Ενέργεια

Shell: Μοχλός κερδοφορίας το LNG και για το δ΄τρίμηνο - Οι εκτιμήσεις

Shell: Μοχλός κερδοφορίας το LNG και για το δ΄τρίμηνο - Οι εκτιμήσεις
Στα 2 δισ. δολ. προσδιορίζονται οι φόροι που θα καταβάλλει για το 2022 με αφορμή την φορολόγηση των υπερκερδών
Σχετικά Άρθρα

Η κερδοφορία της Shell από τις δραστηριότητες εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι πιθανό να παρουσιαστούν ενισχυμένα το δ΄τρίμηνο του 2022, παρά την απότομη πτώση της παραγωγής λόγω διακοπών στα εργοστάσια.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν όψει των αποτελεσμάτων της πλήρους έτους στις 3 Φεβρουαρίου ανέφερε επίσης ότι αναμένει να πληρώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετους φόρους το 2022 που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους βρετανικούς έκτακτους φόρους που επιβλήθηκαν στον ενεργειακό τομέα.

Παράλληλα, οι όγκοι υγροποίησης LNG του τέταρτου τριμήνου αναμένεται να είναι οι χαμηλότεροι από τότε που η εταιρεία εξαγόρασε την BG Group το 2016 για 53 δισεκατομμύρια δολάρια, πέφτοντας μεταξύ 6,6 και 7 εκατομμύρια τόνους ως αποτέλεσμα παρατεταμένων διακοπών σε δύο μεγάλα εργοστάσια στην Αυστραλία.

Οι σταθμοί του 2022

Ο κορυφαίος έμπορος LNG στον κόσμο, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των συναλλαγών LNG αναμένεται να είναι «σημαντικά υψηλότερα» από το προηγούμενο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της Shell επηρεάστηκαν από την ασθενέστερη απόδοση διύλισης και την πτώση στις συναλλαγές LNG.

Το τμήμα εμπορίας LNG κατέγραψε απώλεια σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, αφού οι traders παρασύρθηκαν από το απότομο ράλι των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου όταν η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες.

Ωστόσο, η Shell παρέμεινε σε τροχιά ρεκόρ ετήσιων κερδών το 2022, έχοντας καταγράψει κέρδη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία τρίμηνα, μόλις λίγα από τα κέρδη ρεκόρ του 2008 των 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αρκετές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη και τη Βρετανία έχουν επιβάλει απροσδόκητους φόρους σε εταιρείες ενέργειας φέτος για να περιορίσουν τα υπερβολικά κέρδη καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στα ύψη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Shell αναμένει να πληρώσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους που σχετίζονται με τις απροσδόκητες εισφορές πέρα από τα 360 εκατομμύρια δολάρια που ανακοίνωσε νωρίτερα το 2022

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης