Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. το Brent, στα 74 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 79 δολ. το Brent, στα 74 δολ. το αργό

Αισιοδοξία για τη ζήτηση καθώς τα σύνορα της Κίνας ανοίγουν ξανά

 

Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου τη Δευτέρα, αφού η απόφαση της Κίνας να ανοίξει ξανά τα σύνορά της ενίσχυσε τις προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων και επισκίασε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ύφεση.

Η άνοδος στηρίχθηκε τόσο από την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου εισαγωγέα αργού στον κόσμο όσο και από τις ελπίδες για λιγότερο επιθετικές αυξήσεις στα επιτόκια των ΗΠΑ, με τις μετοχές να ενισχύονται και το δολάριο να αποδυναμώνεται.

Περί τις 19:09 η τιμή του Brent σημείωνε άνοδο 1,67%, στα 79,83 δολ. το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate σημείωνε άνοδο 1,65% στα 74,99 δολ.

Την περασμένη εβδομάδα και τα δύο σημείωσαν άνοδο 8%, τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους στην αρχή του έτους από το 2016.

Η Κίνα άνοιξε τα σύνορά της το Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια. Στο εσωτερικό, αναμένονται περίπου 2 δισεκατομμύρια ταξίδια κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς, σχεδόν διπλάσια από πέρυσι, λέει το Πεκίνο.

Παρά την ανάκαμψη του πετρελαίου τη Δευτέρα, εξακολουθεί να υπάρχει ανησυχία ότι η μαζική ροή Κινέζων ταξιδιωτών θα μπορούσε να προκαλέσει άλλη μια έκρηξη των λοιμώξεων από τον COVID, ενώ παραμένουν και οι ευρύτερες οικονομικές ανησυχίες.

Εν τω μεταξύ, τα νοικοκυριά των ΗΠΑ βλέπουν ασθενέστερο βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό και αναμένουν σημαντικά λιγότερες δαπάνες, παρόλο που προβλέπουν ότι τα εισοδήματά τους θα συνεχίσουν να αυξάνονται, δήλωσε τη Δευτέρα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στην Έρευνα για τις Προσδοκίες των Καταναλωτών του Δεκεμβρίου.

Η τράπεζα ανέφερε ότι οι ερωτηθέντες στη μηνιαία έρευνά της δήλωσαν ότι βλέπουν τον πληθωρισμό σε ετήσια βάση στο 5%, από 5,2% τον Νοέμβριο, τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης