Ενέργεια

Sberbank κατά Glencore για μη πληρωμή προμηθειών πετρελαίου λόγω κυρώσεων

Sberbank κατά Glencore για μη πληρωμή προμηθειών πετρελαίου λόγω κυρώσεων

 Πρόκειται για δύο αποστολές η αξία των οποίων ήταν περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ η κάθεμια

 

Η Sberbank κατηγόρησε τη Δευτέρα την Glencore ότι επέλεξε να μην πληρώσει το λογαριασμό για το πετρέλαιο που προμηθεύθηκε μέσω του ρώσου δανειστή, λέγοντας ότι ο παγκόσμιος trader εμπορευμάτων θα μπορούσε να είχε βρει τρόπο να πληρώσει χωρίς να παραβιάζονται οι δυτικές κυρώσεις.

Η Sberbank έχει λάβει νομικά μέτρα για την ανάκτηση του χρέους και των κυρώσεων από την Glencore Energy UK για τις δύο αποστολές, που προμήθευσαν μια θυγατρική της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας τον Μάρτιο. Η αξία τους ήταν περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, σύμφωνα με τα δικαστήρια της Μόσχας.

«Η Glencore αρνείται να πληρώσει, επικαλούμενη κυρώσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Sberbank, Alexander Vedyakhin.

"Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις... Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να είχε επιλυθεί, αλλά δυστυχώς η Glencore αρνείται οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί μας."

Ο trader αυτόν τον μήνα ζήτησε από το δικαστήριο της Μόσχας να μεταφέρει την υπόθεση στη Σιγκαπούρη.

Τον Μάρτιο, καθώς οι δυτικές κυρώσεις σχετικά με τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία άρχισαν να τίθενται σε ισχύ, η Glencore δήλωσε ότι δεν θα εισέλθει σε νέες εμπορικές δραστηριότητες σε σχέση με εμπορεύματα ρωσικής προέλευσης, εκτός και αν κατευθυνθεί από τις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.

Είπε επίσης ότι θα τηρήσει τις νομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από προϋπάρχουσες συμβάσεις, με την επιφύλαξη συμμόρφωσης με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης