Ενέργεια

Επένδυση της Equinor 1,44 δισ. δολ. σε κοίτασμα φυσικού αερίου της Αρκτικής

Επένδυση της Equinor 1,44 δισ. δολ. σε κοίτασμα φυσικού αερίου της Αρκτικής
Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2026 και να διαρκέσει έως το 2039

Η νορβηγική Equinor και οι εταίροι της ανακοίνωσαν σήμερα (22/11) ότι θα επενδύσουν 1,44 δισεκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη της ανακάλυψης αερίου Irpa στη Νορβηγική Θάλασσα, σύμφωνα με το Reuters.

Το υποθαλάσσιο έργο στοχεύει στην παραγωγή περίπου 20 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου για εξαγωγή στην Ευρώπη μέσω της πλατφόρμας Aasta Hansteen περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) ανατολικά της Irpa.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πεδίο, αφού το βάθος του νερού (4.300 πόδια) καθιστά το Irpa ένα από τα μεγαλύτερη υρήματα που αναπτύχθηκαν στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας και το τέταρτο πεδίο παραγωγής πετρελαίου της χώρας βόρεια του αρκτικού κύκλου.

Η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το τελευταίο τρίμηνο του 2026 και να διαρκέσει έως το 2039, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία. Στην παρούσα φάση, δεν μπορεί να γίνει σαφής η ακριβής ποσότητα φυσικού αερίου που θα είναι σε θέση  να αντλείται κάθε μέρα στη μέγιστη παραγωγή.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Equinor, ο φορέας εκμετάλλευσης του πεδίου, έχει μερίδιο 51% στην άδεια Irpa, με την κρατική Petoro να κατέχει το 20%, τη Wintershall Dea το 19% και τη Shell το 10%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης