Ενέργεια

Μυτιληναίος: Στόχος το investment grade για την εταιρία

Μυτιληναίος: Στόχος το investment grade για την εταιρία
Το ζήτημα της λήξης των συμβολαίων της ΔΕΗ έθιξε ο πρόεδρος - Μόλις στο 1,2 η σχέση καθαρού χρέους / EBITDA
Σχετικά Άρθρα
Με πολλαπλά μηνύματα η χθεσινή ομιλία του προέδρου Ευάγγελου Μυτιληναίου στα πλαίσια του Μετασχηματισμού της εταιρίας, που στόχο έχει να βελτιώσει την διαφανή εικόνα στους επενδυτές υψηλού επιπεδου και παράλληλα να ανεβάσει την απόδοση με στόχο την είσοδο στον FTSE - 100 του Λονδίνου.
Άσκησε δριμεία κριτική στην Κομισιόν για τον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών προβλημάτων χαρακτηρίζοντας τις Βρυξέλλες "άλλον πλανήτη".

Αναφέρθηκε στο μέλλον των ορυκτών καυσίμων, σημειώνοντας ότι το πετρέλαιο και πόσο μάλλον το φυσικό αέριο έχουν πολύ δρόμο, μην παραλείποντας να υπογραμμίσει, ότι οι χρηματοδοτήσεις για τις επενδύσεις αυτές ήταν κομμένες μέχρι πρόσφατα και πριν την ενεργειακή κρίση. Και φυσικά, όπως τόνισε, δεν οφείλονται τα προβλήματα της ενεργειακής επάρκειας αποκλειστικά στον πόλεμο της Ουκρανίας, αλλά έχουν τις ρίζες τους σε μακροχρόνιες πολιτικές και επιλογές.

Δύσκολες μέρες

Όσον αφορά τα ενεργειακά, μίλησε για δύσκολες ημέρες που έρχονται καθώς τα συμβόλαια της ΔΕΗ τελειώνουν χρονικά. Και έθεσε το ερώτημα, του χρονικού ορίζοντα που θα απαιτηθεί, για να βρεθούν οι νέες λύσεις. Ήδη το ζήτημα αυτό απασχολεί έντονα την βιομηχανία, καθώς η ΔΕΗ έχει στόχο να τιμολογεί μέσω του ΕΧΕ, στοιχείο που θα επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος και υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από τις ενεργοβόρες. Η Μυτιληναίος είναι καλυμμένη για την μεταλλουργία της όσον αφορά το 2023, όμως έχει ήδη διαγνώσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της βιομηχανικής πολιτικής στον ενεργειακό τομέα.

Επίσης ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα των κατασκευαστικών έργων με δεδομένο ότι η απόσχιση της METKA ATE και του κατασκευαστικού κλάδου προσανατολίζεται σε έργα κατασκευών και παραχωρήσεων, ΣΔΙΤ καθώς και στα λεγόμενα unsolicited proposals. Όπως είπε η επένδυση του 1 δισ γίνεται επειδή το σημερινό μοντέλο επί υπουργείας Καραμαλή εμπνέει εμπιστοσύνη . '' Θα στενοχωρηθώ πολύ," ανέφερε, αν δεν προχωρήσουν τα πράγματα με τις προοπτικές που έχουν παρουσιασθεί.
Ανεφέρθηκε επίσης στην χρηματοδότηση από πλευράς ομίλου του έργου στο Άκτιο, για την έγκαιρη και ταχεία περαίωση, αφήνοντας για αργότερα, το προσαυξημένο με 5% σε αυτήν την περίπτωση, τίμημα από το δημόσιο.

Στόχος το investment grade

Αναφερόμενος στο πρόσφατο μεγάλο deal με την αύξηση της θέσης του Fairfax στον όμιλο, είπε, ότι ο Prem Watsa θα έλθει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2023 και έχει εκφράσει την βούληση να δει τον πρωθυπουργό. Χαρακτήρισε τον Watsa σαν ένα εξαιρετικό μέτοχο , ο οποίος έχει σταθεί στο πλάϊ της εταιρίας μην απαιτώντας ποτέ ειδική μεταχείριση.

Θεωρεί ότι η εταιρία πρέπει να αποκτήσει Investmet Grade καθώς η σχέση Καθαρού χρέους/ EBITDA που έρχεται στο 1,2 είναι υγιής, πέρα από κάθε δεδομένο για μια αναπτυσσόμενη με τέτοιους ρυθμούς εταιρία. Το γεγονός ότι αυτό ακόμα δεν έχει επιτευχθεί, το απέδωσε στο ότι το σύνολο της ελληνικής οικονομίας δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Όοσν αφορά την εισαγωγή στο FTSE -100 του Λονδίνου σημείωσε, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των συγκρίσεων, ενώ η Mytilineos με βάση τον κύκλο εργασιών και τα κέρδη, είναι στην θέση 48-52 η κεφαλαιοποίησή του απέχει από την τελευταία εταιρία σημαντικά και στην σημερινή αποτίμηση θα τον έφερνε στην θέση 150.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης