σε καθαρό εξαγωγέα περίπου 15 TWh στους γείτονες, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Πέρυσι, ο πυρηνικός εφοδιασμός στη Γαλλία μειώθηκε σε χαμηλό 34 ετών στις 279 TWh λόγω του αριθμού ρεκόρ διακοπών στο στόλο των αντιδραστήρων της, που διαχειρίζεται ο κολοσσός ηλεκτρικής ενέργειας EDF
Ως αποτέλεσμα, η Γαλλία έγινε καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από το 1980, ενώ οι γείτονες προσπαθούσαν να βρουν προμήθεια φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η διαθεσιμότητα αυτή την άνοιξη αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι καταγράφηκε πέρυσι, καθώς οι αντιδραστήρες τίθενται εκτός σύνδεσης για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλά οι βελτιώσεις αναμένεται να φανούν προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου και το φθινόπωρο.

Εξαγωγές

Η ανάκαμψη θα επαναφέρει τη χώρα στις καθαρές εξαγωγές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο και οι συνολικές εισαγωγές αναμένεται επίσης να είναι χαμηλότερες από τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε η αναλύτρια της Refinitiv, Nathalie Gerl.
Πρόσθεσε ότι το τέταρτο τρίμηνο, η Γαλλία θα πρέπει να επιστρέψει σε μέτριες καθαρές εισαγωγές, αλλά να παραμείνει καθαρός εξαγωγέας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.
Η EDF έχει προσαρμόσει την εκτίμηση της πυρηνικής παραγωγής της για το έτος μεταξύ 300 και 330 TWh, χαμηλότερη από τα 370 TWh από το χρονοδιάγραμμα συντήρησης, αφού προσάρμοσε για απρογραμμάτιστες ή εκτεταμένες διακοπές λειτουργίας.
Ωστόσο, ενώ η πυρηνική διαθεσιμότητα πρόκειται να βελτιωθεί, τα αποθέματα υδροηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται επί του παρόντος στο δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών και 5 TWh χαμηλότερα από πέρυσι εκείνη την εποχή, η οποία ήταν επίσης ξηρή.

Ο πιο ξηρός χειμώνας των τελευταίων 64 ετών ωθεί επίσης τη χώρα σε πρωτοφανή μέτρα, καθώς από τον Μάρτιο πρόκειται να τεθούν περιορισμοί στη χρήση νερού σε περιοχές της χώρας.Η σωρευτική βροχόπτωση στη Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή κάτω από τα επίπεδα του περασμένου έτους, πολύ κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας
Ενώ τα σημερινά υδροηλεκτρικά αποθέματα είναι χαμηλά, η ποσότητα του χιονιού στις Άλπεις είναι επίσης μειωμένη σε σύγκριση με το 2022, που ήταν μια ιδιαίτερα ξηρή χρονιά.

Το λιώσιμο του χιονιού από τις Άλπεις την άνοιξη και το καλοκαίρι βοηθά στην αναπλήρωση των επιπέδων των υδροδεξαμενών και μπορεί να είναι ένας δείκτης για τα αποθέματα σε κανονικά ξηρότερους και θερμότερους μήνες.
Ένα ξηρό καλοκαίρι θα μπορούσε να έχει διπλό αντίκτυπο στη γαλλική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα σήμαινε χαμηλό επίπεδο υδροηλεκτρικής παραγωγής καθώς και να προκαλέσει πιθανά προβλήματα με περιορισμένο νερό ψύξης για πυρηνικούς σταθμούς και σταθμούς άνθρακα.
Προς το παρόν δεν υπάρχει ισχυρό σήμα αναπλήρωσης των υδροηλεκτρικών αποθεμάτων, καθώς τόσο οι εποχιακές όσο και οι μηνιαίες προβλέψεις δείχνουν σημαντικά χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα εισροής, δήλωσε ο αναλυτής της Refinitiv, Στέφαν Σόντερμπεργκ.
Ωστόσο, οι υδροπρογνώσεις βασίζονται στον καιρό, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ακριβή πρόβλεψή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης