Ενέργεια

ΔΕΗ: Στο 1,3 δισ η αξία του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ρουμανία - Εξετάζεται η συμμετοχή στο FSRU Θράκης

ΔΕΗ: Στο 1,3 δισ η αξία του χαρτοφυλακίου της Enel στην Ρουμανία -  Εξετάζεται η συμμετοχή στο FSRU Θράκης
Η Enel Green Power Romania διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5000 MW
Τους άμεσους στόχους της ΔΕΗ προσδιορίζει άρθρο - ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής, όπου αναφέρεται ότι εξετάζει την συμμετοχή στη νέα μονάδα φυσικού αερίου του ομίλου Κοπελούζου καθώς και στο FSRU της Θράκης. Αναφέρεται επίσης στην αξία του χαρτοφυλακίου της Enel Ρουμανίας ύψους 1,3 δισ, καθώς και στην Enel Green Power Romania, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5 000 MW

Στον φυσικό της χώρο, την αγορά των Βαλκανίων στρέφεται η ΔΕΗ για να ισχυροποιήσει τη θέση της ως μεγάλος παίχτης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά συνολικά στην περιφερειακή ενιαία αγορά της Νοτιο- Ανατολικής Ευρώπης. Όπως επισήμως ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη έχει υπογράψει συμφωνία για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ιταλική Enel για την πιθανή εξαγορά του χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία. Η είδηση δεν εξέπληξε την αγορά αφού το τελευταίο διάστημα η φημολογία γύρω από την εξαγορά της Enel Ρουμανίας ήταν έντονη. Η έκπληξη είχε έρθει νωρίτερα με την πρώτη φημολογία περί εξαγοράς όχι απλώς έργων ΑΠΕ, αλλά μιας πλήρως καθετοποιημένης εταιρίας, όπως είναι η Enel Romania , με δραστηριότητα στην παραγωγή, τα δίκτυα διανομής και την προμήθεια.

Η επέκταση στα Βαλκάνια αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική στόχευση της ΔΕΗ και η διοίκηση της εταιρίας , έχει δεσμευθεί ότι ένα μέρος της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου του 2021 θα κατευθυνθεί σε εξαγορές στα Βαλκάνια. Αιχμή του δόρατος αυτής της στρατηγικής αποτελούν οι ΑΠΕ στο πλαίσιο και της στρατηγικής "πρασινίσματος» της εταιρίας που αποτελεί βασικό πυλώνα του business plan .

Με τις ΑΠΕ έχει συνδεθεί και το ενδιαφέρον της εταιρίας για επέκταση στο εξωτερικό και στην αγορά της προμήθειας. «Το μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ προϋποθέτει και προμήθεια, μπορείς να υπογράφεις διμερή συμβόλαια. Κατασκευάζουμε ΑΠΕ σαν ΔΕΗ στην Ελλάδα λόγω της δίψας για ενέργεια. Ηταν στα σχέδιά μας αν εξαγοράσουμε ΑΠΕ σε άλλη αγορά, θα επιδιώξουμε τα επόμενα χρόνια και μια άδεια προμήθειας για να αναπτύξουμε και αυτή τη δραστηριότητα. Το έλεγα στους αναλυτές και υπάρχει δέσμευση στο ενημερωτικό μας ότι ένα κομμάτι της ΑΜΚ θα πάει σε παραγωγή ΑΠΕ και προμήθεια και το κυνηγήσαμε» δηλώνει στην ¨Κ¨ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης.

Γιατί προχωρά η εξαγορά της Enel στην Ρουμανία

Η ΔΕΗ έχει όμως ένα ακόμη λόγο να αναζητάει επέκταση σε ξένες αγορές στην προμήθεια, αφού το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά θα πρέπει με υποχρέωση νόμου να περιοριστεί στο 50%. «Η ΔΕΗ έχει στην προμήθεια στην Ελλάδα 7,5 εκατ. καταναλωτές και θα πρέπει να μείνει με 3,5 εκατ. Με την πιθανή εξαγορά της Enel στη Ρουμανία προσθέτουμε στο πελατολόγιό μας 3 εκατ. πελάτες, σχεδόν το μερίδιο που θα χάσουμε στην Ελλάδα» τονίζει ο κ. Στάσσης . Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι το κομμάτι της προμήθειας στην τρέχουσα περίοδο της ενεργειακής κρίσης ενέχει πράγματι ένα υψηλό ρίσκο. Εκτιμά ωστόσο ότι η εταιρία είναι κατοχυρωμένη και αυτό γιατί από τον Οκτώβριο εφαρμόζεται και στη Ρουμανία πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού ενώ στη λιανική εφαρμόζεται ρυθμιζόμενη τιμή, που αφήνει ένα περιθώριο κέρδους. ¨Δεν υπάρχει εξάλλου χώρα που να μην έχει ρίσκο. Η κάθε χώρα έχει τα προβλήματά της» τονίζει.

Η εξαγορά δικτύου είναι κάτι, που δεν υπήρχε ούτε ως σκέψη στη ΔΕΗ όταν το 2021 με την ΑΜΚ δεσμεύτηκε για εξαγορές στα Βαλκάνια. « Εκείνη την εποχή δεν είχαμε ιδέα ότι θα υπάρχει ένα δίκτυο που θα πουλιέται. Δεν βγαίνει εύκολα στην αγορά δίκτυο προς πώληση και το δίκτυο είναι εξαιρετικής αξίας assets” τονίζει ο επικεφαλής της ΔΕΗ, εξηγώντας το ενδιαφέρον της εταιρίας για το πλήρες χαρτοφυλάκιο της Enel στη Ρουμανία.

Με την καθετοποιημένη παρουσία της στη Ρουμανία η ΔΕΗ ενισχύει τη θέση της στην ενιαία περιφερειακή αγορά της Νοτιο - Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στον άξονα Ρουμανίας- Βουλγαρίας- Ελλάδας, κάτι που ενισχύει και την γεωπολιτική θέση της χώρας στην περιοχή. Σε αυτόν τον άξονα που συνδέει την Ελλάδα με την Ευρώπη η ΔΕΗ στοχεύει να παίξει κυρίαρχο ρόλο και στο πλαίσιο αυτό εξετάζει εξαγορές έργων ΑΠΕ ισχύος 100 MW περίπου και στη Βουλγαρία. Παράλληλα ενισχύει τη θέση της στα βόρεια σύνορα της χώρας. Σχεδιάζει την συμμετοχή της στη νέα μονάδα φυσικού αερίου του ομίλου Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη ενώ έχει ήδη κλείσει θέσεις για εισαγωγές φυσικού αερίου στο νέο FSRU στην ίδια περιοχή.

Ο κ. Στάσσης γνωρίζει πολύ καλά την αγορά της Ρουμανίας αλλά και το χαρτοφυλάκιο της Enel, αφού ήταν επικεφαλής της Enel Romania πριν αναλάβει τo τιμόνι της ΔΕΗ το καλοκαίρι του 2019. Η Ρουμανία, όπως και η Βουλγαρία είναι οι δύο χώρες των Βαλκανίων που μπήκαν πρώτες στο ραντάρ της ΔΕΗ κι αυτό λόγο και των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Η Ρουμανία, είναι μια χώρα με 22 εκατ. κατοίκους και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας όσο η Ελλάδα. Υπάρχουν περιοχές που δεν έχει ακόμη επεκταθεί το δίκτυο ηλεκτρισμού, το οποίο όμως εμφανίζει καλύτερους δείκτες από το ελληνικό.

Η αξία του χαρτοφυλακίου

Μέσω των διαπραγματεύσεων με την Enel η ΔΕΗ στοχεύει στην υπογραφή συμφωνίας μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και ολοκλήρωση της συναλλαγής κάπου μέσα στο καλοκαίρι αφού θα πρέπει να προηγηθούν μια σειρά εγκρίσεων από εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Η αξία του υπό εξαγορά χαρτοφυλακίου υπολογίζεται γύρω στο 1,2 -1,3 δις. ευρώ. Το τίμημα που τελικά θα καταβληθεί θα καλυφθεί σε ποσοστό 50% από ίδια κεφάλαια και 50% με δανεισμό. Ο κ. Στάσσης διαβεβαιώνει ότι η εξαγορά ¨δεν πρόκειται να αλλάξει τους δείκτες της επιχείρησης».

Η Enel Romania με παρουσία από το 2005, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον ενεργειακό τομέα στη Ρουμανία . Απασχολεί περίπου 3.100 υπαλλήλους και εξυπηρετεί περισσότερους από 3 εκατομμύρια πελάτες. Οι εταιρείες E-Distributie λειτουργούν δίκτυα συνολικού μήκους άνω των 133.000 χιλιομέτρων σε τρεις σημαντικές περιοχές της χώρας: South Muntenia (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), Banat και Dobrogea, καλύπτοντας το ένα τρίτο της τοπικής αγοράς διανομής. Η Enel Energie και η Enel Energie Muntenia είναι από τους κύριους προμηθευτές ενέργειας στη χώρα και η προσφορά τους περιλαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, αλλά και παροχή υπηρεσιών. Η Enel Green Power Romania είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα, με εγκατεστημένη ισχύ 534 MW και αδειοδοτημένα έργα 5 000 MW. Η Enel X Romania προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες για τοπική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας φωτοβολταϊκά πάνελ, καθώς και προηγμένα συστήματα e-city και e-home. Η Enel X Way Romania λειτουργεί ένα εθνικό δίκτυο σταθμών φόρτισης.

Η Enel, σύμφωνα με τα όσα επισήμως ανακοίνωσε πρόσφατα στους αναλυτές ο επικεφαλής τoυ ιταλικού κολοσσού κ. Φραντσέσκο Σταράτσε αποχωρεί από τη Ρουμανία, την Αργεντινή και το Περού, στο πλαίσιο της στρατηγικής πώλησης περιουσιακών στοιχείων με στόχο την μείωση του καθαρού χρέους κατά 21 δις. ευρώ έως το 2024. Στην Ελλάδα η Enel αναζητάει επίσης στρατηγικό επενδυτή για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης