Περιβάλλον

Σαουδική Αραβία: Δεσμεύει 2,5 δισ. δολάρια για την πράσινη πρωτοβουλία της Μέσης Ανατολής στο COP 27

Σαουδική Αραβία: Δεσμεύει 2,5 δισ. δολάρια για την πράσινη πρωτοβουλία της Μέσης Ανατολής στο COP 27

Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων άνθρακα κατά 2,5%.

Ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman δήλωσε τη Δευτέρα ότι το βασίλειο θα συνεισφέρει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια πράσινη πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή τα επόμενα 10 χρόνια και θα φιλοξενήσει την έδρα του.

Η Πράσινη Πρωτοβουλία της Μέσης Ανατολής ξεκίνησε από τον διάδοχο πέρυσι ως μέρος των προσπαθειών για τη μείωση των περιφερειακών εκπομπών άνθρακα.

Η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει πέρυσι ότι στόχευε να συνεισφέρει το 15% των 10,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για τα έργα καθαρής ενέργειας του ταμείου.

Ο διάδοχος γνωστός ως MbS, είπε επίσης ότι το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου θα στοχεύσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η Πράσινη Πρωτοβουλία Μέσης Ανατολής στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα από την περιφερειακή παραγωγή υδρογονανθράκων κατά περισσότερο από 60%.
Σχεδιάζει επίσης να φυτέψει 50 δισεκατομμύρια δέντρα σε όλη τη Μέση Ανατολή και να αποκαταστήσει μια έκταση που ισοδυναμεί με 200 εκατομμύρια εκτάρια υποβαθμισμένης γης. Η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων επιπέδων άνθρακα κατά 2,5%.

Η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει να βασιστεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030, είπε ο πρίγκιπας, αφαιρώντας 44 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα έως το 2035.

Η Ολλανδία αυξάνει τη χρηματοδότηση στις αναπτυσσόμενες χώρες

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ολλανδία θα αυξήσει την ετήσια συνεισφορά της στη χρηματοδότηση του κλίματος στις αναπτυσσόμενες χώρες σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έως το 2025, περίπου 50% πάνω από τα επίπεδα του 2021.

Μιλώντας στα εγκαίνια της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, ο Rutte είπε ότι η αύξηση θα περιλαμβάνει δωρεά 100 εκατομμυρίων ευρώ στο Africa Adaptation Acceleration Programme, μια κοινή πρωτοβουλία της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης και του Παγκόσμιου Κέντρου Προσαρμογής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης