Ενέργεια

Μεταξύ των 6 φθηνότερων της Ευρώπης τώρα η ελληνική χονδρική ρεύματος - Στο 11,9% το μερίδιο των υδροηλεκτρικών

Μεταξύ των 6 φθηνότερων της Ευρώπης τώρα η ελληνική χονδρική ρεύματος - Στο 11,9% το μερίδιο των υδροηλεκτρικών
Κάθε μια από τις τελευταίες τρεις ημέρες η πτώση της τιμής προσεγγίζει το 35%

H νέα εντυπωσιακή πτώση στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστήριο Ενέργειας επαναφέρει την τιμή στο επίπεδο του Ιανουαρίου του 2021 και τοποθετεί την ελληνική αγορά μεταξύ των έξι φθηνότερων της Ευρώπης.  Οι ισχυροί άνεμοι αλλά και η αυξημένη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με τις ήπιες θερμοκρασίες διατηρούν σταθερή τη ζήτηση, ενώ σταδιακά αποτυπώνεται και στην ελληνική αγορά η πτώση της τιμής του αερίου TTF.
Έτσι η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για σήμερα 19/1 διαμορφώθηκε στα 58,44 ευρώ/MWh, 33% χαμηλότερα από την αντίστοιχη τιμή της προηγούμενης ημέρας.

Καθοριστική η αναδιάρθρωση του μείγματος

Μάλιστα κάθε μια από τις τελευταίες τρεις ημέρες η πτώση της τιμής προσεγγίζει το 35%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελάχιστη τιμή ημέρας είναι τα 0,49 ευρώ/MWh ενώ η μέγιστη έφθασε ως τα 189,06 ευρώ/MWh.
Καθοριστικό ρόλο στο αποτέλεσμα αυτό έπαιξαν οι ΑΠΕ με την παραγωγή τους στο εγχώριο μίγμα να αποσπά μερίδιο 54,6% ενώ η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο περιορίστηκε σε μόλις 6,7%.
Η συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων είναι επίσης περιορισμένη στο 6,4% του μίγματος, ενώ σημαντικά αυξημένη ήταν η παραγωγή των υδροηλεκτρικών που έφθασε σε μερίδιο στο 11,9%.

Σε σχέση με τη μέση τιμή Αγοράς Επόμενης Ημέρας που είχε διαμορφωθεί ακριβώς ένα μήνα πριν, η πτώση ξεπερνά τα 140 ευρώ/MWh, αφού η αντίστοιχη τιμή για τις 19 Δεκεμβρίου 2022 ήταν 199,07 ευρώ/MWh.
Η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική αγορά είναι αντιστρόφως ανάλογη με ότι καταγράφεται στη κεντρική και δυτική Ευρώπη, όπου η πτώση της θερμοκρασίας έχει επιφέρει τις τελευταίες ημέρες μία άνοδο των τιμών, με τις περισσότερες αγορές να κινούνται μεταξύ των 140 ως 187 ευρώ/MWh.

Η Ιταλία παρουσιάζει σημαντική άνοδο, της τάξης του 20,1% με την τιμή στα 179,35 ευρώ/MWh.

Αντίθετα στη ΝΑ Ευρώπη οι τιμές διατηρούνται κάτω από τα 100 ευρώ/MWh, με τη Βουλγαρία στα 53,98 ευρώ/MWh (-32,9%), τη Ρουμανία στα 53,98 ευρώ/ΜWh και τη Σερβία στα 64,59 ευρώ/MWh.
Οι παραδοσιακά φθηνές αγορές (λόγω του μηχανισμού που εφαρμόζουν) της Πορτογαλίας και της Ισπανίας τιμολογούν σήμερα την ηλεκτρική ενέργεια στα 34,51 ευρώ/MWh, ενώ στη γερμανική αγορά η μέση τιμή φθάνει στα 148,21 ευρώ/MWh (+3,1%) και στη Γαλλία στα 184,69 ευρώ/MWh.
Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία ήταν η χώρα με τη χαμηλότερη μέση τιμή επταημέρου, στα 73,21 ευρώ/MWh, με τη Γαλλία να ακολουθεί στα 84,74 ευρώ ευρώ/MWh.

Οι θερμοκρασίες και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία των τιμών αν και στην ελληνική αγορά σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η πτώση της τιμής TTF.  H θεαματική αποκλιμάκωση της τιμή του αερίου ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου, από τα 135,6 ευρώ/MWh.
Χθες έκλεισε στα 63 ευρώ/MWh, με μία άνοδο 4,893%, αφού κατά τις προηγούμενες ημέρες είχε πλησιάσει στα 55 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης