Ενέργεια

Άμπου Ντάμπι: Πρόσκληση ADNOC σε τράπεζες για την IPO

Άμπου Ντάμπι: Πρόσκληση ADNOC σε τράπεζες για την IPO

Η ADNOC ενοποιεί τον κλάδο επεξεργασίας φυσικού αερίου και τη θυγατρική της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε μια ενιαία εισηγμένη οντότητα

 

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) κάλεσε τις επενδυτικές τράπεζες να προτείνουν ρόλους στην αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της επιχείρησης φυσικού αερίου της το επόμενο έτος, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Τραπεζίτες είπαν ότι ένα αίτημα στάλθηκε σε επιλεγμένο αριθμό τραπεζών την περασμένη εβδομάδα για προτάσεις να ενεργήσουν ως κοινοί παγκόσμιοι συντονιστές και bookrunners στην IPO, για να ενταχθούν στην Goldman Sachs ως μέρος ενός σχεδιαζόμενου συνδικάτου.
Η ADNOC ενοποιεί τον κλάδο επεξεργασίας φυσικού αερίου και τη θυγατρική της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) σε μια ενιαία εισηγμένη οντότητα.

Η ADNOC δήλωσε στις 28 Νοεμβρίου ότι η ενοποίηση των δύο οντοτήτων θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας αερίου στον κόσμο με ικανότητα επεξεργασίας περίπου 10 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα.

Η ADNOC οξύνει την εστίασή της στην αγορά φυσικού αερίου καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας ήδη από τα μέσα του 2024 μετά τις περικοπές εφοδιασμού από την επιβολή κυρώσεων από τη Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η ADNOC σχεδιάζει να προσφέρει στους επενδυτές ένα μειοψηφικό μερίδιο στη νέα εταιρεία μέσω μιας δημόσιας εγγραφής στο Χρηματιστήριο Αξιών του Άμπου Ντάμπι το επόμενο έτος.

Ο Κόλπος βιώνει μια έκρηξη των IPO καθώς οι κυβερνήσεις του Άμπου Ντάμπι, του Ντουμπάι και της Σαουδικής Αραβίας τρέχουν κρατικά προγράμματα εισαγωγής στις αγορές, αυξάνοντας τις τιμές του πετρελαίου.
Οι εκδόσεις του Κόλπου έχουν συγκεντρώσει 18,7 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω τέτοιων εισαγωγών φέτος, αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών εσόδων από την IPO από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης