Ενέργεια

Οχτώ τελικά οι λίστες σπουδαιότητας της ΡΑΕ για τις βιομηχανίες που θα εξαιρεθούν από το 15% περικοπής - Πως θα λειτουργεί το μοντέλο

Οχτώ τελικά οι λίστες σπουδαιότητας της ΡΑΕ για τις βιομηχανίες που θα εξαιρεθούν από το 15% περικοπής - Πως θα λειτουργεί το μοντέλο

Την Παρασκευή ξεκινά η διαβούλευση για τα κριτήρια

 

Οχτώ λίστες αντί της αναμενόμενης μίας προτείνει τελικά η ΡΑΕ για την κατηγοριοποίηση των βιομηχανιών που θα εξαιρεθούν από τον υποχρεωτική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου σε ποσοστό 15%.

Στην αυριανή Ολομέλεια η ΡΑΕ αναμένεται να εξειδικεύσει κριτήρια κατάταξης των εγχώριων βιομηχανιών σε οχτώ διαφορετικές ομάδες, οι οποίες θα εξαιρούνται κατά προτεραιότητα από τον υποχρεωτικό κόφτη του 15%. Τα κριτήρια ανά ομάδα θα τεθούν εκτός απροόπτου την Παρασκευή σε ολιγοήμερη δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η οριστική έγκρισή τους από τη ΡΑΕ.
Βάσει των οριστικά εγκεκριμένων κριτηρίων θα ενταχθούν στη συνέχεια στις οχτώ διαφορετικές ομάδες οι βιομηχανίες.

Τις λίστες θα παραλάβει ο ΔΕΣΦΑ ο οποίος και θα κληθεί όταν δοθεί το πανευρωπαϊκό σήμα, να εφαρμόσει το μέτρο της μείωσης της ζήτησης καλώντας με τη σειρά την πρώτη ομάδα και ακολούθως την δεύτερη, την τρίτη κλπ με τελευταία αυτή στην οποία θα έχουν ενταχθεί οι πιο κρίσιμες για την κοινωνία βιομηχανίες, όπως για παράδειγμα παραγωγής φαρμάκων ή ειδών πρώτης ανάγκης. Με την κατηγοροποίηση των βιομηχανιών σε οχτώ ομάδες και μάλιστα μετά από διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους, αυτό που ουσιαστικά επιχειρεί η ΡΑΕ είναι να αποφύγει πιθανές νομικές προσφυγές που θα μπλόκαραν την άμεση εφαρμογή του μέτρου.

Εξαιρέσεις

Τη δυνατότητα εξαίρεσης κρίσιμων βιομηχανιών από την υποχρέωση μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού δίνει ο Κανονισμός της ΕΕ. Συγκεκριμένα επιτρέπει στα κράτη -μέλη να εξαιρούν κατά προτεραιότητα μεγάλους καταναλωτές, που παρέχουν αγαθά ή και υπηρεσίες, τα οποία αξιολογούνται ως κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας.

Ως κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς ορίζονται η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον, η προστασία, η άμυνα, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα. Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το σκεπτικό της εξαίρεσης σε αυτή την περίπτωση λέει ότι οι διαταραχές στη λειτουργία μιας επιχείρησης ενδέχεται να μην επηρεάσουν κρίσιμους τομείς σε ένα κράτος-μέλος, αλλά μπορεί να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό κρίσιμους τομείς σε άλλα κράτη-μέλη και άρα θα πρέπει να αξιολογούνται οι επιπτώσεις στη μείωση της παραγωγής σε παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μεμονωμένα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός βιομηχανικών επιχειρήσεων της χώρας έχει οικειοθελώς προχωρήσει σε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, λόγω των υψηλών τιμών, υποκαθιστώντας το με άλλα καύσιμα. Τα στοιχεία του ΥΠΕΝ δείχνουν αύξηση της ζήτησης του μαζούτ κατά 29% στο εννεάμηνο του 2022 , έπειτα από μια μείωση της τάξης του 4% το 2021. Το ίδιο διάστημα η ζήτηση για ντίζελ αυξήθηκε κατά 8,5% και για υγραέριο κατά 11%, ενώ η ζήτηση για φυσικό αέριο από τις μεγάλες βιομηχανίες μειώθηκε κατά 71,96% και ζήτηση από τις μικρές επιχειρήσεις κατά 5,5%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης