Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Πτώση 3% για τον Nasdaq, 2,3% για τον S&P και 3,6% για τον energy sector

Wall Street: Πτώση 3% για τον Nasdaq, 2,3% για τον S&P και 3,6% για τον energy sector

395 μονάδες έχασε ο Dow

 

Απώλειες στη Wall Street την Παρασκευή μετά από τα στοιχεία του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται, κάτι που η Federal Reserve είναι πιθανό να παρακολουθεί στενά. Ο Nasdaq οδηγήθηκε σε πτώση καθώς οι αναπτυσσόμενες εταιρείες είναι πιο ευαίσθητες στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν, με το 10ετές να ξεπερνά το 4% για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν στις υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones υποχώρησε 395 μονάδες, ή 1,32% στις 29,643 μονάδες.
Ο S&P 500 υποχώρησε 2,34% στις 3,584 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector υποχώρησε 3,63% στις 617,99 μονάδες
Ο Nasdaq υποχώρησε 3,08% στις 10,321 μονάδες, επιβαρυνόμενος από τις απώλειες σε Tesla και Lucid Motors, οι οποίες υποχώρησαν περισσότερο από 5%.

Οι αγορές κατέρρευσαν καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές ζύγιζαν νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που παρακολουθεί η Fed η οποία συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια για να μετριάσει τις αυξήσεις των τιμών. Την Πέμπτη, οι μετοχές πραγματοποίησαν σημαντική ανάκαμψη. Ο Dow ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης με άνοδο 827 μονάδων αφού υποχώρησε πάνω από 500 μονάδες στο ενδοημερήσιο χαμηλό. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,6% για να σπάσει ένα σερί απωλειών έξι ημερών και ο Nasdaq έκανε άλμα 2,2%.


wall_6.JPG

Οι κινήσεις της αγοράς ακολούθησαν την απελευθέρωση του δείκτη τιμών καταναλωτή, μια βασική μέτρηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ που ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο για τον Σεπτέμβριο. Αρχικά, αυτό επιβάρυνε τις αγορές, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για τη συνέχιση του επιθετικού σχεδίου της Fed για την αύξηση των επιτοκίων. Αργότερα, όμως, απέκρουσαν αυτές τις ανησυχίες.

Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός παραμένει πρόβλημα για τη Fed και για τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη σύσφιξη της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

«Με τον βασικό ΔΤΚ να κινείται ακόμα προς τη λάθος κατεύθυνση και την αγορά εργασίας ισχυρή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια στροφή της πολιτικής της Fed, η οποία θα ήταν μία από τις προϋποθέσεις για ένα διαρκές ράλι στην αγορά μετοχών», έγραψε η UBS Global Wealth Management επικεφαλής επενδύσεων Mark Haefele σε σημείωμα της Παρασκευής. «Επιπλέον, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η Fed αυξάνεται περαιτέρω, ενισχύεται ο κίνδυνος η σωρευτική επίδραση της σύσφιξης της πολιτικής να ωθήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση, υπονομεύοντας τις προοπτικές για τα εταιρικά κέρδη».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης