Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 1,4% για τον Nasdaq και 1,4% για τον S&P

Wall Street: Πτώση 1,4% για τον Nasdaq και 1,4% για τον S&P

162 μονάδες έχασε ο Dow

Υποχώρηση στη Wall Street τη Δευτέρα καθώς οι φόβοι για ύφεση αυξήθηκαν και οι επενδυτές ανησυχούν ότι ο χρόνος τελειώνει για ένα ράλι στο τέλος του έτους.


Ο Dow Jones υποχώρησε 162 μονάδες ή 0,49% στις 32.757 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 0,90% στις 3.817 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκς 0,13% στις 641,14 μονάδες.
Ο Nasdaq υποχώρησε 1,49% στις 10.546 μονάδες επιβαρυνόμενος από τις μετοχές της Amazon, οι οποίες διολίσθησαν 3%.

Οι κινήσεις αυτές ακολούθησαν άλλη μια πτωτική εβδομάδα για τις μετοχές, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ παρέδωσε μια βραχυπρόθεσμη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης και σηματοδότησε υψηλότερα επιτόκια. Οι φόβοι ότι η κεντρική τράπεζα θα ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση αυξήθηκαν καθώς ο όμιλος ενίσχυσε τις προβλέψεις του για μελλοντικές αυξήσεις πάνω από τις προηγούμενες προσδοκίες, λέγοντας ότι τώρα αναμένει να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,1%.

«Καθώς πλησιάζουμε προς τα τέλη Δεκεμβρίου, οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν το "Ράλι Άγιου Βασίλη"», δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος διαπραγμάτευσης στο E*Trade της Morgan Stanley. «Τα δεδομένα που δείχνουν το πάγωμα του πληθωρισμού μπορεί να έδωσαν στην αγορά μια βραχύβια ώθηση, αλλά καθώς η σταθερή Fed επιστρέφει στο σημείο ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλά για αρκετό καιρό πιθανότατα προσγείωσαν ορισμένους επενδυτές».

Άλλες κεντρικές τράπεζες βρίσκονται επίσης σε αντίστοιχες κινήσεις, αυξάνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια ύφεση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε την περασμένη εβδομάδα τα επιτόκια και δήλωσε ότι βλέπει πιο σημαντικές αυξήσεις στο μέλλον. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δυνητικά επανεξετάζει επίσης τον στόχο της για πληθωρισμό 2% και ενδέχεται να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σύντομα.

Μέχρι στιγμής, ο Dow πρόκειται να τελειώσει τον μήνα περισσότερο από 3% χαμηλότερα και ο S&P 500 υποχωρεί σχεδόν 4,5% στο ίδιο χρονικό πλαίσιο. Ο Nasdaq βρίσκεται σε τροχιά πτώσης 5,4% αυτόν τον μήνα.

Οι επενδυτές θα εστιάσουν επίσης σε αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η FedEx και η Nike έχουν προγραμματιστεί να αναφέρουν τα αποτελέσματα των κερδών την Τρίτη μετά το κλείσιμο της αγοράς. Καθώς οι φόβοι για την ύφεση αυξάνονται, τα αποτελέσματα των κερδών θα βρίσκονται περισσότερο στο επίκεντρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης