Ενέργεια

Iberdrola: Πρόβλεψη για αύξηση κερδών κατά 8-10% το 2023 - Μεγάλο «άνοιγμα» επενδύσεων

Iberdrola: Πρόβλεψη για αύξηση κερδών κατά 8-10% το 2023 - Μεγάλο «άνοιγμα» επενδύσεων
Οι επενδύσεις έφτασαν τα 10,73 δις. ευρώ, 13% περισσότερα από το 2021, με το 90% να διατίθεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνα δίκτυα

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ισπανίας Iberdrola αναμένει ότι τα καθαρά της κέρδη θα αυξηθούν κατά 8% έως 10% φέτος από το 2022. Η Iberdrola, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ευρώπης με βάση την κεφαλαιοποίηση, αλλά όχι τα έσοδα, σημείωσε καθαρά κέρδη 4,34 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση 11,7%.

Μάλιστα, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα ανταποκρίθηκαν στο γενικότερο guidance της εταιρείας – εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 - και μάλιστα ελαφρώς πάνω από τη μέση πρόβλεψη των 4,17 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δημοσκόπηση της Refinitiv από αναλυτές.

Η επένδυση στο μέλλον

Η πτώση των ενεργειακών αγορών είναι σημαντική και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υπογραμμίζουν σε κάθε περίπτωση ότι είχαν επίσης υψηλότερο κόστος όταν τα καύσιμα ήταν ακριβά, ενώ οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου καρπώθηκαν περισσότερα από τα κέρδη.

Μάλιστα, οι επενδύσεις έφτασαν τα 10,73 δις. ευρώ, 13% περισσότερα από το 2021, με το 90% να διατίθεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και έξυπνα δίκτυα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να αποδεσμευτεί από τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά από αυτά που εισάγονται από τη Ρωσία, και έχει στόχο μηδενικές καθαρές εκπομπές θερμοκηπίου έως το 2050. Η Iberdrola έκλεισε το περασμένο έτος με κεφαλαιοποίηση περίπου 70 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι νέοι στόχοι

Ο ισπανικός κολοσσός στοχεύει στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση ενός τριετούς σχεδίου για επενδύσεις έως και 47 δισεκατομμυρίων ευρώ, τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας και τη διατήρηση μερίσματος έως και 75% των κερδών ανά μετοχή.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν φυσικό αέριο, αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Ισπανία, με πιθανό αποτέλεσμα την συγκέντρωση περισσότερων από 700 εκατομμύρια δολάρια. Tέλος, τον περασμένο μήνα, το κρατικό επενδυτικό ταμείο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Νορβηγίας συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο 49% στο χαρτοφυλάκιο 1,3 GW της Iberdrola με ισπανικά ηλιακά εργοστάσια και χερσαία αιολικά πάρκα για 600 εκατομμύρια ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης