Περιβάλλον

Η κρίση του Adani απειλεί το σχέδιο της Ινδίας για μηδενικές εκπομπές

Η κρίση του Adani απειλεί το σχέδιο της Ινδίας για μηδενικές εκπομπές

Η εξάρτηση της πράσινης ενέργειας από τους μεγιστάνες

 

Η κρίση που αντιμετωπίζει ο δισεκατομμυριούχος Gautam Adani αποκαλύπτει μια πιθανή παγίδα στο φιλόδοξο σχέδιο της Ινδίας για μείωση των εκπομπών: την εξάρτησή της από τους πιο εύπορους και ισχυρούς ιδιώτες της χώρας σύμφωνα με το Bloomberg.

Με επικεφαλής τις δεσμευμένες επενδύσεις 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Adani σε υποδομές πράσινης ενέργειας, οι μεγιστάνες της Ινδίας έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής να δαπανήσουν πολύ περισσότερα από την κυβέρνηση για την ενεργειακή μετάβαση. Ο Mukesh Ambani της Reliance Industries Ltd. και ο Sajjan Jindal του JSW Group, μαζί με ενεργειακούς κολοσσούς όπως ο Όμιλος Tata, έσπευσαν επίσης να υπερασπιστούν τη στροφή προς ένα καθαρότερο μέλλον.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί της Hindenburg Research σχετικά με εταιρείες που συνδέονται με τον Όμιλο Adani έχουν εγείρει αμφιβολίες για το μέλλον της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης της τεράστιας επένδυσης σε πράσινη ενέργεια. Έχει επίσης δημιουργήσει προβλήματα στον Adani Green, τον βραχίονα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του ομίλου. Η καταιγίδα που κατακλύζει τον δεύτερο πλέον πλουσιότερο άνθρωπο της Ασίας απειλεί επίσης να εξαπλωθεί και στους άλλους ομίλους ετερογενών δραστηριοτήτων.

Η έρευνα Hindenburg έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση της χώρας.

Επειδή ο όμιλος Adani είναι κυρίαρχος παίκτης στις βιομηχανίες καθαρής ενέργειας της Ινδίας, ο ρυθμός των επενδύσεων μπορεί να επιβραδυνθεί, δήλωσε ο Ashiwni Swain, συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Πολιτικής που εδρεύει στο Νέο Δελχί. «Δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε σε δύο ή τρεις εταιρείες για να πετύχουμε τους στόχους μας. Χρειαζόμαστε έναν κατοικημένο τομέα», είπε. "Υπάρχουν άλλοι παίκτες και πολλοί άλλοι θα ενωθούν για να κάνουν το ταξίδι προς τα εμπρός."

Το εθνικό σχέδιο για το κλίμα της Ινδίας θέτει το 2070 ως στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές, 10 χρόνια μετά την Κίνα και δύο δεκαετίες πίσω από την Ευρώπη. Η Ινδία θα συνεχίσει να επεκτείνει τον στόλο της από άνθρακα για να μετριάσει τις ελλείψεις ενέργειας, ωθώντας την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα να υπερασπιστεί τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ενώ ταυτόχρονα δεσμεύτηκε να παραμείνει προσηλωμένη στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Επενδύσεις 160 δισ. δολ.

Για να πετύχει τον στόχο της, η Ινδία απαιτεί επενδύσεις 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως έως το 2030, περίπου τριπλάσια από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις, αν και αυξάνονται, παραμένουν ένα κλάσμα των τρεχουσών δεσμεύσεων. Η ταχεία πτώση του Adani μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ινδία ευρύτερα, απειλώντας να περιορίσει τις ροές κεφαλαίων στη χώρα για πράσινη χρηματοδότηση.

Το κενό υπογραμμίζει την εξάρτηση της κυβέρνησης από τον ιδιωτικό της τομέα για να πετύχει τους πράσινους στόχους της. Ενώ θα χρειαστούν ιδιωτικά κεφάλαια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε όλο τον κόσμο, το τεράστιο μέγεθος των προκλήσεων της Ινδίας την καθιστά περισσότερο εξαρτημένη από τους πλουσιότερους πολίτες της και τις εταιρείες.

Ο Adani και η Ambani της Reliance διεκδικούν να γίνουν ο μοναδικός μεγαλύτερος επενδυτής στον πράσινο τομέα της Ινδίας, με τους δισεκατομμυριούχους να ανταγωνίζονται με νέες ανακοινώσεις για γιγάντια εργοστάσια παραγωγής και μερικά από τα μεγαλύτερα έργα στον κόσμο.

Πράσινη τεχνολογία

Ο Adani, που έκανε τα δισεκατομμύρια του από τον άνθρακα, τοποθετήθηκε ως ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της νέας και πειραματικής πράσινης τεχνολογίας. Σχεδιάζει τεράστια κέντρα παραγωγής ηλιακών και αιολικών σε όλη τη χώρα και αναπτύσσει μια αλυσίδα εφοδιασμού για το φθηνότερο πράσινο υδρογόνο στον κόσμο, με στόχο να τοποθετήσει την Ινδία ως εξαγωγέα καθαρού καυσίμου.

Αλλά ορισμένοι υποστηρικτές του περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι ο Adani και η εταιρεία του δεν είναι τόσο πράσινοι. Ο Adani διπλασίασε την παραγωγή άνθρακα πέρυσι, καθώς ο Modi υποσχέθηκε να φέρει αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους Ινδούς εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης στον εφοδιασμό καυσίμων. Οι δραστηριότητες εξόρυξης του ομίλου αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 3% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από τον άνθρακα, σύμφωνα με την SumOfUs, μια ομάδα ακτιβιστών που διεξάγει εκστρατείες με σκοπό την άσκηση πίεσης σε ισχυρές εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης