Ενέργεια

Πλατφόρμα με φορέα τον ΔΑΠΕΕΠ ζητούν οι προμηθευτές για να "εκκαθαριστούν" τα ποσά επιδοτήσεων των 35 kVA - Υπερβαίνει τα 600 εκατ το άνοιγμα

Πλατφόρμα με φορέα τον ΔΑΠΕΕΠ ζητούν οι προμηθευτές για να

Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης - Υπερβάινουν τα 600 εκατ οι υπερβάσεις που έχουν γίνει

 

Σε 400 εκατ. ευρώ υπολογίστηκε αρχικά το επίδικο ποσό της υπόθεσης με την κωδική ονομασία «35 kVA», δηλαδή των επιδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως και 35 kVA. Όμως σύμφωνα με ακριβέστερους υπολογισμούς το ποσό ξεπερνά τα 600 εκατ ευρώ και οι προμηθευτές αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις προς το ΥΠΕΝ για την εκκαθάριση.

Πρόκειται για 1.240.000 επιχειρήσεις οι οποίες έχουν λάβει και αναδρομικά, επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2022. Οι επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με την προοπτική ότι θα πληρωθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ που είναι και ο φορέας διαχείρισης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου διατίθενται οι επιδοτήσεις.

Ωστόσο η εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει ότι δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν λάβει άλλου είδους κρατικής επιδότηση. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες επιχειρήσεις δεν δικαιούνται τις επιδοτήσεις και αυτές είτε να επιστραφούν, είτε να διακανονιστούν στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.

Στο σημείο αυτό εμπλέκονται οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι κατέβαλαν τις επιδοτήσεις με βάση μια επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν είναι δυνατόν να ζητήσουν από τους πελάτες τους τέτοιου είδους υπεύθυνες δηλώσεις. Πολύ δε περισσότερο που δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αλλάξει παρόχο και δεν είναι δυνατός ούτε ο διακανονισμός.
Όλη αυτή η κατάσταση, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς οφείλεται στην καθυστέρηση έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της σχετικής επιδότησης, με αποτέλεσμα τα χρήματα να έχουν ήδη καταβληθεί, καθώς και σε γραφειοκρατικά ζητήματα.

Τροποποίηση απόφασης με ΚΥΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν πληρωθεί από τους προμηθευτές ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα πρέπει να επιστραφούν.
Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης η οποία λαμβάνοντας υπόψιν την απόφαση της Κομισιόν, που ενέκρινε το μέτρο όχι οριζόντια για επιχειρήσεις έως 35kVA (και αρτοποιία) αλλά υπό την προϋπόθεση ότι οι συνολικές κρατικές επιδοτήσεις που έχουν λάβει δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο.

Έτσι, οι προμηθευτές βρέθηκαν αφενός να έχουν πιστώσει ποσά που δεν θα πάρουν πίσω από το ΤΕΜ και αφετέρου υπόχρεοι, βάσει της ΚΥΑ να ελέγξουν οι ίδιοι εάν οι πελάτες τους έχουν υπερβεί τα προβλεπόμενα ανώτατα όρια επιδότησης και στη συνέχεια να επιδιώξουν οι ίδιοι την ανάκτηση των επιπλέον ποσών που έχουν καταβάλει.

Οι προμηθευτές ζητούν την απεμπλοκή τους από την όλη διαδικασία και προτείνουν τη δημιουργία μια ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ και στην οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εισφέρουν τα στοιχεία των πελατών τους που έλαβαν τις επιδοτήσεις. Επίσης οι εταιρίες που είναι δικαιούχοι των επιδοτήσεων θα υποβάλλουν στον ΔΑΠΕΕΠ τις υπεύθυνες δηλώσεις για τις επιδοτήσεις που έχουν λάβει και η εκκαθάριση θα γίνεται από κρατικό φορέα και όχι από ιδιωτικές εταιρίες. Μάλιστα οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας είναι διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία της πλατφόρμας.

Ωστόσο το όλο ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα με τους περισσότερους προμηθευτές να έχουν σταματήσει από τις αρχές Ιανουαρίου (όταν εκδόθηκε η ΚΥΑ) την καταβολή των επιδοτήσεων στους πελάτες τους. Το μεγαλύτερο δε πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η ΔΕΗ λόγω του όγκου του πελατολογίου της. Μάλιστα πέραν επιστολών που έχουν ήδη σταλεί στο ΥΠΕΝ για το θέμα από τον ΕΣΠΕΝ σε ανάλογη διαμαρτυρία έχει προχωρήσει και η ΔΕΗ με επιστολή του προέδρου της Γιώργου Στάσση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης